ΚΕΔΙΒΙΜ - ΑΠΘ

  • ΑΡΧΗ
  • ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ
    • Το ΚΕΔΙΒΙΜ-ΑΠΘ
    • Ίδρυση
    • Διοίκηση
    • Όραμα – Αποστολή – Στόχοι
    • Συμβούλιο ΚΕΔΙΒΙΜ-ΑΠΘ
    • Πλαίσιο λειτουργίας – Εσωτερικός Κανονισμός
    • Απολογισμοί
    • Ορολογία
  • ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
    • Χρήσιμες Πληροφορίες
    • Κατάθεση Πρότασης
    • Οδηγός Συμπλήρωσης Εντύπων
    • Υποστηρικτικές υπηρεσίες ΚΗΔ
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
    • ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
    • ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
    • ΑΡΧΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • Home
  • Πρόγραμμα
 

Ενεργειακή αποδοτικότητα και βιωσιμότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) για ενεργειακούς διαχειριστές και ειδικούς στην ενέργεια

Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2021 by Αρετή Μαλλά

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με τίτλο «Ενεργειακή αποδοτικότητα και βιωσιμότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) για ενεργειακούς διαχειριστές και ειδικούς στην ενέργεια», διάρκειας 50 διδακτικών ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί από απόσταση, σε ημέρες και ώρες που θα καθοριστούν εκ των προτέρων,  με τη βοήθεια συστημάτων τηλεκπαίδευσης, και πιο συγκεκριμένα με χρήση της πλατφόρμας Zoom  και Moodle.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Γρηγόρης Παπαγιάννης, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, στο Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Στο πρόγραμμα διδάσκουν Καθηγητές με πολυετή διδακτική εμπειρία από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθώς επίσης και ειδικοί επιστήμονες στον κλάδο της ενέργειας με πολυετή εμπειρία σε εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας σε συνεργασία με ΜμΕ.

Διάρκεια: 30 διδακτικές ώρες παραδόσεων και 20 ώρες πρακτικής άσκησης

Κόστος: Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό έργο  «SMEmPower Efficiency – Ένα ολιστικό πλαίσιο για την ενίσχυση της ικανότητας ΜΜΕ να βελτιώσουν την ενεργειακή τους αποδοτικότητα» και προσφέρεται δωρεάν στους συμμετέχοντες.

Παρέχεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης 5 ECTS σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μονάδων Κατοχύρωσης Μαθημάτων (επιπέδου 6 του ΕΠΕΠ).

Στόχος του προγράμματος

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ενεργειακών διαχειριστών και των επαγγελματιών που ασχολούνται με την  ενεργειακή συμπεριφορά επιχειρήσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ΜμΕ. Στρατηγικοί στόχοι είναι η ενίσχυση και επικαιροποίηση των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων και η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις δυνατότητες βελτίωσης της ενεργειακής συμπεριφοράς ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για τις οποίες δεν ισχύουν οι θεσμοθετημένες οδηγίες για την ενεργειακή διαχείριση.

Αυτό θα επιτευχθεί με την παρουσίαση μέτρων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, με βάση σύγχρονες ενεργειακές έρευνες και τεχνικά δεδομένα. Θα παρουσιαστούν μεθοδολογίες επιλογής των καλύτερων λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας με βάση την οικονομική τους απόδοση. Τέλος, θα υπάρξει πρακτική εφαρμογή των γνώσεων με τη χρήση ειδικών εργαλείων ποσοτικής παρακολούθησης και αποτίμησης που διατίθενται στην δικτυακή πλατφόρμα του έργου, αλλά και μέσα από πρακτικές δράσεις σε ΜμΕ που συμμετέχουν στο έργο.

Αναγκαιότητα προγράμματος

Αν και υπάρχουν πολλά προσφερόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, αυτά είναι κυρίως προσανατολισμένα στην ενεργειακή απόδοση κτιρίων και στα κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Τα προγράμματα αυτά δεν είναι συνήθως ελκυστικά για τους ενεργειακούς διαχειριστές επιχειρήσεων, καθώς οι απαιτήσεις και οι δυνατές παρεμβάσεις στις παραγωγικές επιχειρήσεις είναι τελείως διαφορετικές. Παράλληλα οι Ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές αναγνωρίζουν την έλλειψη σχετικού κανονιστικού πλαισίου για τις ΜμΕ και ενθαρρύνουν την προώθηση σχετικών ρυθμίσεων αλλά και τον σχεδιασμό και υλοποίηση κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ενημέρωση των ΜμΕ και την κατάρτιση των στελεχών τους καθώς και των ενεργειακών ελεγκτών.

Συνεπώς το προτεινόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό συμβάλλοντας στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την εξοικονόμηση ενέργειας στις ΜμΕ.

Μαθησιακά αποτελέσματα

Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να:

  • Κατανοούν τις πιθανές δράσεις σε ΜμΕ και τις επιπτώσεις αυτών σε σχέση με την Ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική και νομοθεσία για την ενεργειακή απόδοση
  • Κατανοούν τις υποχρεώσεις αλλά και τις ευκαιρίες των ΜμΕ στο πλαίσιο των υφιστάμενων νομικών πλαισίων που σχετίζονται με την ενεργειακή απόδοση
  • Γνωρίζουν τα βασικά στοιχεία των διαδικασιών μετατροπής ενέργειας
  • Αναγνωρίζουν και να εφαρμόζουν λύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας σε ΜμΕ
  • Γνωρίζουν τις προδιαγραφές των ενεργειακών ελέγχων και τη μεθοδολογία για τη διεκπεραίωσή τους
  • Γνωρίζουν τα βασικά για τη μέτρηση της κατανάλωσης και το σχετικό εξοπλισμό
  • Γνωρίζουν πως να χρησιμοποιούν τη βάση δεδομένων πραγματικών μετρήσεων ενέργειας για πρόβλεψη ζήτησης και για επιλογή σύμβασης με παρόχους ενέργειας και υπηρεσιών, προκειμένου να αποφεύγονται πιθανές κυρώσεις και πρόσθετο κόστος.
  • Κατανοούν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ενεργειακοί έλεγχοι, τα οφέλη από οικονομικής και περιβαλλοντικής σκοπιάς.
  • Γνωρίζουν βασικές έννοιες και τεχνικές εφαρμογής εργαλείων μέτρησης και παρακολούθησης ενεργειακής απόδοσης
  • Γνωρίζουν βασικές έννοιες που αφορούν χρηματοδοτικούς μηχανισμούς και εργαλεία οικονομοτεχνικής αξιολόγησης για την επιλογή της βέλτιστης οικονομικά λύσης σχετικά με επενδύσεις σε ενεργειακά έργα
  • Είναι σε θέση να διακρίνουν τη βέλτιστη ανάμεσα σε επιλογές χρηματοδότησης ενεργειακού έργου.
  • Κατανοούν πως λειτουργούν οι συμβάσεις απόδοσης και πότε μπορούν να είναι επωφελείς για μια ΜμΕ.
  • Εφαρμόζουν στην πράξη τις παραπάνω γνώσεις σε πραγματικές συνθήκες.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε ενεργειακούς διαχειριστές ή γενικά σε στελέχη ΜμΕ που ασχολούνται με την παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας. Το πρόγραμμα είναι ανοικτό σε άλλα ενδιαφερόμενα άτομα που κατέχουν τουλάχιστον πτυχίο επιπέδου 5 σε σχετικούς κλάδους ή και σε προσωπικό ΜμΕ που ασχολείται γενικότερα με ενεργειακά θέματα, όπως ελεγκτές, σύμβουλοι εργαζόμενοι σε ESCO κλπ. Επίσης, απευθύνεται και σε ειδικούς στην ενέργεια, όπως Μηχανικούς, τελειόφοιτους Τμημάτων Μηχανικών κλπ.

Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί/Προαπαιτούμενες γνώσεις/ Κριτήρια επιλογής

Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν όσοι κατέχουν τουλάχιστον πτυχίο επιπέδου 5 σε σχετικούς κλάδους ή / και προσωπικό ΜμΕ που ασχολείται με ενεργειακά θέματα.

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα που θα διεξαχθεί από απόσταση, οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν:

►Υπολογιστή και πρόσβαση στο Διαδίκτυο

► Κατοχή προσωπικού e-mail

► Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών

►Ευχέρεια ανάγνωσης, γραφής και επικοινωνίας στην αγγλική γλώσσα

Η επιλογή των εκπαιδευομένων θα γίνει μετά από δημόσια πρόσκληση και με βάση μοριοδότηση μεταξύ των ενδιαφερομένων, η οποία θα βασίζεται στα παρακάτω κριτήρια, με χρήση των αντίστοιχων συντελεστών βαρύτητας:

►Επαγγελματική προϋπηρεσία. Έτη πραγματικής επαγγελματικής εμπειρίας δια 10 πολλαπλασιασμένα με συντελεστή 40%. Βαθμολογία 0-40%

►Συνάφεια των σπουδών ή της επαγγελματικής εμπειρίας με το αντικείμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος, συντελεστής 30%. Βαθμολογία 0-30%

►Βαθμός πτυχίου. Βαθμός πτυχίου δια 10 πολλαπλασιασμένος με 20% . Βαθμολογία 10-20%

►Γνώση ξένων γλωσσών – απαραιτήτως της Αγγλικής 10%. Βαθμολογία 0-10%

Μέθοδος υλοποίησης

Η διδακτική διαδικασία θα διεξαχθεί από απόσταση με τη βοήθεια συστημάτων τηλεκπαίδευσης, σε ώρες που θα καθοριστούν εκ των προτέρων. Αντίστοιχα και η αξιολόγηση των συμμετεχόντων μέσω εργασιών, εξετάσεων αξιολόγησης και παρουσίασης της πρακτικής άσκησης θα διεξαχθεί από απόσταση.

Εκπαιδευτικό υλικό/Άλλες παροχές

Στους συμμετέχοντες παρέχεται εκπαιδευτικό υλικό που θα περιλαμβάνει τις σημειώσεις του μαθήματος και εγχειρίδια χρήσης των λογισμικών που θα χρησιμοποιηθούν.

Δομή Εκπαιδευτικού προγράμματος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελείται από 6 εκπαιδευτικές ενότητες. Ο συνολικός φόρτος εργασίας των εκπαιδευόμενων εκτιμάται σε 150 ώρες, ή σε 5 ECTS. Στις ώρες αυτές συμπεριλαμβάνονται η εξ αποστάσεως διδασκαλία, η απαιτούμενη προετοιμασία για τα μαθήματα, η προετοιμασία και η συμμετοχή στις εξετάσεις, η εκπόνηση και υποστήριξη εργασιών και η αυτόνομη μελέτη. Οι ενότητες του προγράμματος είναι οι εξής:

  •   Ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές και νομοθεσία για την ενεργειακή αποδοτικότητα: Σκοπός της ενότητας είναι να εισάγει τον εκπαιδευόμενο στις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές και τη νομοθεσία σχετικά με την ενεργειακή απόδοση και διαχείριση στους τομείς των ΜμΕ, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών. Διάρκεια 4 διδακτικές ώρες.
  •   Συστήματα ενεργειακής αποδοτικότητας, μετρήσεις και λύσεις – Δυνατότητες διαχείρισης και εξοικονόμησης  ενέργειας: Σκοπός της ενότητας είναι να εισάγει τον εκπαιδευόμενο στην ενεργειακή συμπεριφορά των συστημάτων και των διαδικασιών παραγωγής, στις τεχνικές βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, στις τεχνικές της ενεργειακής διαχείρισης και στη μέτρηση-παρακολούθηση-επαλήθευση των ενεργειακών αναγκών. Διάρκεια  10 διδακτικές ώρες.
  •  Βασικές τεχνικές ενεργειακών ελέγχων σε ΜμΕ. Πρότυπα και προδιαγραφές: Σκοπός της ενότητας είναι να περιγράψει στον εκπαιδευόμενο τα ισχύοντα πρότυπα και τις προδιαγραφές των ενεργειακών ελέγχων και της ενεργειακής διαχείρισης στην Ευρώπη, καθώς και τις τεχνικές των ενεργειακών ελέγχων σε διαφορετικούς κλάδους (αστικός, υπηρεσιών, βιομηχανίας), συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών στοιχείων για την αξιολόγηση της κατανάλωσης ενέργειας και της εξοικονόμησής της. Διάρκεια 6 διδακτικές ώρες.
  •  Χρηματοδότηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, εργαλεία και οικονομοτεχνική αξιολόγηση: Σκοπός της ενότητας είναι να εισάγει τον εκπαιδευόμενο στις βασικές έννοιες που αφορούν τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς και τα εργαλεία της οικονομοτεχνικής αξιολόγησης για την επιλογή της βέλτιστης οικονομικά λύσης, σχετικά με επενδύσεις σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Διάρκεια 4 διδακτικές ώρες.
  •  Εργαλεία για την παρακολούθηση και τη διαχείριση ενέργειας: Σκοπός της ενότητας είναι να εισάγει τον εκπαιδευόμενο στη λειτουργία προηγμένων και αποτελεσματικών εργαλείων, τεχνικών και εννοιών για την Παρακολούθηση και Στοχοθέτηση (M&T) και τη Μέτρηση και Επαλήθευση (M&V), σύμφωνα με το Διεθνές Πρωτόκολλο Μέτρησης και Επαλήθευσης Επιδόσεων (IPMVP), για εξοικονόμηση ενέργειας και ανανεώσιμες πηγές. Διάρκεια 6 διδακτικές ώρες.
  •   Πρακτική δράση σε ΜμΕ: Η πρακτική εφαρμογή όσων έχουν διδαχθεί στις προηγούμενες ενότητες σε πραγματικές συνθήκες, με πραγματικά δεδομένα επιχειρήσεων οι οποίες συμμετέχουν στις πρακτικές δράσεις του Ευρωπαϊκού έργου.

Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων/Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα πρέπει:

Α) να παρακολουθήσουν το σύνολο των διδακτικών ενοτήτων.

