Search
Close this search box.

Μετεκπαίδευση στην Οφθαλμολογία των Ζώων (Παθήσεις και Χειρουργική της Επιφάνειας του Οφθαλμού)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

2022-05-28 - 2022-06-05 ( )

ΜΕΘΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:

Διά ζώσης

ECTS:
1
Δίδακτρα:
475 €
Υπεύθυνος Προγράμματος:
Άγγελος Θώμας
Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις
22-04-2022

Μετεκπαίδευση στην Οφθαλμολογία των Ζώων (Παθήσεις και Χειρουργική της Επιφάνειας του Οφθαλμού)

Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις

22-04-2022

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Σύντομη Περιγραφή

    Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με τίτλο “Μετεκπαίδευση στην Οφθαλμολογία των Ζώων (Παθήσεις και Χειρουργική της Επιφάνειας του Οφθαλμού)”,  διάρκειας 18 ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί στην Κλινική Ζώων Συντροφιάς, Τμήμα Κτηνιατρικής, ΑΠΘ, και θα υλοποιηθεί με διά ζώσης παρακολούθηση (θεωρία και πρακτική εκπαίδευση).

    Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Άγγελος Θώμας, Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής των Ζώων Συντροφιάς στο Τμήμα Κτηνιατρικής, ΑΠΘ.

    Στο πρόγραμμα διδάσκουν:

    Αναστασία Κομνηνού: H Αναστασία Κομνηνού είναι Καθηγήτρια Χειρουργικής-Συγκριτικής Οφθαλμολογίας-Ιατρικής Εξωτικών και Άγριων Ζώων του Τμήματος Κτηνιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας, του Α.Π.Θ. Ασχολείται ιδιαίτερα με την Κλινική και Συγκριτική Οφθαλμολογία μικρών, μεγάλων και εξωτικών ζώων καθώς επίσης και με τη Χειρουργική και την Παθολογία των Εξωτικών και Άγριων Ζώων. Η Ερευνητική της  δραστηριότητα περιλαμβάνει τη  Συγκριτική Οφθαλμολογία ανθρώπου, μικρών, μεγάλων, εξωτικών και άγριων ζώων, τη Διάσωση και Διατήρηση της Άγριας Πανίδας καθώς και την Ιατρική θαλασσίων θηλαστικών. Έχει εκπαιδευτεί  σε Πανεπιστήμια και Εξειδικευμένα Κέντρα του Εξωτερικού (School of Veterinary Medicine, University of Madison, Wisconsin, U.S.A., University of Florida, Gainesville, USA, School of Veterinary Medicine Toulouse France, European School of Veterinary Advanced Studies, Seal Rehabilitation and Research Center, Netherlands, Marine Mammal Center, California, USA, κ.α ). Είναι Υπεύθυνη Κτηνίατρος του Εργαστηρίου Πειραματικής Οφθαλμολογίας της Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Α.Π.Θ. Είναι Μέλος της “Επιστημονικής Αρχής της Διεθνούς Σύμβασης CITES”, Μέλος και Συντονίστρια του  “Εθνικού Δικτυού  Εκβρασμών Ειδών Θαλάσσιας Πανίδας”, του ΥΠΑΤ, υπεύθυνη της εθελοντικής “Ομάδας Περίθαλψης Αγρίων Ζώων” της Κτηνιατρικής Σχολής Α.ΠΘ.,  επιστημονικός σύμβουλος του “Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων – «ΑΝΙΜΑ», της ΜΚΟ “Αρκτούρος” και υπεύθυνη κτηνίατρος της “Εταιρείας Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας-ΜΟΜ”. Είναι Πρόεδρος και υπεύθυνη κτηνίατρος του “Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης και Επανένταξης Κητωδών-ΑΡΙΩΝ” και  τ. Εκπρόσωπος της Ελλάδας και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου στη Διακρατική Σύμβαση ACCOBAMS, του ΟΗΕ και «National Focal Point on Wildlife» στον ΟΙΕ. Έχει λάβει διάφορες διακρίσεις για τις παραπάνω δράσεις. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 άρθρα σε Ξενόγλωσσα και Ελληνικά  περιοδικά και πάνω από 200 ανακοινώσεις σε Συνέδρια του Εξωτερικού και της χώρας. Είναι μέλος πολλών Ελληνικών και Ξένων Επιστημονικών Εταιριών.