Β) να ολοκληρώσουν με επιτυχία την εξέταση. Προβλέπεται μεικτό σχήμα αξιολόγησης της επίτευξη των μαθησιακών στόχων του προγράμματος. Συγκεκριμένα, προβλέπεται γραπτή, από απόσταση εξέταση για το υλικό των 5 πρώτων εκπαιδευτικών ενοτήτων, για τη πιστοποίηση του βαθμού των γνώσεων που αποκτήθηκαν από τις επιμέρους διδακτικές ενότητες. Η αξιολόγηση αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσω εξέτασης στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος με συντελεστή βαρύτητας 40%. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει και την παρουσίαση και έλεγχο από ομάδα εισηγητών των  εργασιών που έχουν ανατεθούν στους συμμετέχοντες κατά τη διεξαγωγή της πρακτικής δράσης (6η εκπαιδευτική ενότητα) με συντελεστή βαρύτητας 60%.  Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η επίτευξη επιπέδου 50% σε κάθε μια από τις δυο φάσεις της.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ και τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Προγράμματος.

Κόστος συμμετοχής/Εκπτωτική πολιτική

Η χρηματοδότηση του ΕΠ προέρχεται από το Ευρωπαϊκό έργο ‘SMEmPower Efficiency – Ένα ολιστικό πλαίσιο για την ενίσχυση της ικανότητας ΜΜΕ να βελτιώσουν την ενεργειακή τους αποδοτικότητα’, του Ευρωπαϊκού προγράμματος Η2020, που είναι εγκεκριμένο έργο στον ΕΛΚΕ ΑΠΘ. Συνεπώς δεν υπάρχει κοστολογική επιβάρυνση για τους εκπαιδευόμενους.         

Αιτήσεις

Η Αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά, τα οποία μπορείτε να αποστείλετε στο e-mail ipasiopoulou@ece.auth.gr:

1.      Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο θα περιγράφεται αναλυτικά η οποιαδήποτε επαγγελματική εμπειρία, ιδιαίτερα η σχετιζόμενη με ενεργειακή διαχείριση και ενεργειακές επιθεωρήσεις

2.      Πιστοποιητικό αγγλικής γλώσσας επιπέδου Β2

3.      Αντίγραφα τίτλων σπουδών

 

 

Read more
No Comments

CVML Short Course – Machine Learning and Deep Neural Networks

Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021 by Αρετή Μαλλά

The Center for Education and Lifelong Learning of the Aristotle University of Thessaloniki welcomes you to the “CVML Short Course – Machine Learning and Deep Neural Networks”, a 16-hour online course via zoom application.

The Director of the Programme is Ioannis Pitas, Professor, School of Informatics, AUTh.

Prof. Ioannis Pitas (IEEE fellow, IEEE Distinguished Lecturer, EURASIP fellow) received the Diploma and PhD degree in Electrical Engineering, both from the Aristotle University of Thessaloniki (AUTH), Greece. Since 1994, he has been a Professor at the Department of Informatics of AUTH and Director of the Artificial Intelligence and Information Analysis (AIIA) lab. He served as a Visiting Professor at several Universities.

His current interests are in the areas of computer vision, machine learning, autonomous systems, intelligent digital media, image/video processing, human-centred computing, affective computing, 3D imaging and biomedical imaging. He has published over 1000 papers, contributed in 47 books in his areas of interest and edited or (co-)authored another 11 books. He has also been member of the program committee of many scientific conferences and workshops. In the past, he served as Associate Editor or co-Editor of 9 international journals and General or Technical Chair of 4 international conferences. He participated in 70 R&D projects, primarily funded by the European Union and is/was principal investigator/researcher in 42 such projects. Prof. Pitas lead the big European H2020 R&D project MULTIDRONE: https://multidrone.eu/. He is AUTH principal investigator in H2020 R&D projects Aerial Core and AI4Media. He is chair of the Autonomous Systems Initiative https://ieeeasi.signalprocessingsociety.org/. He is head of the EC funded AI doctoral school of Horizon2020 EU funded R&D project AI4Media (1 of the 4 in Europe). He has 32200+ citations to his work and h-index 85+ (Google Scholar).

Start Date:                           17/02/2021

End of the course:              18/02/2021

Duration:                             16 hours

The participants will receive a Certificate of attendance.

Applications are submitted online from 5/01/2021 to 16/02/2021

Aim and objectives

The aim of this course is to provide useful knowledge on topics related to “Machine Learning and Deep Neural Networks” to young scientists.

Participant selection & Requirements

Priority order will be observed based on filing date up to 40 people.

The course aims at young professionals and academics.

Requirements:

Ø  Mathematical background

Ø  Internet access

Method

E-learning education

Course Description

Introduction to Machine Learning, Artificial Neural Networks, Perceptron, Multilayer perceptron, Backpropagation, Deep neural networks, Convolutional NNs, Deep learning for object detection, Deep Semantic Image Segmentation, Generative Adversarial Networks, Recurrent Neural Networks, Data Clustering, Decision surfaces, Distance based classification, Dimensionality reduction, Kernel methods, Bayesian learning, Deep Reinforcement Learning and CVML programming tools.

More information: https://icarus.csd.auth.gr/cvml-short-course-machine-learning-and-deep-neural-networks/

Educational Material:

Ø  PDF slides will be available to course attendees

Ø  Lectures will be prerecorded to facilitate attendees in case they experience problems due to time difference.

Evaluation

There will not be.

Certificate

Upon completion of the course, participants will be awarded a Certificate of attendance.

For the successful completion of the programme, the participants should:

A) have attended all the teaching units. Absences may not exceed 10% of the scheduled training hours.

B) to have paid all the tuition fees by 16/02/2021.

Participation fees

Early registration (till 8/02/2021):                  200€ students, 300€ standard

Registration (after 8/02/2021):                      250€ students, 350€ standard

 

Up to 10 PhD students, registered in AUTH or in any VISION CSA https://www.vision4ai.eu or AI4Media https://ai4media.eu/ University partners, are entitled for free course registration on a FCFS basis, with priority to ones working on AI-related topics. This offer is related to the upcoming educational activities of International AI Doctoral Academy (AIDA) http://155.207.4.33/wordpress/ that is co-initiated by these two projects.

Contact

For further information, please contact with Mrs. Koroni Ioanna at koroniioanna@csd.auth.gr.

Read more
No Comments

CVML Short Course – Computer Vision and Image Processing

Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021 by Αρετή Μαλλά

The Center for Education and Lifelong Learning of the Aristotle University of Thessaloniki welcomes you to the “CVML Short Course – Computer Vision and Image Processing”, a 16-hour online course via zoom application.

The Director of the Programme is Ioannis Pitas, Professor, School of Informatics, AUTh.

Prof. Ioannis Pitas (IEEE fellow, IEEE Distinguished Lecturer, EURASIP fellow) received the Diploma and PhD degree in Electrical Engineering, both from the Aristotle University of Thessaloniki (AUTH), Greece. Since 1994, he has been a Professor at the Department of Informatics of AUTH and Director of the Artificial Intelligence and Information Analysis (AIIA) lab. He served as a Visiting Professor at several Universities.

His current interests are in the areas of computer vision, machine learning, autonomous systems, intelligent digital media, image/video processing, human-centred computing, affective computing, 3D imaging and biomedical imaging. He has published over 1000 papers, contributed in 47 books in his areas of interest and edited or (co-)authored another 11 books. He has also been member of the program committee of many scientific conferences and workshops. In the past, he served as Associate Editor or co-Editor of 9 international journals and General or Technical Chair of 4 international conferences. He participated in 70 R&D projects, primarily funded by the European Union and is/was principal investigator/researcher in 42 such projects. Prof. Pitas lead the big European H2020 R&D project MULTIDRONE: https://multidrone.eu/. He is AUTH principal investigator in H2020 R&D projects Aerial Core and AI4Media. He is chair of the Autonomous Systems Initiative https://ieeeasi.signalprocessingsociety.org/. He is head of the EC funded AI doctoral school of Horizon2020 EU funded R&D project AI4Media (1 of the 4 in Europe). He has 32200+ citations to his work and h-index 85+ (Google Scholar).

Start Date:                           24/02/2021

End of the course:             25/02/2021

Duration:                             16 hours

The participants will receive a Certificate of attendance.

Applications are submitted online from 5/01/2021 to 23/02/2021

Aim and objectives

The aim of this course is to provide useful knowledge on topics related to “Computer Vision and Image Processing” to young scientists.

Participant selection & Requirements

Priority order will be observed based on filing date up to 40 people.

The course aims at young professionals and academics.

Requirements:

Ø  Mathematical background

Ø  Internet access

Method

E-learning education

Course Description

Image Processing and Computer Vision, Image formation, Image sampling, 2D Signals and Systems, Image transforms, Fast 2D convolution algorithms, Image perception, Image filtering, Edge detection, Region segmentation. Texture description, Shape analysis, Image acquisition, camera geometry, Stereo and Multiview imaging, Structure from motion, Localization and mapping and Object tracking.

More information: https://icarus.csd.auth.gr/cvml-short-course-computer-vision-image-processing/

Educational Material:

Ø  PDF slides will be available to course attendees

Ø  Lectures will be prerecorded to facilitate attendees in case they experience problems due to time difference.

Evaluation

There will not be.

Certificate

Upon completion of the course, participants will be awarded a Certificate of attendance.

For the successful completion of the programme, the participants should:

A) have attended all the teaching units. Absences may not exceed 10% of the scheduled training hours.

B) to have paid all the tuition fees by 23/02/2021.

Participation fees

Early registration (till 15/02/2021):                  200€ students, 300€ standard

Registration (after 15/02/2021):                      250€ students, 350€ standard

 

Up to 10 PhD students, registered in AUTH or in any VISION CSA https://www.vision4ai.eu or AI4Media https://ai4media.eu/ University partners, are entitled for free course registration on a FCFS basis, with priority to ones working on AI-related topics. This offer is related to the upcoming educational activities of International AI Doctoral Academy (AIDA) http://155.207.4.33/wordpress/ that is co-initiated by these two projects.

Contact

For further information, please contact with Mrs. Koroni Ioanna at koroniioanna@csd.auth

Read more
No Comments

CVML Web Lecture Series

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020 by Αρετή Μαλλά

The Center for Education and Lifelong Learning of the Aristotle University of Thessaloniki welcomes you to the “Computer Vision and Machine Learning (CVML) and Autonomous Systems Web Lecture Series”, a 21 one-hour asynchronous e-course.

The Director of the Programme is Ioannis Pitas, Professor, School of Informatics, AUTh.

Prof. Ioannis Pitas (IEEE fellow, IEEE Distinguished Lecturer, EURASIP fellow) received the Diploma and PhD degree in Electrical Engineering, both from the Aristotle University of Thessaloniki (AUTH), Greece. Since 1994, he has been a Professor at the Department of Informatics of AUTH and Director of the Artificial Intelligence and Information Analysis (AIIA) lab. He served as a Visiting Professor at several Universities.

His current interests are in the areas of computer vision, machine learning, autonomous systems, intelligent digital media, image/video processing, human-centred computing, affective computing, 3D imaging and biomedical imaging. He has published over 1000 papers, contributed in 47 books in his areas of interest and edited or (co-)authored another 11 books. He has also been member of the program committee of many scientific conferences and workshops. In the past, he served as Associate Editor or co-Editor of 9 international journals and General or Technical Chair of 4 international conferences. He participated in 70 R&D projects, primarily funded by the European Union and is/was principal investigator/researcher in 42 such projects. Prof. Pitas lead the big European H2020 R&D project MULTIDRONE: https://multidrone.eu/. He is AUTH principal investigator in H2020 R&D projects Aerial Core and AI4Media. He is chair of the Autonomous Systems Initiative https://ieeeasi.signalprocessingsociety.org/. He is head of the EC funded AI doctoral school of Horizon2020 EU funded R&D project AI4Media (1 of the 4 in Europe). He has 31600+ citations to his work and h-index 85+ (Google Scholar).

Start Date:                           08/01/2021

End of the course:              30/06/2021

Duration:                             21 hours

The participants will receive a Certificate of attendance.

Applications are submitted online from 08/01/2020 to 30/06/2021

Aim and objectives

The aim of this course is to provide useful knowledge on topics related to “Computer Vision” and “Machine Learning” to young scientists.

Participant selection & Requirements

Priority order will be observed based on filing date up to 40 people.

The course aims at young professionals and academics.

Requirements:

Ø  Mathematical background

Ø  Internet access

Method

Asynchronous e-education

Course Description

Introduction to computer vision, Image acquisition, camera geometry, Stereo and Multiview imaging, Structure from motion, Localization and mapping, Object tracking and 3D localization, Motion estimation, Introduction to Machine Learning, Introduction to neural networks, Perceptron, Multilayer perceptron. Backpropagation, Deep neural networks. Convolutional NNs, Deep learning for object detection, Deep Semantic Image Segmentation, Introduction to autonomous systems, Introduction to multiple drone systems, Drone mission planning and control, Introduction to car vision, Introduction to autonomous marine vehicles, CVML programming tools, Fast 1D convolution algorithms, Fast 2D convolution algorithms.

More information: http://icarus.csd.auth.gr/cvml-web-lecture-series/

Educational Material:

Ø  PDF slides will be available.

Ø  Video of lectures will be prerecorded.

Certificate

Upon completion of the course, participants will be awarded a Certificate of attendance.

For the successful completion of the programme, each participant should:

A)     has attended all the teaching units. Absences may not exceed 10% of the scheduled training hours.

B)      has successfully completed more than 14 questionnaires (mark above 5/10).

C)      to have paid all the tuition fees.

Participation fees

Registration:                       141€

Contact

For further information, please contact with Mrs. Koroni Ioanna at koroniioanna@csd.auth.gr.

Read more
No Comments

Εκπαίδευση Υπευθύνων Προστασίας Δεδομένων και Συμμόρφωση με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 by Αρετή Μαλλά

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με τίτλο «Εκπαίδευση Υπευθύνων Προστασίας Δεδομένων και Συμμόρφωση με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων», διάρκειας 44 διδακτικών ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί εξ απόστασεως και θα υλοποιηθεί  μέσω της πλατφόρμας vconf.auth.gr

Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Ιωάννης Ιγγλεζάκης.

Στο πρόγραμμα διδάσκουν εξειδικευμένοι επιστήμονες στον τομέα της προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Στόχος του προγράμματος

Στόχος του προγράμματος είναι  η εκπαίδευση Υπευθύνων Προστασίας Δεδομένων (DPO) στον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων 2016/679/ΕΕ και τον νέο εθνικό εφαρμοστικό νόμο (Ν. 4624/2019) και επίσης, στην κανονιστική συμμόρφωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και φορέων του δημοσίου με το νομικό πλαίσιο της προστασίας δεδομένων.

Αναγκαιότητα προγράμματος

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να εξειδικευθούν ως Υπεύθυνοι Προστασίας Δεδομένων και να αναλάβουν συμβουλευτική στη συμμόρφωση με τη νομοθεσία για την προστασία δεδομένων.

Μαθησιακά αποτελέσματα

Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εργαστούν ως Υπεύθυνοι Προστασίας Δεδομένων και να παρέχουν συμβουλευτική στη συμμόρφωση δημοσίων και ιδιωτικών φορέων με τη νομοθεσία των προσωπικών δεδομένων.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απασχολούμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που θέλουν να εμβαθύνουν σε εξειδικευμένα νομικά και τεχνικά ζητήματα του Κανονισμού προκειμένου να λάβουν την πιστοποίηση του Υπεύθυνου προστασίας δεδομένων, σε Υπεύθυνους προστασίας δεδομένων που θέλουν να εξειδικευτούν σε ειδικές περιπτώσεις εφαρμογής του ΓΚΠΔ και όσους θέλουν αν αποκτήσουν ειδικές γνώσεις επάνω στη συμμόρφωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δημοσίων φορέων με το νομικό καθεστώς της προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί/Προαπαιτούμενες γνώσεις/ Κριτήρια επιλογής

Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν: πτυχιούχοι Ελληνικών Πανεπιστημίων

Προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι:

►Πρόσβαση στο Διαδίκτυο

► Κατοχή προσωπικού e-mail

► Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μέθοδος υλοποίησης

Οι θεματικές ενότητες θα αναπτυχθούν με την αξιοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εξ αποστάσεως διδασκαλίας, e-learning του Α.Π.Θ.

Για κάθε μία από τις ενότητες εκπαίδευσης και μάθησης οι εκπαιδευόμενοι/ες θα παρακολουθούν σε ζωντανό χρόνο βιντεοδιαλέξεις και θα συμμετέχουν σε ασκήσεις και μελέτες περιπτώσεων.

Μέσω της σχετικής πλατφόρμας, θα εξασφαλίζεται η διαρκής πρόσβαση σε κατάλληλα προσαρμοσμένο στις αρχές της ανοιχτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εκπαιδευτικό υλικό καθώς και  στη σχετική βιβλιογραφία.

Εκπαιδευτικό υλικό / Άλλες παροχές

Στους συμμετέχοντες παρέχονται:

1. Υλικό σε ηλεκτρονική μορφή

2. Το βιβλίο Ι. Ιγγλεζάκη, Ο Γενικός Κανονισμός για την προστασία Δεδομένων, 2020.

Δομή Εκπαιδευτικού προγράμματος

Ενότητα 1:

Εισαγωγή στις βασικές έννοιες του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων: Βασικές Αρχές και ορισμοί της νομοθεσίας, νομιμότητα της επεξεργασίας και η ερμηνεία τους σύμφωνα με αποφάσεις εθνικών και Ευρωπαϊκών Ανεξάρτητων Αρχών και Δικαστηρίων. Συνοπτική παρουσίαση του Ευρωπαϊκού και του νέου εθνικού νομικού πλαισίου.

Ενότητα 2:

Συνοπτική παρουσίαση των ρόλων και των καθηκόντων του Υπεύθυνου Επεξεργασίας (Data Controller), του από Κοινού Υπεύθυνου Επεξεργασίας, του Εκτελούντος την επεξεργασία (Για την κατανόηση των ρόλων και καθηκόντων θα χρησιμοποιηθούν παραδείγματα και ερμηνευτικά κείμενα). Στην ενότητα περιλαμβάνεται επίσης ειδική αναφορά στην τεχνική του ελέγχου των συμβατικών κειμένων που ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις των μερών.

Ενότητα 3:

Ο Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων (DPO) και οι υποχρεώσεις του. Ενημέρωση του Υπεύθυνου επεξεργασίας ή του εκτελούντα την επεξεργασία, η παρακολούθηση της συμμόρφωσης και εφαρμογής της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία δεδομένων, η ενημέρωση των υπαλλήλων και η πραγματοποίηση ελέγχων, παρακολούθηση υλοποίησης, και η επικοινωνία και συνεργασία με εποπτικές αρχές, η πραγματοποίηση διαβούλευσης (πρακτικές ασκήσεις μέσω ειδικά διαμορφωμένων σεναρίων προσομοίωσης).

Ενότητα 4:

Η διενέργεια μελέτης εκτίμησης αντικτύπου (Μεθοδολογία CNIL, ENISA και πρακτικά υποδείγματα) και κινδύνων που συνδέονται με δραστηριότητες επεξεργασίας- Η διασυνοριακή μεταβίβαση δεδομένων (Γενικές αρχές για διαβιβάσεις- Δεσμευτικοί εταιρικοί κανόνες- Παρεκκλίσεις για ειδικές καταστάσεις).

Ενότητα 5:

Αντιμετώπιση και Διαχείριση περιστατικών παραβίασης προσωπικών δεδομένων (Data breaches).Γνωστοποίηση παραβίασης στην ΑΠΔΧ και ανακοίνωση παραβίασης στο υποκείμενο. Σχέδιο/Διαδικασία  για την αντιμετώπιση κ διαχείριση περιστατικών παραβίασης προσωπικών δεδομένων (Incident Response Plan). Μελέτες περίπτωσης (case studies) και υποθετικές παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων-προσομοίωση συμβάντων και περιστατικών ( με  ενεργητική συμμετοχή εκπαιδευομένων/ συμμετεχόντων).

Ενότητα 6:

Ασφάλεια Πληροφοριών και Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (IT Security). Βασικές Αρχές – Θέματα Cyber Security and Safety.  Αξιολόγηση κινδύνων ασφάλειας πληροφοριών (risk assessment- Μεθοδολογίες κ εργαλεία).

Ενότητα 7:

Φυσική Ασφάλεια εγκαταστάσεων και δεδομένων σε σχέση με τον ΓΚΠΔ. Κίνδυνοι, Αξιολόγηση και εκτίμηση κινδύνων, μέτρα φυσικής ασφάλειας, Πολιτική  φυσικής και περιβαλλοντικής ασφάλειας. Χρήσης συστημάτων ασφάλειας (κάμερες / cctv) και συμμόρφωση με ΓΚΠΔ.

Ενότητα 8:

Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα ασφάλειας επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων. Σχέδιο Ασφάλειας του Συστήματος Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων. Πολιτικές ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων. Επίδειξη τεχνικών και μεθοδολογιών κρυπτογράφησης και ψευδωνυμοποίησης στην πράξη με ενεργητική συμμετοχή εκπαιδευομένων και πρακτική άσκηση Συμμόρφωση  με Βέλτιστες Πρακτικές και Διεθνή πρότυπα ασφάλειας πληροφοριών ( ISO 27001, ISO 27002, CobIT), NIST/SP 800-53).

Ενότητα 9:

Επιχειρησιακή συνέχεια και πλάνο ανάκαμψης συστημάτων, πληροφοριών και δεδομένων  μετά από καταστροφή (Business continuity plan and disaster recovery plan). Βέλτιστες πρακτικές στη Διαχείριση επιχειρησιακής συνέχειας  σύμφωνα και με το Διεθνές Πρότυπο ISO 22301.

Ενότητα 10:

Κυρώσεις (Πειθαρχικές Κυρώσεις και Πρόστιμα).

Δεύτερο Μέρος Εκπαίδευσης (Ειδικό)

Κατεύθυνση: Ειδικά ζητήματα κανονιστικής συμμόρφωσης

Ενότητα 1:

Η Οδηγία 2016/680/ΕΕ («Αστυνομική οδηγία») και η ενσωμάτωση της στο εθνικό δίκαιο με Ν. 4624/2019: Πεδίο εφαρμογής, Βασικές αρχές. Υποχρεώσεις διωκτικών και δικαστικών αρχών. Διαφορές με τον  ΓΚΠΔ.

Ενότητα 2:

Βασικές αρχές και υποχρεώσεις του Δημοσίου Τομέα στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679)-Ειδικότερη εφαρμογή των αρχών του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 στο Δημόσιο Τομέα. Ορισμοί και καθορισμός των ρόλων που θέτει ο Κανονισμός στο Δημόσιο Τομέα: Πότε το Δημόσιο είναι Υπεύθυνος Επεξεργασίας, Εκτελών ή Από Κοινού Υπεύθυνος Επεξεργασίας;

Οι βασικές  Αρχές που διέπουν την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο Δημόσιο Τομέα και η νομική βάση των επεξεργασιών που πραγματοποιούνται από το Δημόσιο. Ο διορισμός ΥΠΔ στο Δημόσιο και οι υποχρεώσεις του.

Ενότητα 3:

Ειδικότερες εκφάνσεις των δικαιωμάτων των υποκειμένων των δεδομένων στο Δημόσιο.  Η διαχείριση αιτημάτων πρόσβασης σε στοιχεία τρίτων και η εφαρμογή των ειδικών κανόνων του Διοικητικού  Δικαίου.  Τα δικαιώματα των υποκείμενων των δεδομένων (διοικούμενοι, εργαζόμενοι, προμηθευτές) στο Δημόσιο και οι υποχρεώσεις του τελευταίου. Η διαμόρφωση ενημερωτικών εντύπων και Πολιτικών που διασφαλίζουν την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ενότητα 4:

Η κοινοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε τρίτους. Το Πρόγραμμα Δι@υγεια και η εφαρμογή του Κανονισμού ΕΕ 2016/679. Η δημοσίευση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στις δημοσιευτέες Διοικητικές πράξεις. Η ανάρτηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στις ιστοσελίδες των Δημοσίων Φορέων

Ενότητα 5:

Η διαχείριση ειδικών κατηγοριών δεδομένων υγείας στον Δημόσιο (Νοσοκομεία- Κοινωνικές Υπηρεσίες Περιφερειών- Φορείς κοινωνικής Ασφάλισης) και στον Ιδιωτικό Τομέα (Ασφαλιστικές Εταιρείες, Ιδιωτικά Νοσοκομεία, Διαγνωστικά Κέντρα) Η διαχείριση ειδικών κατηγοριών δεδομένων- Νομιμότητα της επεξεργασίας- Συγκατάθεση και δικαιώματα του υποκειμένου- Υποχρεώσεις Υπεύθυνου Επεξεργασίας, Υπεύθυνου προστασίας δεδομένων, Εκτελούντων την επεξεργασία (πρακτικές ασκήσεις σεναρίων προσομοίωσης από μελέτες περιπτώσεων)

Ενότητα 6:

Ειδικές επεξεργασίες δεδομένων σε Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – (Διαδικασία AML, Τειρεσίας)- Συγκατάθεση και δικαιώματα του υποκειμένου- Πρόσβαση σε έγγραφα και διαχείριση καταγγελιών- Υποχρεώσεις Υπεύθυνου Επεξεργασίας, Υπεύθυνου προστασίας δεδομένων, Εκτελούντων την επεξεργασία(πρακτικές ασκήσεις σεναρίων προσομοίωσης από μελέτες περιπτώσεων)

Ενότητα 7:

Η εφαρμογή του Κανονισμού σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η υιοθέτηση πολιτικών συμμόρφωσης με τον Κανονισμό (Πρακτικά υποδείγματα)

Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα πρέπει:

Α) να έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των διδακτικών ενοτήτων. Οι απουσίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10 % των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης.

Β) να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εξέταση με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής κατά 60%

Γ) να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων πριν την έναρξη του προγράμματος.

Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ και τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Προγράμματος.

Στους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, μπορεί να παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Αιτήσεις

Η Αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1. Πτυχίο

2. Βιογραφικό σημείωμα

 

 

Read more
No Comments

2ο Θερινό Σχολείο: «Κειμενικά/λογοτεχνικά είδη: ανάγνωση, γραφή και διδασκαλία»

Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2020 by Αρετή Μαλλά

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με τίτλο 2ο Θερινό Σχολείο: «Κειμενικά/λογοτεχνικά είδη: ανάγνωση, γραφή και διδασκαλία», διάρκειας 40 διδακτικών ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί 5-9 Ιουλίου 2021 και θα υλοποιηθεί με ολιγομελή εργαστήρια στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ. Στην περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας λόγω covid-19 δεν επιτρέπει τη διά ζώσης διεξαγωγή του θερινού σχολείου, τούτο θα διεξαχθεί διαδικτυακά με ανάλογη μείωση των διδάκτρων.

Επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Βενετία Αποστολίδου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης στο ΠΤΔΕ του ΑΠΘ, Διευθύντρια του Εργαστηρίου για τη Μελέτη της Ανάγνωσης και της Γραφής στην Εκπαίδευση και την Κοινωνία.

Στο πρόγραμμα διδάσκουν  έξι Καθηγητές και Καθηγήτριες του Εργαστηρίου για τη Μελέτη της Ανάγνωσης και της Γραφής στην Εκπαίδευση και την Κοινωνία του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ (Α. Αϊδίνης, Β. Αλεξίου, Β. Αποστολίδου, Α. Καρακίτσιος, Τ. Κωστούλη, Φ. Παπαδημητρίου), ο κριτικός λογοτεχνίας στην εφημερίδα Το Βήμα Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, ενώ στα εργαστήρια θα επικουρήσουν διδάκτορες, ειδικοί στα αντίστοιχα κειμενικά είδη.