    Άγγελος Θώμας: Ο Άγγελος Θώμας είναι πτυχιούχος και διδάκτορας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει πραγματοποιήσει Μετεκπαιδεύσεις στη Χειρουργική, στην Οφθαλμολογία και την Ιατρική Εξωτικών και Άγριων Ζώων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη χειρουργική και τις οφθαλμικές ασθένειες των ζώων, με επίκεντρο τη συγκριτική οφθαλμολογία, την ανάπτυξη ζωικών μοντέλων ανθρώπινων ασθενειών και τις οφθαλμικές μολυσματικές ασθένειες. Συμμετέχει επίσης στην κλινική χειρουργική έρευνα για τα εξωτικά και τα άγρια ζώα. Έχει 16 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει μεταφράσει 14 κεφάλαια βιβλίων. Έχει 50 ανακοινώσεις σε διεθνή και εθνικά συνέδρια. Έχει εργαστεί σε 2 μεταδιδακτορικά ερευνητικά προγράμματα. Είναι αξιολογητής σε 5 επιστημονικά περιοδικά και έχει διατελέσει επί δύο Ακ. Έτη Πανεπιστημιακός Υπότροφος στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διδάσκοντας Οφθαλμολογία και Περίθαλψη και Επανένταξη Ζώων της Ελληνικής Άγριας Πανίδας. Από το 2020 είναι Επίκουρος Καθηγητής της Χειρουργικής των Ζώων Συντροφιάς στο Τμήμα Κτηνιατρικής, ΑΠΘ.

    Κόστος συμμετοχής

    Το κόστος του προγράμματος είναι 475 ευρώ και πρέπει να καταβληθεί μέχρι δύο εργάσιμες πριν την ημερομηνία έναρξής του κάθε κύκλου (σε περίπτωση ομαδικών καταβολών γίνεται ανάλογη ρύθμιση).

    Τραπεζικός λογαριασμός: Οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες, εφόσον επιλεγούν, θα ενημερωθούν με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού ΕΛΚΕ, στον οποίο θα πρέπει να καταβληθούν τα δίδακτρα.

    Αιτήσεις

    Οι ενδιαφερόμενες/οι υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ.

    Η Αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά,

    1. Πτυχίο Κτηνιατρικής

    Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός επιμορφούμενων, το ΚΕΔΙΒΙΜ διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος ή και ακύρωσής του.

    Όροι παρακολούθησης προγραμμάτων

  • Στόχος του προγράμματος

     

    Στόχοι του προγράμματος είναι η θεωρητική και πρακτική μετεκπαίδευση πτυχιούχων κτηνιατρικής στο εξειδικευμένο αντικείμενο της Οφθαλμολογίας των Ζώων.

  • Μαθησιακά Αποτελέσματα

     

    Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα μπορούν:

    • Να μπορούν να πραγματοποιούν μία ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση σε ζώα συντροφιάς
    • Να  μπορούν να αναλύουν παθολογικά περιστατικά της επιφάνειας του οφθαλμού, να προχωρούν στις αντίστοιχες διαγνωστικές εξετάσεις και χειρισμού και τελικά να προτείνουν την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
    • Να μπορούν να πραγματοποιούν βασικές χειρουργικές τεχνικές στα βλέφαρα και τη νηκτική μεμβράνη.
    • Να εξασκηθούν πρακτικά στους διαγνωστικούς χειρισμούς μίας ολοκληρωμένης οφθαλμολογικής εξέτασης και συγκεκριμένα τα παρακάτω:
    1.    Χρήση μεγεθυντικών μέσων και κατάλληλου φωτισμού
    2.    Χρήση σχισμοειδούς λυχνίας (φορητής)
    3.    Χρήση τονομέτρου (2 τύπων)
    4.   Λήψη υλικών και αποστολή δειγμάτων για εργαστηριακές εξετάσεις από τη επιφάνεια του οφθαλμού (π.χ. βακτηριολογική, ιολογική)
    5.   Λήψη υλικών για κυτταρολογική και ιστοπαθολογική (3 τεχνικές)
    6.   Διακλυσμός ρινοδακρυικού πόρου και δακρυικών σωληναρίων
    7.   Λήψη υγρού προσθίου θαλάμου
    8.   Βασικές χειρουργικές τεχνικές στα βλέφαρα (βλεφαροπλαστική-αφαίρεση μαζών) και τη νηκτική μεμβράνη (ανάταξη προβολής αδένα και ολική εξαίρεση της νηκτικής μεμβράνης)
  • Σε ποιους απευθύνεται