Στόχος του προγράμματος

Ο σκοπός του θερινού σχολείου είναι η συστηματική εξέταση του τρόπου με τον οποίο τα κειμενικά και λογοτεχνικά είδη καθορίζουν την ανάγνωση  και τη γραφή. Τούτο σημαίνει πως τα χαρακτηριστικά και οι συμβάσεις τους, όταν είναι γνωστές και συνειδητές, διευκολύνουν την κατανόηση αλλά και τη συγγραφή τους. Ένας άλλος, εξίσου σημαντικός, σκοπός είναι η αξιοποίηση των κειμενικών χαρακτηριστικών και των κειμενικών συμβάσεων στη διδασκαλία της γλώσσας και της λογοτεχνίας στο σχολείο. Οι εργασίες του θερινού σχολείου, μετά από την αναγκαία θεωρητική επεξεργασία των εννοιών, θα επικεντρωθούν σε κάποια κειμενικά ή λογοτεχνικά είδη τα οποία κρίνονται ως πολύ σημαντικά είτε γιατί χρησιμοποιούνται στο σχολείο ευρέως χωρίς όμως να υπάρχει η ανάλογη συνειδητοποίηση των χαρακτηριστικών και των συμβάσεών τους είτε γιατί απουσιάζουν από το σχολείο, είτε γιατί έχουν μεγάλη διάδοση σήμερα στην κοινωνία.

Αναγκαιότητα προγράμματος

H επιλογή του συγκεκριμένου θέματος για το θερινό σχολείο βασίζεται στη διαπίστωση μιας μεγάλης σύγχυσης στον εκπαιδευτικό, και όχι μόνον, χώρο γύρω από τα κειμενικά είδη, σύγχυση η οποία δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα στην ανάγνωση, τη γραφή και τη διδασκαλία τους. Στην εποχή μας παρατηρείται αύξηση της παραγωγής κειμένων στο διαδίκτυο αλλά και στα δεκάδες σεμινάρια δημιουργικής γραφής ενώ στο σχολείο η δημιουργική γραφή έχει εισαχθεί ως δραστηριότητα στο μάθημα της λογοτεχνίας του Γυμνασίου. Παρόλα αυτά, δεν έχει γίνει κατανοητό ότι η γνώση των χαρακτηριστικών συγκεκριμένων κειμενικών ειδών, τόσο παραδοσιακών όσο και υβριδικών ή πολυτροπικών, βοηθά στην εξαγωγή νοήματος κατά την ανάγνωση όσο και στην αποτελεσματικότερη συγγραφή τους, ενώ είναι φανερό επίσης ότι κάποια είδη κειμένων όπως λ.χ. τα πληροφοριακά δεν απολαμβάνουν της ίδιας προσοχής με τα αφηγηματικά. Εκτός όμως από την εκπαίδευση, η γνώση και η άσκηση σε βασικά κειμενικά είδη μπορεί να βοηθήσει κάθε άτομο και επαγγελματία που παράγει λόγο στη δημόσια σφαίρα να εκφράσει τη σκέψη του και την προσωπικότητά του.

Μαθησιακά αποτελέσματα

Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες:

  • Θα γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά και την ιστορία συγκεκριμένων κειμενικών /λογοτεχνικών ειδών κρίσιμων για την εκπαίδευση αλλά και την σύγχρονη επικοινωνία.
  • Θα έχουν ασκηθεί στην ανάγνωση και συγγραφή των συγκεκριμένων κειμενικών/λογοτεχνικών ειδών.
  • Θα μπορούν να διδάξουν τα συγκεκριμένα κειμενικά είδη αποτελεσματικότερα στην εκπαίδευση και έτσι να βοηθήσουν τους μαθητές τους στην κατανόηση και συγγραφή τους.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα απευθύνεται  σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, πτυχιούχους Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί/Προαπαιτούμενες γνώσεις/ Κριτήρια επιλογής

Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν πτυχιούχοι Παιδαγωγικών Τμημάτων αλλά και πτυχιούχοι Τμημάτων Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής, Φιλολογίας, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, καθώς και άλλων Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών που μπορεί να ενδιαφέρονται για το θέμα.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν διαβάσει τα εξής μυθιστορήματα σε οποιαδήποτε έκδοση επιθυμούν:

Πηνελόπη Δέλτα, Ο Μάγκας, Άλκη Ζέη, Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της, Μάρω Δούκα, Η αρχαία σκουριά, Ρέα Γαλανάκη, Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασά, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Υπουργός νύχτας.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μέθοδος υλοποίησης

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει πέντε μέρες, Δευτέρα έως Παρασκευή. Οι εργασίες θα διαρκούν οκτώ ώρες καθημερινά (10.00-18.00). Κάθε μέρα θα είναι αφιερωμένη σε ένα ή δύο κειμενικά/λογοτεχνικά είδη και θα περιλαμβάνει διδασκαλία και εργαστήριο. Οι διδακτικές ώρες κάθε μέρας μπορεί να κατανέμονται διαφορετικά ανάμεσα σε διάλεξη και εργαστήριο, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε είδους. Οι διαλέξεις έχουν σκοπό να διευκρινίσουν καταρχάς την ίδια την έννοια του κειμενικού είδους με βάση τις διάφορες ειδολογικές θεωρίες αλλά και να σκιαγραφήσουν τις βασικές αρχές της παιδαγωγικής του γραμματισμού με βάση τα κειμενικά είδη. Στη συνέχεια οι διαλέξεις θα έχουν σκοπό να εξηγήσουν τα βασικά χαρακτηριστικά, τις συμβάσεις και την ιστορία του κάθε κειμενικού είδους ενώ στα εργαστήρια που θα ακολουθούν και τα οποία θα καταλαμβάνουν τις περισσότερες ώρες της ημέρας, οι εκπαιδευόμενοι θα χωρίζονται σε ομάδες και θα ασκούνται στην ανάγνωση, κατανόηση, συγγραφή και εκπόνηση διδακτικών σεναρίων με βάση τα εξεταζόμενα κειμενικά είδη.

Εκπαιδευτικό υλικό / Άλλες παροχές

Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες: 1) Βιβλιογραφία γύρω από τη θεωρία των κειμενικών ειδών, την παιδαγωγική του Γραμματισμού με βάση τα κειμενικά είδη, καθώς και για κάθε ένα από τα κειμενικά και λογοτεχνικά είδη που θα διδαχθούν στο πρόγραμμα. 2) Λογοτεχνικά βιβλία, μυθιστορήματα και ανθολόγιο ποιημάτων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στα εργαστήρια. 3) Διαφόρων ειδών κείμενα από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, αποσπάσματα από βιβλία καθώς και κείμενα από το διαδίκτυο τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στα εργαστήρια.

Δομή Εκπαιδευτικού προγράμματος

Η πρώτη διδακτική ενότητα περιλαμβάνει τις εισαγωγικές διαλέξεις γύρω από τις ειδολογικές θεωρίες και την παιδαγωγική του γραμματισμού με βάση τα κειμενικά είδη (2 ώρες). Τα κειμενικά/ λογοτεχνικά είδη που έχουν επιλεγεί είναι τα εξής:

1) Η περίληψη, ως διαδικασία πύκνωσης  των πληροφοριών ενός αρχικού μητρικού  κειμένου – προφορικού ή γραπτού- η οποία συνιστά κομβική δραστηριότητα στη σημερινή εποχή και μάλιστα κριτήριο γλωσσικής αξιολόγησης των μαθητών/τριών στο πλαίσιο των πανελληνίων εξετάσεων.  Το εργαστήριο θα έχει θέμα την παραγωγή περιληπτικών κειμένων σε δοσμένα αρχικά κείμενα διαφόρων ειδών και εκπόνηση διδακτικών προτάσεων για τη διδασκαλία της περίληψης. (6 ώρες)

2) Το πληροφοριακό κείμενο το οποίο είναι πολύ διαδεδομένο τόσο μέσα στο σχολείο (ας σκεφτούμε τα σχολικά εγχειρίδια των διαφόρων μαθημάτων) και τις κάθε είδους εξετάσεις των μαθητών όσο και έξω από αυτό, στις διάφορες μορφές δημοσιογραφικού ή επιστημονικού λόγου. Το εργαστήριο έχει θέμα την ανάλυση και συγγραφή πληροφοριακών κειμένων διαφόρων θεματικών. (8 ώρες)

3) Το μυθιστόρημα το οποίο, λόγω της πολυγλωσσίας και της διαλογικότητας που το διακρίνουν το καθιστούν ιδανικό είδος για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού. (4 ώρες)

4) Βιβλιοπαρουσίαση / κριτική μυθιστορήματος τα οποία, ενώ ακμάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρείται σύγχυση στα ειδολογικά χαρακτηριστικά των σχετικών κειμένων. Τα είδη 3 και 4 θα αποτελέσουν το αντικείμενο του εργαστηρίου στο οποίο θα γίνει συγγραφή παρουσιάσεων και κριτικών σε δοσμένα μυθιστορήματα τα οποία θα πρέπει να έχουν διαβαστεί. Τα μυθιστορήματα που θα πρέπει να έχουν διαβαστεί είναι: Πηνελόπη Δέλτα, Ο Μάγκας, Αλκη Ζέη, Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της, Μάρω Δούκα, Η αρχαία σκουριά, Ρέα Γαλανάκη, Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασά, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Υπουργός νύχτας. (4 ώρες)

5) Η ποίηση, η οποία διαβάζεται λιγότερο από την πεζογραφία στις μέρες μας ενώ θεωρείται ένα από τα δυσκολότερα αντικείμενα για διδασκαλία. Στο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί επιλογή ποιημάτων για παιδιά, συγγραφή ποιημάτων και θα εκπονηθούν σενάρια διδασκαλίας ποιημάτων στο σχολείο. (8 ώρες)

6) Το ψηφιακό πολυτροπικό κείμενο το οποίο συνιστά μια αναντίρρητη πραγματικότητα, η οποία επαναπροσδιορίζει την έννοια του εγγράμματου πολίτη των σύγχρονων κοινωνιών. Το αντικείμενο του εργαστηρίου είναι η διδακτική αξιοποίηση ιστοπληροφοριών σχολικών εγχειριδίων. (8 ώρες)

 Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων/Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα πρέπει:

Α) να έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των διδακτικών ενοτήτων. Οι απουσίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10 % των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης.

Β) να εκπονήσουν μία τελική εργασία η οποία θα σταλεί, μετά τη λήξη των εργασιών του προγράμματος, σε δεδομένη προθεσμία. Η εργασία θα αποτελεί προέκταση της δουλειάς των εργαστηρίων με τον απαιτούμενο αναστοχασμό και θεωρητική υποστήριξη.

Γ) να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων εφάπαξ μέχρι δεκαπέντε μέρες πριν από την έναρξη του Προγράμματος.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης με 3 ECTS, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ και τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Προγράμματος.

Στους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αλλά δεν εκπόνησαν τελική εργασία, θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Κόστος συμμετοχής/Εκπτωτική πολιτική

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 130 ευρώ ανά εκπαιδευόμενο (συμπεριλαμβάνει το ελαφρύ γεύμα των πέντε ημερών). Θα δοθεί μία υποτροφία (απαλλαγή από τα δίδακτρα) με κριτήριο το οικογενειακό τους εισόδημα. Στην περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας λόγω covid-19 δεν επιτρέπει τη διά ζώσης διεξαγωγή του θερινού σχολείου, τούτο θα διεξαχθεί διαδικτυακά με ανάλογη μείωση των διδάκτρων.

Αιτήσεις

Η Αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από το αντίγραφο πτυχίου ΑΕΙ.

 

Read more
No Comments

Αποκατάσταση Ελλειμματικής Φαντιακής Ακρολοφίας- Προπροσθετική Χειρουργική-Προχωρημένη Οδοντική Εμφυτευματολογία (RE-PRO-IMPLANT)

Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2020 by ΙΩΑΝΝΑ ΔΟΝΤΣΙΟΥ

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης με τίτλο «Αποκατάσταση Ελλειμματικής Φαντιακής Ακρολοφίας- Προπροσθετική Χειρουργική-Προχωρημένη Οδοντική Εμφυτευματολογία» (Residual Alveolar Ridge Reconstruction – Preprosthetic Oral Surgery – Advanced Dental Implantology – RE-PRO-IMPLANT), διάρκειας 94 διδακτικών ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί στο εργαστήριο Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Τμήματος της Οδοντιατρικής της  Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ και θα υλοποιηθεί με εκ του σύνεγγυς διδασκαλία και εκπαίδευση καθώς και με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Λάμπρος Ζουλούμης, Καθηγητής του Τμήματος Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντής του εργαστηρίου Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής,  διατελέσας επί πενταετία πρόεδρος του Τμήματος της Οδοντιατρικής του ΑΠΘ.

Στο πρόγραμμα διδάσκουν επαγγελματικά καταξιωμένοι ειδικοί Στοματικοί Γναθοπροσωπικοί Χειρουργοί, μέλη ΔΕΠ του Οδοντιατρικού Τμήματος και εξωτερικοί συνεργάτες, όλοι με πολύχρονη εμπειρία έχοντας αντιμετωπίσει χιλιάδες περιστατικά νωδών ασθενών, τόσο σε επίπεδο ιατρείου-  σηπτικού χειρουργείου όσο και σε επίπεδο κλινικής/νοσοκομείου – άσηπτου χειρουργείου. Όλοι οι διδάσκοντες έχουν πολυετή διδακτική εμπειρία σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα της Ιατρικής και της Οδοντιατρικής. Η επαγγελματική και η διδακτική εμπειρία των διδασκόντων συνοδεύεται και τεκμηριώνεται  από πολύ μεγάλο αριθμό σχετικών με το αντικείμενο του προγράμματος ερευνητικών δημοσιεύσεων σε πληθώρα ελληνικών και ξένων περιοδικών, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων και εγκυρότερων ιατρικών περιοδικών διεθνώς (ενδεικτικά τα New England Journal of Medicine, Lancet, JAMA).

Διάρκεια: 94 διδακτικές ώρες

Στόχος του προγράμματος

Το Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης «Αποκατάσταση Ελλειμματικής Φαντιακής Ακρολοφίας- Προπροσθετική Χειρουργική-Προχωρημένη Οδοντική Εμφυτευματολογία» (Residual Alveolar Ridge Reconstruction – Preprosthetic Oral Surgery – Advanced Dental Implantology – RE-PRO-IMPLANT) αποσκοπεί στην ανάπτυξη κλινικών δεξιοτήτων εκ μέρους των συμμετεχόντων.

Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε δέσμη συναφών αντικειμένων που δεν καλύπτονται από τα προπτυχιακά προγράμματα και βρίσκονται σε περιοχές οριακές του φάσματος διαφόρων ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων. Αυτά είναι η αποκατάσταση των ελλειμματικών φαντιακών αποφύσεων (μετατραυματικών-μετεγχειρητικών-ατροφικών), η προπροσθετική χειρουργική ή τροποποίηση των υπολλειματικών φαντιακών ακρολοφιών για να υποδεχούν οδοντικά εμφυτεύματα. Στα πλαίσια αυτά, περιλαμβάνει τη διατατική οστεογένεση, την ανοιχτή και κλειστή ανύψωση του εδάφους του ιγμορείου άντρου, τη μετάθεση του κάτω φατνιακού νεύρου, την τοποθέτηση αυτομοσχευμάτων για την ανύψωση της υπολλειματικής φατνιακής ακρολοφίας καθώς και απλούστερες τεχνικές με χρήση αλλομοσχευμάτων, ξενομοσχευμάτων και αλλοπλαστικών υλικών.

Αναγκαιότητα προγράμματος

H αποκατάσταση των ελλειμματικών φαντιακών αποφύσεων (μετατραυματικών-μετεγχειρητικών-ατροφικών) αποτελεί μέρος του αντικειμένου της Ιατρικής και Οδοντιατρικής Ειδικότητας της Στοματικής Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, αλλά και σημαντικό τμήμα της Οδοντιατρικής κλινικής πράξης. Πολλές φορές η απλή τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων στις υπάρχουσες υπολειμματικές φαντιακές δεν είναι εφικτή. Η αποκατάσταση, με τη χρήση οδοντικών εμφυτευμάτων, ασθενών με έλλειμμα φατνιακής  απόφυσης ποικίλης αιτιολογίας είναι καθιερωμένη στο εξωτερικό και έχει υψηλή ζήτηση στην Ελλάδα, τόσο από ασθενείς όσο και από παρόχους Υγείας.

Πολλοί από τους παραπάνω αναφερόμενους τομείς αποτελούν ανεξάρτητα μεμονωμένα προγράμματα κλινικής εξειδίκευσης και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, κυρίως στο εξωτερικό.  Τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα όμως ενός προγράμματος μέσα σε Πανεπιστημιακό περιβάλλον είναι η 1) δυνατότητα να προσφέρει γνώσεις ενταγμένες στην κλινική πραγματικότητα και όχι στη θεωρητική προσέγγιση 2) το προσιτό κόστος για τους συμμετέχοντες και 3) το εύλογο όφελος για το Πανεπιστήμιο που το φιλοξενεί.

Μαθησιακά αποτελέσματα

Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα μπορούν:

  • Να διαγιγνώσκουν τις ανάγκες των ασθενών για την αντιμετώπιση των νωδών και ελλειμματικών φατνιακών ακρολοφιών.
  • Να λαμβάνουν το κατάλληλο ιατρικό ιστορικό και να διενεργούν την κατάλληλη κλινική εξέταση.
  • Να συστήνουν τον κατάλληλο παρακλινικό έλεγχο, προς τεκμηρίωση των αναγκών.
  • Να καταστρώνουν τεκμηριωμένο σχέδιο χειρουργικής και φαρμακευτικής θεραπείας  ανάλογα με τις ενδείξεις και βασιζόμενοι στην καλύτερη δυνατή τρέχουσα γνώση (Evidence Based Practice).
  • Να ενημερώνουν τον ασθενή, για τις θεραπευτικές ανάγκες και να εξηγούν αποτελεσματικά και τεκμηριωμένα το διαμορφωθέν από αυτούς σχέδιο θεραπείας.
  • Να εκτελούν το σχέδιο θεραπείας, ως κύριοι χειρουργοί.
  • Να καταστρώνουν τεκμηριωμένο σχέδιο προσθετικής θεραπείας.
  • Να εκτελούν το σχέδιο θεραπείας, ως θεράποντες ή να το συντονίζουν ως σύμβουλοι σε περίπτωση παραπομπής.
  • Να αντιμετωπίζουν τυχόν επιπλοκές / ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας.

 

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες ειδικοτήτων της Ιατρικής (ενδεικτικά ΩΡΛ, πλαστικούς χειρουργούς, ΣΓΠΧ χειρουργούς) και της Οδοντιατρικής, στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα αρχικά στην Ελλάδα, αλλά πολύ σύντομα είναι προγραμματισμένη η ανάπτυξη αντίστοιχου προγράμματος στα Αγγλικά για αλλοδαπούς συμμετέχοντες.

Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί/Προαπαιτούμενες γνώσεις/ Κριτήρια επιλογής

Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν:

  • Οδοντίατροι
  • Ιατροί ειδικευμένοι ή ειδικευόμενοι (ΩΡΛ, πλαστικής χειρουργικής, ΣΓΠΧ ή άλλης χειρουργικής ειδικότητας)

 

Προαπαιτούμενα για την αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα.

►Πρόσβαση στο Διαδίκτυο

► Κατοχή προσωπικού e-mail

► Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών

► Βασικές γνώσεις εγχειρητικών τεχνικών (τομές, συρραφή).

►Καταβολή του 50% του κόστους του προγράμματος (θα ενημερωθούν οι υποψήφιοι).

 

 Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας των υποψηφίων που διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα, η οποία επικυρώνεται από τον αριθμό πρωτοκόλλου κατάθεσης της αίτησης τους.

Μέθοδος υλοποίησης

  • Διδασκαλία
  • Εξ αποστάσεως διδασκαλία
  • Εργασία στο σπίτι / συνεργασία με επιβλέποντα
  • Πρακτική άσκηση
  • Κλινική Άσκηση

 

Εκπαιδευτικό υλικό / Άλλες παροχές

Στους συμμετέχοντες παρέχονται:

  1. Σημειώσεις (Hand outs) των παραδόσεων.
  2. Ενδεικτική βιβλιογραφία, ηλεκτρονική.
  3. Ενημερωτικό υλικό βιοϋλικών.
  4. ΔΩΡΕΑΝ απεριόριστος αριθμός οδοντικών εμφυτευμάτων τα οποία θα τοποθετηθούν από τους συμμετέχοντες εκπαιδευόμενους.
  5. Ασθενείς με ανάγκη για αντιμετώπιση (οι εκπαιδευόμενοι μπορούν και ενθαρρύνονται να φέρουν δικούς τους ασθενείς).
  6. Πλήρης καθοδήγηση κατά τη διενέργεια της κλινικής άσκησης, παρουσία ειδικού ΣΓΠΧ διδάσκοντα ως βοηθού σε όλη τη διάρκεια των χειρουργείων.
  7. Παρακολούθηση / επανέλεγχος των αντιμετωπισθέντων περιστατικών σε συνεργασία με τον επιβλέποντα εκπαιδευτή.

 

Δομή Εκπαιδευτικού προγράμματος

 

1η Θεματική ενότητα: Βασικές αρχές Ανατομικής (15 ώρες, σύγχρονη εξ αποστάσεως)

  • Εξέταση – σχέδιο θεραπείας (Λ.Ζουλούμης, 2 ώρες)
  • Εισαγωγικά στοιχεία στη ανατομική της γναθοπροσωπικής χώρας (Γ. Τηλαβερίδης, 2 ώρες)
  • Ανατομία του Στοματογναθικού – Φατνιακές Αποφύσεις [Γ. Καρακινάρης, 2 ώρες)
  • Ανατομία του Στοματογναθικού – Παραρρινικές Κοιλότητες (Α. Κυργίδης, 2 ώρες)
  • Ανατομία του Στοματογναθικού – Παρακείμενα Νευρικά Στελέχη ( Λαζαρίδου, 2 ώρες)
  • Ανατομία του Στοματογναθικού – Η Κροταφογναθική Διάρθρωση (Γ. Βενέτης, 2 ώρες)
  • Ανασκόπηση των διαθέσιμων επιλογών αντιμετώπισης της νωδότητας –Παρουσίαση στόχων και δομής του προγράμματος (Λ. Ζουλούμης, 3 ώρες)

 

2η Θεματική ενότητα: Μοσχεύματα, αλλοπλαστικά υλικά, υλικά εμφυτευμάτων (15 ώρες)

  • Οστική αναδιαμόρφωση. Βιοϋλικά, ταξινόμηση, ενδείξεις, αντενδείξεις (Α. Κυργίδης2 ώρες)
  • Κλινική διαχείριση βιοϋλικών, χρήση στους ιστούς του προσώπου (Γ. Καρακινάρης, 2 ώρες)
  • Διατατική οστεογένεση φατνιακών αποφύσεων και αυτομοσχεύματα (Γ. Βενέτης, 2 ώρες)
  • Αγγειούμενα Αυτομοσχεύματα (Γ. Τηλαβερίδης, 2 ώρες)
  • Παρουσίαση κλινικών περιστατικών (Μ. Λαζαρίδου, 2 ώρες)
  • Πρακτική επίδειξη (Ζουλούμης, Βενέτης, Τηλαβερίδης, Καρακινάρης, Κυργίδης, Λαζαρίδου, Ζήκος, 5 ώρες)

 

3η Θεματική ενότητα: Η χρήση των οδοντικών εμφυτευμάτων στην αποκατάσταση της νωδής Άνω Γνάθου(16 ώρες)

  • Λειτουργική ανατομική της Άνω Γνάθου (Γ. Καρακινάρης, 2 ώρες)
  • Νωδή Άνω Γνάθος. Ψηφιακό Σχέδιο Θεραπείας (Α. Κυργίδης, 2 ώρες)
  • Η αντιμετώπιση της μικρού πάχους υπολειμματικής φαντιακής ακρολογίας της ΑΓ (Μ. Λαζαρίδου, 2 ώρες)
  • Κλινική διαχείριση περιστατικών, θεραπευτικές επιλογές, Ψηφιακά καθοδηγούμενη τοποθέτηση (Γ. Τηλαβερίδης, 2 ώρες)
  • Προσθετική αποκατάσταση, σύγκλειση, λειτουργία (Γ. Παπαδόπουλος, 2 ώρες)
  • Παρουσίαση κλινικών περιστατικών (Π. Ζήκος, 2 ώρες)
  • Πρακτική επίδειξη / Κλινική Άσκηση (Καρακινάρης, Κυργίδης, Λαζαρίδου, Ζήκος, 4 ώρες)

 

4η Θεματική ενότητα: Η χρήση των οδοντικών εμφυτευμάτων στην αποκατάσταση της νωδής Κάτω Γνάθου (16 ώρες+ 10 ώρες ασύγχρονη εξ αποστάσεως)

  • Λειτουργική ανατομική της Κάτω Γνάθου (Γ. Καρακινάρης, 2 ώρες)
  • Νωδή Κάτω Γνάθος. Ψηφιακό Σχέδιο Θεραπείας (Α. Κυργίδης, 2 ώρες)
  • Η αντιμετώπιση της μικρού ύψους υπολειμματικής φαντιακής ακρολογίας της ΚΓ (Μ. Λαζαρίδου, 2 ώρες)
  • Κλινική διαχείριση περιστατικών, Ψηφιακά καθοδηγούμενη Τοποθέτηση (Γ. Τηλαβερίδης, 2 ώρες)
  • Προσθετική αποκατάσταση, σύγκλειση, λειτουργία (Γ. Παπαδόπουλος, 2 ώρες)
  • Παρουσίαση κλινικών περιστατικών (Ζουλούμης, Λαζαρίδου, Ζήκος, 2 ώρες)
  • Πρακτική επίδειξη / Κλινική Άσκηση (Καρακινάρης, Κυργίδης, Λαζαρίδου, Ζήκος, 4 ώρες)
  • Επιπλέον φόρτος ασύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας 10 ωρών για την εκμάθηση χρήσης λογισμικού επεξεργασίας υπολογιστικών αντινογραφιών (Καρακινάρης, Κυργίδης, Λαζαρίδου, Ζήκος, εξ αποστάσεως)

 

5η Θεματική ενότητα: Πρακτικά Θέματα και Άσκηση σε προπλάσματα (16 ώρες)

  • Γναθοπροσωπική προσθετική – οστικό υπόβαθρο. (Γ. Παπαδόπουλος, 2 ώρες)
  • Οστεοεπαγωγή και οστεοκαθοδήγηση. Τύποι μοσχευμάτων (Γ. Καρακινάρης, 3 ώρες)
  • Παράγωγα αίματος: PRP, PRF, μεμβράνες, λεπτές μεμβράνες. (Μ.Λαζαρίδου, Α. Κυργίδης 3 ώρες)
  • Παρουσίαση περιστατικών (Π. Ζήκος, 3 ώρες)
  • Πρακτική Κλινική άσκηση (Ζουλούμης, Καρακινάρης, Κυργίδης, Λαζαρίδου, Ζήκος, 5 ώρες)

 

6η Θεματική ενότητα Πρακτική Κλινική Άσκηση (16 ώρες+ project 14 ώρες)

  • Μέσο -μακροπρόθεσμη λειτουργία των αποκαταστάσεων, προβληματισμοί. (Γ. Παπαδόπουλος, 2 ώρες)
  • Κάθε εκπαιδευόμενος θα πρέπει να προετοιμάσει και να αντιμετωπίσει κλινικά τουλάχιστον ένα ασθενή με τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Υπολογίζεται χρόνος αναζήτησης περιστατικού, λήψης ιστορικού, προετοιμασία κλινικού και εργαστηριακού ιατρικού φακέλου, έγκριση εισαγωγής στο πρόγραμμα από τους διδάσκοντες μετά από συζήτηση με τον εκπαιδευόμενο, πρακτική κλινική αντιμετώπιση από τον εκπαιδευόμενο (συνολικός χρόνος project, εκτός θεσμικών ωρών διδασκαλίας 14 ώρες).
  • Παρουσίαση κλινικών περιστατικών εκπαιδευομένων (Ζουλούμης, Βενέτης, Τηλαβερίδης, Καρακινάρης, Κυργίδης, Λαζαρίδου, Ζήκος, 12 ώρες)
  • Γραπτές εξετάσεις (2 ώρες, Ζουλούμης, Βενέτης, Τηλαβερίδης, Καρακινάρης, Κυργίδης, Λαζαρίδου, Ζήκος)

 

Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων/Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα πρέπει:

Α) να έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των διδακτικών ενοτήτων. Οι απουσίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης.