     

    Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους κτηνιατρικής οι οποίοι εργάζονται είτε ως αυτοαπασχολούμενες/οι ή μισθωτές/οί σε ιδιωτικά κτηνιατρεία αλλά και σε άνεργες/ους, που επιθυμούν να αποκτήσουν επιπλέον δεξιότητες.

  • Κριτήρια επιλογής

    Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν:

    • Πτυχιούχοι Κτηνιατρικής
    • Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
    • Ως ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων ορίζονται τα 10 άτομα και μέγιστος τα 25.
    • Για την απρόσκοπτη συμμετοχή είναι θεμιτό να έχει προηγηθεί μελέτη των παρακάτω κεφαλαίων από εγχειρίδια οφθαλμολογίας:
    1.    Οφθαλμολογική Εξέταση
    2.    Βλέφαρα,
    3.    Νηκτική μεμβράνη,
    4.   Επιπεφυκότας,
    5.   Κερατοειδής,
    6.   Δακρυική συσκευή (δακρυικοί αδένες και ρινοδακρυικός πόρος).

     

  • Μέθοδος Υλοποίησης

    Το πρόγραμμα απαιτεί διήμερη παρακολούθηση διά ζώσης. Η πρώτη ημέρα αφιερώνεται στην θεωρητική εκπαίδευση στην οφθαλμολογική εξέταση του σκύλου, της γάτας, του κονίκλου και των λοιπών εξωτικών ζώων, που αποτελεί και βασική προϋπόθεση για τον χειρισμό αυτών των περιστατικών. Στη συνέχεια, θα αναλυθούν οι παθήσεις της επιφάνειας του οφθαλμού, δηλαδή οι παθήσεις των βλεφάρων, της νηκτικής μεμβράνης, του επιπεφυκότα, του κερατοειδούς και της δακρυικής συσκευής (δακρυικοί αδένες και ρινοδακρυικός πόρος), με τη μέθοδο μελέτης κλινικών περιστατικών ζώων (case studies). Τη δεύτερη ημέρα θα πραγματοποιηθεί πρακτική εκπαίδευση πάνω στις διαγνωστικές τεχνικές του οφθαλμού και στη χειρουργική των βλεφάρων και της νηκτικής μεμβράνης.

  • Πρόγραμμα Σπουδών
  • Εκπαιδευτικό Υλικό / Παροχές

    Στις συμμετέχουσες/στους συμμετέχοντες παρέχονται:

    1. Προτεινόμενη Βιβλιογραφία (στα Ελληνικά και τα Αγγλικά)

    2. Προτεινόμενα Άρθρα για μελέτη

  • Υποχρεώσεις και Δικαιώματα Εκπαιδευομένων

    Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την παροχή του πιστοποιητικού οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα πρέπει:

    Α) να έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των διδακτικών ενοτήτων. Οι απουσίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10 % των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης.

    Β) να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εξέταση (γραπτή εξέταση με την μέθοδο των πολλαπλών απαντήσεων στο τέλος του προγράμματος).

    Γ) να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων μέχρι και την ημερομηνία έναρξης.

    Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ και τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Προγράμματος.

    Στις/στους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, μπορεί να παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.

  • Επικοινωνία

    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνούν με τον Άγγελο Θώμα, στα κάτωθι στοιχεία επικοινωνίας: plato@vet.auth.gr, 2310994418.

  • Κανονισμός Σπουδών ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
    Δείτε τον κανονισμό σπουδών ΕΔΩ
  • Κανονισμός Διαχείρισης Παραπόνων
    Δείτε τον κανονισμό διαχείρισης παραπόνων ΕΔΩ

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το περιεχόμενο δεν είναι διαθέσιμο.
Μετάβαση στο περιεχόμενο