Β) να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εξέταση (προφορική εξέταση και βαθμολόγηση επί περιστατικών Problem Based Learning)

Γ) να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων πριν την αξιολόγηση, πριν από την 5η (προτελευταία) θεματική ενότητα του προγράμματος, στο λογαριασμό που θα τους σταλεί κατά την επιλογή τους.

 

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ και τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Προγράμματος.

Στους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, μπορεί να παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Κόστος συμμετοχής/Εκπτωτική πολιτική

Κόστος του προγράμματος: 5.000,00€

Τρόπος καταβολής: κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό

Κατηγορίες δικαιούχων εκπτώσεων και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την παροχή της: Χορηγείται έκπτωση σε ειδικευόμενους ιατρούς ΣΓΠΧ που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. με την προσκόμιση βεβαίωσης υπηρεσίας έκδοσης τελευταίου μηνός.

Στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού: θα σταλούν με email.

Αιτήσεις

Η Αίτηση για να πρωτοκολληθεί και να λάβει αριθμό προτεραιότητας πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  1. Αντίγραφο Πτυχίου Ιατρικής ή Οδοντιατρικής.
  2. Τίτλος Ειδικότητας (αν υπάρχει).
  3. Βεβαίωση Υπηρεσίας (εφόσον απασχολείται στο Δημόσιο).
  4. Υπεύθυνη δήλωση ότι ο υποψήφιος πληροί τα προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Read more
No Comments

Ειδική Αγωγή και Μαθησιακές Δυσκολίες

Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2020 by Αρετή Μαλλά

 

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ειδική Αγωγή και Μαθησιακές Δυσκολίες», διάρκειας 450 ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί από 30 Ιανουαρίου έως 30 Οκτωβρίου 2021 και θα υλοποιηθεί με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μέσω της πλατφόρμας elearning.auth.gr.

Επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Σουζάνα Παντελιάδου, Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής Μαθησιακών Δυσκολιών στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η κ. Σουζάνα Παντελιάδου έκανε τις προπτυχιακές σπουδές της στην Ελλάδα και ειδικεύθηκε στις Μαθησιακές Δυσκολίες στις ΗΠΑ, όπου και εργάσθηκε ως ερευνήτρια. Στην Ελλάδα διδάσκει στο πανεπιστήμιο από το 1991 και έχει ολοκληρώσει μεγάλο αριθμό χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την ανίχνευση, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών και ειδικότερα της δυσλεξίας. Ακόμη, η έρευνα και το έργο της εστιάζουν στην υποστήριξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μέσα στην τάξη, στο πλαίσιο της διαφοροποιημένης διδασκαλίας. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της γενικής και ειδικής αγωγής, είναι συγγραφέας σε πολλά σχετικά βιβλία και έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Το ερευνητικό και δημοσιευμένο έργο της έχει σημαντική διεθνή αναγνώριση (h-index  15).

Στο πρόγραμμα διδάσκουν καθηγητές του Α.Π.Θ. και άλλων Πανεπιστημίων με γνωστικό αντικείμενο απολύτως συναφές με την Ειδική Αγωγή και τις Μαθησιακές Δυσκολίες και ειδικοί επιστήμονες με διδακτορικές σπουδές συναφείς με τον τομέα των Μαθησιακών Δυσκολιών.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Στόχος του προγράμματος είναι η κατάρτιση και εξειδίκευση επιστημόνων στις βασικές έννοιες της ειδικής αγωγής και των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών (ΕΜΔ). Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες/ουσες μετά το πέρας της επιμόρφωσης:

  • θα κατανοήσουν τις βασικές έννοιες και τις κατηγορίες της ειδικής αγωγής,
  • θα κατανοήσουν τη συγκρότηση της έννοιας και της κατηγορίας των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών και τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι δυσκολίες διαφοροποιούνται από την σχολική αποτυχία,
  • θα κατανοήσουν τη διαδικασία διάγνωσης των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών και θα εξοικειωθούν με την αξιοποίηση κατάλληλων διαδικασιών και εργαλείων αξιολόγησης,
  • θα έρθουν σε επαφή με κατάλληλες διδακτικές προσεγγίσεις και πρακτικές για εφαρμογή είτε στο πλαίσιο της γενικής τάξης είτε στο πλαίσιο των τμημάτων ένταξης και της ατομικής διδασκαλίας.

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα μπορούν:

  • να αναφέρουν τα βασικά μαθησιακά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά για τις βασικές διαγνωστικές κατηγορίες στην ειδική αγωγή,
  • να διακρίνουν τα βασικά συστατικά στοιχεία κάθε διαγνωστικής προσέγγισης στις ΕΜΔ,
  • να χρησιμοποιούν σταθμισμένες ή άτυπες δοκιμασίες αξιολόγησης της ανάγνωσης,
  • να αξιοποιούν την μεθοδολογία ανάλυσης λαθών στην παραγωγή γραπτού λόγου,
  • να αξιολογούν τις δυσκολίες στα μαθηματικά και να χρησιμοποιούν τα υπάρχοντα εργαλεία αξιολόγησης,
  • να μπορούν να διαβαθμίζουν το επίπεδο δυσκολίας των δραστηριοτήτων φωνολογικής επίγνωσης ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μαθητή,
  • να εντάσσουν στη διδασκαλία τους τις αποτελεσματικότερες στρατηγικές διδασκαλίας της ευχέρειας και κατανόησης και να αναπτύσσουν κατάλληλο υλικό,
  • να εντάσσουν στη διδασκαλία τους τις αποτελεσματικότερες τεχνικές διδασκαλίας της ορθογραφίας και της διδασκαλίας της παραγωγής γραπτού λόγου,
  • να εφαρμόζουν τα στάδια μιας επιτυχημένης διδασκαλίας για τα μαθηματικά,
  • να  χρησιμοποιούν εκπαιδευτικά λογισμικά που έχουν αναπτυχθεί με στόχο την υποστήριξη των μαθητών με Μαθησιακές Δυσκολίες.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ και την Επιστημονικά Υπεύθυνη του Προγράμματος.

Στους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, μπορεί να παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

Μοριοδότηση για τον διορισμό εκπαιδευτικών ΕΑΕ – Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Νόμος 4589, ΦΕΚ 13 Α/29-01-2019 ΑΡΘΡΟ 58, ιι – απαιτείται παρακολούθηση και των τριών ενοτήτων)

2 μονάδες

Ένταξη στον επικουρικό αξιολογικό πίνακα εκπαιδευτικών ΕΑΕ – Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Νόμος 4589, ΦΕΚ 13 Α/29-01-2019 ΑΡΘΡΟ 58 – απαιτείται παρακολούθηση και των τριών ενοτήτων)

Μοριοδότηση για τον διορισμό εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης (Νόμος 4589, ΦΕΚ 13 Α/29-01-2019 ΑΡΘΡΟ 57, ιι – απαιτείται παρακολούθηση και των τριών ενοτήτων)

2 μονάδες

Μοριοδότηση για διορισμό μελών ΕΒΠ (Νόμος 4589, ΦΕΚ 13 Α/29-01-2019 ΑΡΘΡΟ 60 – απαιτείται παρακολούθηση και των τριών ενοτήτων)

2 μονάδες

Μοριοδότηση στη διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, σε υποψήφιους Διευθυντές και Υποδιευθυντές (N.4547/2018, ΦΕΚ Α’ 102/12.06.2018 , Άρθρο 24, ββ – απαιτείται παρακολούθηση και των τριών ενοτήτων)

0.5 μονάδες

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως:

1. σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,

2. σε εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής,

3. σε ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές

4. σε στελέχη εκπαίδευσης (συντονιστές εκπαιδευτικού έργου, διευθυντές),

5. σε καθηγητές και καθηγήτριες ξένων γλωσσών

6. σε αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΟΙ

Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτείται:

►Πρόσβαση στο Διαδίκτυο

► Κατοχή προσωπικού e-mail

► Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών

ΜΕΘΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η επιμόρφωση θα ακολουθήσει ένα συνδυαστικό μοντέλο εκπαίδευσης, που αξιοποιεί τόσο την σύγχρονη όσο και την ασύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία. Όσον αφορά τη σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία, αξιοποιείται η εύχρηστη πλατφόρμα Big-Blue-Button για τη διδασκαλία των επιμέρους θεματικών, την επίλυση αποριών και την ανατροφοδότηση των συμμετεχόντων.

Για την ασύχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία αξιοποιείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-learning, σε κάθε μάθημα της οποίας θα περιλαμβάνονται βιντεοσκοπημένες διαλέξεις, υλικό προς μελέτη (ebook, άρθρα κλπ), δραστηριότητες εμπέδωσης, μελέτες περίπτωσης και σύντομα κουίζ.

Ακόμη, προβλέπεται η λειτουργία forum για την ενίσχυση της συνεργασίας και της αλληλεπίδρασης των συμμετεχόντων, για την ανταλλαγή ιδεών, επίλυση αποριών και την ενεργητική συμμετοχή στο πρόγραμμα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ/ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

Στους συμμετέχοντες παρέχονται:

  • ebooks
  • παρουσιάσεις PowerPoint
  • μελέτες περίπτωσης
  • πρότυπα διαγνωστικών αξιολογήσεων
  • πρωτόκολλα αξιολόγησης
  • βίντεο
  • άρθρα
  • προτεινόμενη βιβλιογραφία, εκπαιδευτικές ιστοσελίδες και λογισμικά

ΔΟΜΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις ενότητες:

Ενότητα 1: Ειδική Αγωγή και Μαθησιακές Δυσκολίες: Περιεχόμενο και Χαρακτηριστικά (150 ώρες)

  • Θεμελιώδη ζητήματα ειδικής αγωγής (20 ώρες)
  • Θεωρητικές προσεγγίσεις των μαθησιακών δυσκολιών (20 ώρες)
  • Χαρακτηριστικά παιδιών και εφήβων με μαθησιακές δυσκολίες (20 ώρες)
  • Αιτιολογία των μαθησιακών δυσκολιών (10 ώρες)
  • Προβλήματα σχολικής μάθησης (50 ώρες)
  • Σχέση μαθησιακών δυσκολιών και ΔΕΠ-Υ (10 ώρες)
  • Διγλωσσία και δυσλεξία (10 ώρες)
  • Η δυσλεξία στην ενήλικη ζωή (10 ώρες)

Ενότητα 2: Ειδική Αγωγή και Μαθησιακές Δυσκολίες: Διάγνωση και αξιολόγηση (150 ώρες)

  • Βασικές έννοιες διάγνωσης των μαθησιακών δυσκολιών (20 ώρες)
  • Διαγνωστική αξιολόγηση, έγκαιρη ανίχνευση, διδακτική αξιολόγηση (40 ώρες)
  • Αξιολόγηση γλωσσικών δεξιοτήτων (30 ώρες)
  • Αξιολόγηση αναγνωστικής επίδοσης(30 ώρες)
  • Αξιολόγηση ορθογραφίας και παραγωγής λόγου (30 ώρες)
  • Αξιολόγηση επίδοσης στα μαθηματικά (30 ώρες)

Ενότητα 3: Ειδική Αγωγή και Μαθησιακές Δυσκολίες: Αποτελεσματικές Διδακτικές πρακτικές (150 ώρες)

  • Καλές πρακτικές – επιστημονική τεκμηρίωση (30 ώρες)
  • Αναγνωστική ευχέρεια και κατανόηση (30 ώρες)
  • Ορθογραφία και Παραγωγή γραπτού λόγου (30 ώρες)
  • Φωνολογική Επίγνωση και Αποκωδικοποίηση (10 ώρες)
  • Ανάπτυξη μαθηματικών δεξιοτήτων (30 ώρες)
  • Χρήση τεχνολογίας (10 ώρες)
  • Ανάπτυξη Εργασίας (10 ώρες)

**Δίνεται η δυνατότητα επιλογής και παρακολούθησης μίας ή δύο ενοτήτων ξεχωριστά.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα πρέπει:

Α) να έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των διδακτικών ενοτήτων στις οποίες περιλαμβάνεται μελέτη υλικού (άρθρο, κεφάλαιο από ebook κλπ), powerpoint καθώς και η παρακολούθηση σύντομων βίντεο.

Β) να έχουν ολοκληρώσει σύντομες δραστηριότητες (π.χ. αναστοχασμός πάνω σε κάποιο βίντεο ή άρθρο σε 1-2 παραγράφους, μελέτη περίπτωσης κλπ) ή/και quiz (συνήθως 5-10 ερωτήσεις Σ/Λ ή πολλαπλής επιλογής). Συνολικά και στις 3 ενότητες περιλαμβάνονται 20 δραστηριότητες και 20 quiz. Δεν υπάρχουν τελικές εξετάσεις ή τελική εργασία.

Γ) να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων μέχρι την καταληκτική ημερομηνία του προγράμματος.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ/ΕΚΠΤΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κανονική εγγραφή: 650 ευρώ (πληρωτέο σε τρείς δόσεις)

Εγγραφή ανέργων/πολυτέκνων/μεταπτυχιακών φοιτητών: 600 ευρώ (πληρωτέο σε τρείς δόσεις)

Προεξόφληση: 550 ευρώ

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ.

Η Αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά, τα οποία μπορείτε να αποστείλετε στο e-mail: papamichaela@outlook.com.gr

  • Σύντομο βιογραφικό σημείωμα στην ελληνική γλώσσα
  • Τίτλοι σπουδών

 

 

Read more
No Comments

Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και ειδικής αγωγής στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας ατόμων με επίκτητες και αναπτυξιακές διαταραχές

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020 by Αρετή Μαλλά

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και ειδικής αγωγής στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας ατόμων με επίκτητες και αναπτυξιακές διαταραχές», διάρκειας 360 ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί βασιζόμενο σε ένα συνδυαστικό μοντέλο εκπαίδευσης και θα υλοποιηθεί αξιοποιώντας τόσο τη διά ζώσης όσο και τη σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία.

*Επισημαίνεται πως λόγω της εξάπλωσης της COVID-19 και των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν σε παγκόσμια κλίμακα, η πρακτική άσκηση δύναται να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, με χρήση βίντεο και εργαλείων εικονικών ασθενών.

Επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο κ. Παναγιώτης Μπαμίδης, Kαθηγητής του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. Έχει δημιουργήσει και ηγείται τεσσάρων ερευνητικών ομάδων στα πεδία της Ιατρικής Εκπαίδευσης, της Ιατρικής Πληροφορικής, των Υποστηρικτικών Τεχνολογιών, των Εφαρμοσμένων Νευροεπιστημών και της Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Σχεδιάζει, υλοποιεί και αξιολογεί συστήματα πληροφορικής και υποστηρικτικών τεχνολογιών που βελτιώνουν τις δραστηριότητες της καθημερινότητας των ηλικιωμένων και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, την υγεία και ποιότητα ζωής τους καθώς και την εκπαίδευση και εξάσκηση των επαγγελματιών υγείας.

Στο πρόγραμμα διδάσκουν επίσης Καθηγητές και μέλη ΕΔΙΠ του ΑΠΘ, διδακτορικοί και μεταδιδακτορικοί ερευνητές του εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής, καθώς και καταξιωμένοι επαγγελματίες και εκπαιδευτές επαγγελματιών του χώρου.

Παρέχονται

Μοριοδότηση

(βάσει του ν. 4589/2019- ΦΕΚ 13/Α/29-01-2019. Αφορά ΜΟΝΟ σε όσους/ες παρακολουθήσουν και τις τέσσερις ενότητες)

  1. Μοριοδότηση για Ε.Α.Ε. (Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης) άρθρο 58 παρ. 1. αα) Κατοχή πιστοποιητικού παρακολούθησης σεμιναρίου επιμόρφωσης – εξειδίκευσης στην Ε.Α.Ε. από Α.Ε.Ι. ή άλλο φορέα του δημόσιου τομέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, διάρκειας τουλάχιστον τετρακοσίων (300) ωρών που πραγματοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών: δύο (2) μονάδες.
  2. Μοριοδότηση για Ε.Β.Π. (Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό) άρθρο 60 παρ. 1.  ζζ) Επιμόρφωση Α.Ε.Ι. ή άλλου φορέα του δημόσιου τομέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, διάρκειας τουλάχιστον τριακοσίων (300) ωρών, που πραγματοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών: δύο (2) μονάδες.
  3. Ένταξη στους επικουρικούς πίνακες
  4. 0.5 μόρια στη διαδικασία επιλογής Στελεχών Εκπαίδευσης και Διευθυντών – Υποδιευθυντών σχολείων
  5. Δέκα (10) μόρια για διορισμούς εκπαιδευτικών Τ.Ε. και Δ.Ε.

Στόχος του προγράμματος

Το προτεινόμενο επιμορφωτικό πρόγραμμα στοχεύει στη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση και εξειδίκευση των εκπαιδευομένων παρέχοντας σε αυτούς γνώσεις, εφόδια και λειτουργικά εργαλεία για την περαιτέρω επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία τους. Συγκεκριμένα, στοχεύει στην αναβάθμιση των προσόντων και την ενίσχυση δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας και ειδικής αγωγής που επιθυμούν να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν γνώσεις στην αντιμετώπιση προβλημάτων ή δύσκολων καταστάσεων διαχείρισης ασθενών κατά την παροχή φροντίδας υγείας, καθώς επίσης και βασικές δεξιότητες στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Επιπρόσθετα, προσφέρει κατάρτιση και εξειδίκευση αλλά και δυνατότητα επικαιροποίησης γνώσεων στις αναπτυξιακές (Γενετικά σύνδρομα νοητικής καθυστέρησης, Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή, Διάσπαση Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητας, Αυτισμός) και επίκτητες (αφασίες, άνοιες) διαταραχές, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα στις μεθόδους αξιολόγησης και παρέμβασης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων αυτών.

Πρόκειται για ένα άρτια μεθοδευμένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης, το οποίο, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, παρέχει στους επαγγελματίες υγείας και ειδικής αγωγής χρήσιμα και καινοτόμα εργαλεία για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας φροντίδας ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.

Αναγκαιότητα προγράμματος

Οι ραγδαίοι ρυθμοί μεταβολής των συνθηκών της αγοράς και της τεχνολογίας οδηγούν στην ανάγκη για συνεχή εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των επαγγελματιών υγείας με στόχο την ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας, τη διασφάλιση της εργασίας και την επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη.

Οι παραπάνω συνθήκες καθιστούν αναγκαία τη δημιουργία κατάλληλων επιμορφωτικών προγραμμάτων κατάρτισης στις σύγχρονες τεχνολογικές τάσεις και ταχύτατες επιστημονικές εξελίξεις στο χώρο της υγείας, όπως επίσης και την υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων εκπαίδευσης που θα στηρίζονται στις νέες τεχνολογίες προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των επαγγελματιών υγειάς.

Το προτεινόμενο πρόγραμμα υιοθετεί μια ολιστική προοπτική η οποία εντάσσει στο πλαίσιό της πλευρές της παρέμβασης των επαγγελματιών αυτών σε καθημερινά ζητήματα, όπως η ανάπτυξη και αξιολόγηση της γλώσσας, η ανάπτυξη της κοινωνικότητας ατόμων με αναπτυξιακές και επίκτητες διαταραχές, αλλά και η ενίσχυση της φροντίδας της υγείας και της ποιότητας ζωής με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Η αναγκαιότητα προκύπτει από την ίδια την καθημερινή ρουτίνα του επαγγελματία του χώρου της ψυχικής υγείας και ειδικής αγωγής, ο οποίος αντιμετωπίζει ποικίλες ανάγκες ατόμων με αναπτυξιακές και επίκτητες διαταραχές στις οποίες πρέπει να παρέμβει.

Μαθησιακά αποτελέσματα

Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να:

  • αποκτήσουν βασικές γνώσεις και δεξιότητες στη χρήση των νέων τεχνολογιών
  • επικαιροποιήσουν και θα αναπτύξουν πρόσθετες ειδικές γνώσεις προς όφελος ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ασθενών
  • γνωρίσουν τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων ή δύσκολων καταστάσεων διαχείρισης ασθενών
  • ενημερωθούν σε θέματα καθημερινής φροντίδας υγείας ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων (π.χ. ατόμων με νοητική αναπηρία, ήπια νοητική διαταραχή, αρχόμενη άνοια, νόσο του Πάρκινσον, εγκεφαλικό επεισόδιο, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), κ.ά.)
  • γνωρίσουν και θα αξιοποιήσουν εξελιγμένα τεχνολογικά προγράμματα σωματικής και νοητικής ενδυνάμωσης
  • ενημερωθούν για τις υποστηρικτικές τεχνολογίες
  • αποκτήσουν εμπειρία στην αξιολόγηση και παρέμβαση για την ανάπτυξη γλωσσικών και επικοινωνιακών ικανοτήτων ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ασθενών με γλωσσικά και νοητικά ελλείμματα
  • γνωρίσουν και θα αξιοποιήσουν ψηφιακές εκπαιδευτικές πλατφόρμες για άτομα με νοητική αναπηρία
  • μάθουν διδακτικές προσεγγίσεις και πρακτικές για άτομα με νοητική αναπηρία
  • αναπτύξουν κοινωνικές ικανότητες και δεξιότητες προσέγγισης ατόμων με αναπηρία
  • εξοικειωθούν με τη χρήση επικυρωμένων εργαλείων αξιολόγησης
  • κατανοήσουν στρατηγικές και μεθόδους ανάλυσης περιβάλλοντος
  • συμμετέχουν σε προγράμματα διεξαγωγής πρακτικής άσκησης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:

  • επαγγελματίες υγείας ή βοηθητικό προσωπικό (δημοσίων ή ιδιωτικών φορέων / οργανισμών)
  • νοσηλευτές
  • περιθάλποντες (επαγγελματίες και μη)
  • γυμναστές, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς παιδαγωγούς

Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν:

  • τελειόφοιτοι σχετικών σχολών (δημόσιων & ιδιωτικών)
  • εργαζόμενοι ή μη σχετικών επαγγελμάτων

Τα προαπαιτούμενα για την παρακολούθηση του Προγράμματος από τους εκπαιδευόμενους είναι:

  • Πρόσβαση στο Διαδίκτυο και υπολογιστή που να διαθέτει multimedia δυνατότητες (μικρόφωνο, ηχεία ή ακουστικά, κάμερα)
  • Κατοχή προσωπικού e-mail
  • Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών

Μέθοδος υλοποίησης

Η σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία θα πραγματοποιηθεί μέσω της εύχρηστης πλατφόρμας GoToMeeting / Zoom για τη διδασκαλία των επιμέρους θεματικών, την επίλυση αποριών και την ανατροφοδότηση των συμμετεχόντων.

Για την ασύγχρονη εξ αποστάσεως θα αξιοποιηθεί το περιβάλλον ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης Open eClass (http://eclass.auth.gr), το οποίο θα περιλαμβάνει βιντεοσκοπημένες διαλέξεις, υλικό προς μελέτη (ebook, άρθρα κλπ), δραστηριότητες εμπέδωσης, μελέτες περίπτωσης και σύντομα κουίζ.

Ακόμη, προβλέπεται η λειτουργία forum για την ενίσχυση της συνεργασίας και της αλληλεπίδρασης των συμμετεχόντων, για την ανταλλαγή ιδεών, επίλυση αποριών και την ενεργητική συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικό υλικό / Άλλες παροχές

Στους συμμετέχοντες παρέχονται:

  • βιντεοδιαλέξεις
  • παρουσιάσεις PowerPoint
  • ψηφιακές εκπαιδευτικές πλατφόρμες και παιχνίδια σοβαρού σκοπού
  • εικονικά σενάρια εκπαίδευσης
  • εργαλεία εκτίμησης της νοητικής, συναισθηματικής, σωματικής κατάστασης
  • εργαλεία αξιολόγησης χρηστικότητας της τεχνολογίας
  • online αξιολογήσεις
  • διαδικτυακά διαδραστικά εργαλεία κουίζ και δημοσκοπήσεων
  • προτεινόμενη βιβλιογραφία, εκπαιδευτικές ιστοσελίδες και λογισμικά

 

Δομή Εκπαιδευτικού προγράμματος

Α΄ Ενότητα – Εκπαίδευση περιθαλπόντων ηλικιωμένων με τη χρήση νέων τεχνολογιών (50 ώρες, 2,5 ECTS)

  • Διδακτική ενότητα 1 – Εισαγωγή και εννοιολογικοί προσδιορισμοί βασικών όρων
  • Διδακτική ενότητα 2 – Πρόσβαση σε ποιοτικές διαδικτυακές πληροφορίες
  • Διδακτική ενότητα 3 – Εφαρμοσμένη εκπαίδευση περιθαλπόντων ηλικιωμένων με χρήση βιωματικών ψηφιακών μέσων

 Β΄ Ενότητα – Ολοκληρωμένο Σύστημα Φροντίδας Υγείας LLM Care (100 ώρες, 5 ECTS)

  • Διδακτική ενότητα 1 – Ολοκληρωμένο Σύστημα Φροντίδας Υγείας LLM Care
  • Διδακτική ενότητα 2 – Επίδειξη Ολοκληρωμένου Συστήματος Φροντίδας Υγείας LLM Care και εργαλείων αξιολόγησης
  • Διδακτική ενότητα 3 – Στρατηγικές μάρκετινγκ
  • Πρακτική άσκηση

Γ΄ Ενότητα – Εκπαίδευση στη χρήση υποστηρικτικών τεχνολογιών για άτομα με νοητική αναπηρία (100 ώρες, 5 ECTS)

  • Διδακτική ενότητα 1 – Εισαγωγή και εννοιολογικοί προσδιορισμοί βασικών όρων
  • Διδακτική ενότητα 2 – Διδακτικές προσεγγίσεις και πρακτικές για άτομα με νοητική αναπηρία
  • Διδακτική ενότητα  3 – Παρουσίαση καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων με την αξιοποίηση υποστηρικτικών Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ)
  • Διδακτική ενότητα 4 – Εργαλεία αξιολόγησης
  • Διδακτική ενότητα 5 – Στρατηγικές μάρκετινγκ
  •  Πρακτική άσκηση

Δ΄ Ενότητα – Γλώσσα και επικοινωνία σε άτομα με αναπτυξιακές και επίκτητες διαταραχές: Βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους (100 ώρες, 5 ECTS)

  • Διδακτική ενότητα 1 – Εισαγωγή και εννοιολογικοί προσδιορισμοί βασικών όρων
  • Διδακτική ενότητα 2 – Διαγνωστικά ζητήματα στις διαταραχές γλώσσας- επικοινωνίας
  • Διδακτική ενότητα 3 – Εργαλεία και μέθοδοι αξιολόγησης
  • Διδακτική ενότητα 4 – Μέθοδοι γλωσσικής παρέμβασης και λογοθεραπείας
  • Αξιολόγηση (10 ώρες, 0,5 ECTS)
  • Πρακτική άσκηση

Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων/Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος θα πρέπει ο εκπαιδευόμενος, αφού ολοκληρώσει τη μελέτη της εκάστοτε ενότητας, να υποβάλει ηλεκτρονικά την αντίστοιχη αξιολόγηση. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, αληθούς/ψευδούς δήλωσης και επίλυση εικονικών σεναρίων. Θα συνεκτιμηθεί και η πρόοδος των εκπαιδευομένων στην πρακτική χρήση / αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων (hands-on training).

Η κλίμακα βαθμολογίας κυμαίνεται από 0 έως 100%. Συνολικά, η βαθμολογία προκύπτει κατά το 60% από τις ασκήσεις αξιολόγησης και κατά το υπόλοιπο 40% από την πρακτική άσκηση η οποία εκπονείται στο τέλος της θεματικής ενότητας.

Επιτυχής ολοκλήρωση θεωρείται όταν ο εκπαιδευόμενος λάβει σε όλες τις θεματικές ενότητες βαθμό μεγαλύτερο ή ίσο του 50% και συνολικό βαθμό μετά την αξιολόγηση της πρακτικής άσκησης τουλάχιστον 80%.

Σε περίπτωση που η συνολική βαθμολογία ενός ή περισσοτέρων ενοτήτων δεν ξεπερνά το 50%, ο εκπαιδευόμενος έχει τη δυνατότητα επανεξέτασης των ενοτήτων αυτών μετά την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας του προγράμματος. Η βαθμολογία που θα συγκεντρώσει κατά τη διαδικασία επανεξέτασής του είναι και η οριστική για τις εν λόγω ενότητες, με την προϋπόθεση ότι ξεπερνά εκείνη που συγκέντρωσε κατά την κανονική διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σε διαφορετική περίπτωση διατηρείται η αρχική βαθμολογία.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ και τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Προγράμματος.

Στους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος παρέχεται απλή Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Κόστος συμμετοχής/Εκπτωτική πολιτική

Το πρόγραμμα απαρτίζεται από 4 θεματικές ενότητες. Η παρακολούθηση της Α’ θεματικής ενότητας τιμάται €220 (50 ώρες διδασκαλίας, 2.5 ECTS) και είναι υποχρεωτική για την επιλογή οποιασδήποτε από τις υπόλοιπες τρεις που εκάστη τιμάται €460 (100 ώρες διδασκαλίας, 5 ECTS). Επομένως, τα ελάχιστα δίδακτρα υπολογίζονται σε €680 (150 ώρες διδασκαλίας, 7.5 ECTS) για την παρακολούθηση της 1ης, βασικής / υποχρεωτικής θεματικής ενότητας και μίας εκ των τριών υπολοίπων. Τα δίδακτρα κλιμακώνονται σε €1.140 (250 ώρες διδασκαλίας, 12.5 ECTS) για την παρακολούθηση της 1ης βασικής / υποχρεωτικής θεματικής ενότητας και οποιεσδήποτε δύο από τις υπόλοιπες, ενώ η πλήρης παρακολούθηση του προγράμματος, η οποία παρέχει και τη μοριοδότηση, κοστίζει €1.600 (360 ώρες διδασκαλίας, 18 ECTS) σε διάστημα επτά (7) μηνών.

Τα δίδακτρα θα πρέπει να πληρώνονται σε δύο δόσεις, μία κατά την εγγραφή (50%) και δεύτερη (50%) στη μέση της διάρκειας της εκπαίδευσης που θα επιλέξει κάθε εκπαιδευόμενος.

Παρέχεται εκπτωτική πολιτική 50% σε όσους υποβάλουν αίτηση μέχρι και την Κυριακή, 31/1/2021 και επιπλέον 10% σε όποιον/α επιλέξει τη συνολική εξόφληση των διδάκτρων κατά την εγγραφή.

Αιτήσεις

Η Αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα στην ελληνική γλώσσα

2. Τίτλοι σπουδών

 

Read more
No Comments

Κινηματογραφικά Είδη: θεωρία και ιστορία

Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 by Αρετή Μαλλά

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με τίτλο  “Κινηματογραφικά Είδη: Θεωρία και Ιστορία”, διάρκειας  60 διδακτικών ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί  μέσω της ειδικής πλατφόρμας του ΑΠΘ και θα υλοποιηθεί με ασύγχρονη τηλεκπαίδευση.

Επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος είναι η   Δέσποινα Κακλαμανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης /συγγραφέας και (συν)επιμελήτρια συνολικά ένδεκα βιβλίων για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και πολυάριθμων άρθρων σε συλλογικούς τόμους έγκριτα περιοδικά.

Στο πρόγραμμα διδάσκουν η Δέσποινα Κακλαμανίδου και η Ευδοκία Στεφανοπούλου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Κινηματογράφου, με εξειδίκευση στη θεωρία των ειδών.

Στόχος του προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος είναι η εισαγωγή στα κινηματογραφικά είδη μέσα από ιστορική μελέτη και θεωρητική ανάλυση κλασικών και σύγχρονων παραδειγμάτων. Το πρόγραμμα  συζητά τις πιο βασικές θεωρίες του είδους και εξετάζει τα κύρια ερωτήματα και ζητήματα τα οποία ανέδειξαν. Υπογραμμίζεται η σημασία της πολύπλευρης και ιστορικής μελέτης των ειδών και η προσέγγισή τους ως ευμετάβλητες, πολιτισμικές και κοινωνικές διαδικασίες. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στα πιο σημαντικά παραδείγματα κινηματογραφικών ειδών και παρουσιάζει την ιστορική τους διαμόρφωση, την πολιτισμική τους λειτουργία και τις μορφικές, στιλιστικές και αφηγηματικές τους συμβάσεις. Ειδικότερα, μελετώνται τα εξής είδη: μιούζικαλ, τρόμος, γουέστερν, ρομαντική κομεντί και επιστημονική φαντασία, δημοφιλή είδη που αποτελούν επίσης και αντικείμενο εκτενούς διεθνούς βιβλιογραφίας. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εξοικείωση των εκπαιδευόμενων με τη διαδικασία της φιλμικής ανάλυσης, μέσα από ασκήσεις και αναλύσεις.

Αναγκαιότητα προγράμματος

Η πλειοψηφία της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής αποτελείται από ταινίες είδους. Ταινίες τρόμου, επιστημονικής φαντασίας, ρομαντικές κομεντί και άλλα δημοφιλή είδη κατακλύζουν τη μεγάλη και τη μικρή οθόνη, διαμεσολαβώντας τους φόβους, τις ανησυχίες και τις επιθυμίες μας για καίρια ζητήματα της εποχής μας. Παράλληλα, και με έναν αμφίδρομο τρόπο, τα είδη επηρεάζουν και την ίδια την κοινωνία από την οποία προέρχονται. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι πιο δημοφιλείς ταινίες είδους γίνονται αντικείμενο θέασης, μελέτης ακόμα και πάθους εκατομμυρίων θεατών στον κόσμο. Έτσι, οι αναπαραστάσεις που αρθρώνονται και οι ιδεολογίες που εκφράζονται σε αυτές τις ταινίες διαμορφώνουν και επηρεάζουν ένα ευρύ μέρος της κοινωνίας. Ζητήματα φύλου, φυλής, κοινωνικής τάξης, καθώς και άλλα σημαντικά θέματα κωδικοποιούνται και θίγονται με έναν έμμεσο αλλά επιδραστικό τρόπο στα είδη. Το πρόγραμμα συμβάλλει στο να κατανοήσουμε πώς τα είδη αποτελούν τόπο ώσμωσης διαφορετικών αξιών και ιδεολογιών και στο να στοχαστούμε κριτικά πάνω στους πολύπλοκους μηχανισμούς του δημοφιλούς πολιτισμού.

Μαθησιακά αποτελέσματα

Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα μπορούν

1. να συζητούν τις πιο σημαντικές θεωρίες είδους του κινηματογράφου,

2. να εφαρμόζουν τις θεωρίες σε μελέτες περίπτωσης και

3. να διακρίνουν τα χαρακτηριστικά, τις συμβάσεις και τις ιστορικές συνθήκες διαμόρφωσης διαφορετικών φιλμικών είδών (western, musical, ρομαντική κομεντί, τρόμος, επιστημονική φαντασία)

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κινηματογραφόφιλους/ες που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τα κινηματογραφικά είδη και την ιστορία τους. Επίσης, σε φοιτητές/φοιτήτριες ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστήμων, αλλά και άλλων συναφών ειδικοτήτων που θέλουν να μελετήσουν πώς η δημοφιλής κουλτούρα αλληλεπιδρά με κοινωνικά ζητήματα στις ταινίες είδους. Τέλος, σε εκπαιδευτικούς/τριες που εστιάζουν σε ζητήματα δημοφιλούς κουλτούρας και αναπαράστασης

Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί/Προαπαιτούμενες γνώσεις/ Κριτήρια επιλογής

Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν:

Όλοι/Όλες οι ενδιαφερόμενοι/ες που πληρούν τα παρακάτω προαπαιτούμενα

προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα:

►Πρόσβαση στο Διαδίκτυο

► Κατοχή προσωπικού e-mail

► Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών

► καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας

κριτήρια επιλογής των υποψηφίων: θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Μέθοδος υλοποίησης

Τα μαθήματα θα διεξάγονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν πρόσβαση, μέσω της ειδικής πλατφόρμας του ΑΠΘ σε μαγνητοσκοπημένα εξειδικευμένα μαθήματα και αναρτημένο εκπαιδευτικό υλικό.

Εκπαιδευτικό υλικό / Άλλες παροχές

Στους συμμετέχοντες παρέχονται:

1. μαγνητοσκοπημένα μαθήματα

2. αναρτημένο εκπαιδευτικό υλικό (ηλεκτρονικής μορφής και γραμμένο στην αγγλική γλώσσα. Περιλαμβάνει άρθρα, αποσπάσματα βιβλίων και σημειώσεις που αφορούν τόσο τη θεωρία των ειδών στον κινηματογράφο γενικά, όσο και καθένα από τα επιμέρους είδη που θα εξεταστούν

Δομή Εκπαιδευτικού προγράμματος

Το πρόγραμμα έχει τρίμηνη διάρκεια και συνοδεύεται από βεβαίωση επιτυχούς περάτωσής του στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης του Α.Π.Θ. Για την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης απαιτείται η εξ αποστάσεως ολοκλήρωση 6 θεματικών ενοτήτων (12 διδακτικές ενότητες συνολικής διάρκειας 48 ωρών) και επιπλέον η μελέτη υλικού (12 ώρες). Οι συνολικά 60 ώρες απασχόλησης αντιστοιχούν σε 2 Διδακτικές Μονάδες (ECTS).

Θεματική Ενότητα 1:  Η θεωρία των ειδών στον κινηματογράφο (2 διδακτικές ενότητες: 8 ώρες)

Θεματική Ενότητα 2:  Το  Western (2 διδακτικές ενότητες: 8 ώρες)

Θεματική Ενότητα 3:  Το  Musical (2 διδακτικές ενότητες: 8 ώρες)

Θεματική Ενότητα 4:  Η Ρομαντική Κομεντί (2 διδακτικές ενότητες: 8 ώρες)

Θεματική Ενότητα 5:  Η ταινία τρόμου (2 διδακτικές ενότητες: 8 ώρες)

Θεματική Ενότητα 6:  Η επιστημονική φαντασία (2 διδακτικές ενότητες: 8 ώρες)

Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων/Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα πρέπει:

Α) να έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των διδακτικών ενοτήτων. Οι απουσίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10 % των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης.

Β) να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εξέταση ( παράδοση μικρο-εργασιών, οι οποίες θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις διδάσκουσες)

Γ) να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων μέχρι 15/3/2021.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ και τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Προγράμματος.

Στους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, μπορεί να παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Κόστος συμμετοχής

Κόστος του προγράμματος: 270 €, πρώτη δόση 135 € στις 15/1/2021 και δεύτερη δόση 135 € στις 15/3/2021

 Αιτήσεις

Η Αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά, τα οποία μπορείτε να αποστείλετε στο e-mail   evstefan@yahoo.gr  & kaklamad@film.auth.gr

1. Απόκομμα καταβολής πρώτης δόσης (135€)

Η Επιστημονικά Υπεύθυνη

του προγράμματος

Δέσποινα Κακλαμανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Read more
No Comments
  • 1
  • 2

Λήγει η υποβολή αιτήσεων για τα προγράμματα

  • Εκπαίδευση Υπευθύνων Προστασίας Δεδομένων και Συμμόρφωση με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων

    Λήξη: 20/01/2021
  • Αποκατάσταση Ελλειμματικής Φαντιακής Ακρολοφίας- Προπροσθετική Χειρουργική-Προχωρημένη Οδοντική Εμφυτευματολογία (RE-PRO-IMPLANT)

    Λήξη: 25/01/2021
  • Ενεργειακή αποδοτικότητα και βιωσιμότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) για ενεργειακούς διαχειριστές και ειδικούς στην ενέργεια

    Λήξη: 25/01/2021
  • Ειδική Αγωγή και Μαθησιακές Δυσκολίες

    Λήξη: 30/01/2021
  • Εκπαίδευση σε θέματα διαπίστευσης εργαστηρίων σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO/IEC 17025:2017

    Λήξη: 30/01/2021
  • Εκπαίδευση σε θέματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο FSSC 22000 [Version 5] Εσωτερικοί και Επικεφαλής Επιθεωρητές Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων

    Λήξη: 30/01/2021
  • Εκπαίδευση σε θέματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 22000:2018: Εσωτερικοί και Επικεφαλής Επιθεωρητές Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων

    Λήξη: 30/01/2021
  • Εκπαίδευση σε θέματα διαχείρισης ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ΕΝ ΙSO 9001: 2015

    Λήξη: 30/01/2021
  • Εκπαίδευση σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 14001:2015: Εσωτερικοί και Επικεφαλής Επιθεωρητές Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης – Μετάβαση στο νέο πρότυπο ISO 14001 : 2015

    Λήξη: 30/01/2021
  • Μεθοδολογία Lean Six Sigma – Green Belt (επίπεδο II)

    Λήξη: 30/01/2021
  • Μεθοδολογία Lean Six Sigma – Yellow Belt (επίπεδο I)

    Λήξη: 30/01/2021
  • Κινηματογραφικά Είδη: θεωρία και ιστορία

    Λήξη: 15/02/2021
  • CVML Short Course – Machine Learning and Deep Neural Networks

    Λήξη: 16/02/2021
  • CVML Short Course – Computer Vision and Image Processing

    Λήξη: 23/02/2021
  • Εισαγωγή στην Ελληνική Παλαιογραφία και Κωδικολογία

    Λήξη: 25/02/2021

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Επιτροπή Ερευνών ΑΠΘ

Υπουργείο Παιδείας

CEDEFOP – Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης

Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ)

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ

  • Τηλέφωνα: 2310 996781, 2310 996782, 2310 996783
  • E-mail: diaviou@auth.gr

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Όροι Χρήσης Υπηρεσιών Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ

© 2019. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος - ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ.

TOP
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει