Διαδικτυακά μαθήματα της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας – Επίπεδο Γ2
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Διαδικτυακά μαθήματα της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας – Επίπεδο Γ2», διάρκειας 63 διδακτικών ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί κατά τους μήνες Μάρτιο ως Μάιο 2021 και θα υλοποιηθεί με μεικτή εξ αποστάσεως διδασκαλία: ασύγχρονη μέσω της πλατφόρμας elearning.auth.gr και σύγχρονη μέσω της πλατφόρμας Zoom.
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Θεόδωρος Αντωνιάδης, Επίκουρος Καθηγητής του Τομέα Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ. Ανάμεσα στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα πέρα από την αρχαιογνωσία και τη μελέτη των κλασικών γλωσσών υπήρξε πάντοτε η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως ξένης/δεύτερης. Έχει συμμετάσχει με δημοσιευμένες ανακοινώσεις σε συνέδρια και έχει διδάξει την ελληνική ως ξένη/δεύτερη για περισσότερο από δέκα χρόνια σε φορείς και σε πανεπιστήμια όπως το Σχολείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων και η Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης. Αποτελεί μέλος του σώματος διορθωτών των εξετάσεων Ελληνομάθειας του ΚΕΓ για το επίπεδο Γ2 από το 2010 έως σήμερα.
Στο πρόγραμμα διδάσκει επίσης η Χριστίνα Τακούδα, διδάκτορας γλωσσολογίας και μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας ΑΠΘ Διδάσκει την ελληνική ως ξένη/δεύτερη γλώσσα για περισσότερα από είκοσι χρόνια σε όλα τα επίπεδα γλωσσομάθειας, με εξειδίκευση στον ακαδημαϊκό λόγο των προχωρημένων επιπέδων. Είναι τακτική συνεργάτης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ως αξιολογήτρια και διορθώτρια στις Εξετάσεις για την Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας, συγγραφέας διδακτικών εγχειριδίων και μέλος ομάδων παραγωγής ψηφιακού διδακτικού υλικού για online μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε συλλογικούς τόμους και πρακτικά για τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας και ειδικότερα για τη διδασκαλία του ακαδημαϊκού λόγου στα προχωρημένα επίπεδα ελληνομάθειας.
Στόχος του προγράμματος
Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση του επιπέδου γλωσσομάθειας στην ελληνική ως ξένη/δεύτερη γλώσσα, ώστε οι μη φυσικοί ομιλητές της ελληνικής που διαμένουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό να προσεγγίσουν το επίπεδο των φυσικών ομιλητών ανώτερης μόρφωσης (επίπεδο Γ2 – Άριστη Γνώση σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς).
Στους επιμέρους στόχους του προγράμματος συγκαταλέγονται η εξάσκηση και ενίσχυση των τεσσάρων γλωσσικών δεξιοτήτων (κατανόηση και παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου). Επιπλέον, επιδιώκεται ο ακαδημαϊκός γραμματισμός των εκπαιδευομένων, με κειμενοκεντρικές προσεγγίσεις, σε θεματικές που άπτονται της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στη διαχρονία και τη συγχρονία τους.
Αναγκαιότητα προγράμματος
Το επίπεδο Γ2 στην ελληνική ως ξένη/δεύτερη γλώσσα είναι προαπαιτούμενο στις προκηρύξεις ΑΣΕΠ για θέσεις εργασίας στην Ελλάδα που απαιτούν ανώτατες σπουδές. Είναι ζητούμενο για τους μη φυσικούς ομιλητές οι οποίοι διδάσκουν την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό ή καλούνται να μεταφράσουν κείμενα σε ακαδημαϊκό και δοκιμιακό λόγο από και προς τα ελληνικά. Συνιστά ένα επίπεδο ολοκληρωμένης και άρτιας χρήσης της γλώσσας, όπου οι μη φυσικοί ομιλητές, έχοντας ένα ευρύ λεξιλογικό ρεπερτόριο και τον έλεγχο πολύπλοκων γραμματικών δομών, μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα με τους φυσικούς ομιλητές σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και προσωπικής ζωής.
Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να καλύψει ένα πρακτικό, αλλά ουσιαστικό κενό στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας. Tα περισσότερα προγράμματα διδασκαλίας που προσφέρονται από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υλοποιούνται με φυσική παρουσία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επιπλέον, όσα προγράμματα εξ αποστάσεως διδασκαλίας έχουν αναπτυχθεί και θεσμοθετηθεί μέχρι στιγμής, απευθύνονται στην πλειονότητά τους στα επίπεδα αρχαρίων και μέσων. Υπάρχει ωστόσο ένα κοινό μη φυσικών ομιλητών της ελληνικής που έχουν κατακτήσει το μέσο ή και μέρος του προχωρημένου επιπέδου ελληνομάθειας και επιθυμούν να βελτιώσουν περαιτέρω τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες στην ελληνική γλώσσα ή να εντρυφήσουν σε επιμέρους στοιχεία της γλώσσας και του πολιτισμού, χωρίς να μπορούν να παρακολουθήσουν συμβατικά προγράμματα διδασκαλίας με φυσική παρουσία.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να:
- επεξεργάζονται κείμενα ακαδημαϊκού περιεχομένου προερχόμενα από πανεπιστημιακά εγχειρίδια, επιστημονικά άρθρα και άρθρα εκλαϊκευμένης επιστήμης
- εφαρμόζουν στρατηγικές γρήγορης ανάγνωσης και εστιασμένης ανάγνωσης σε επιμέρους σημεία του νοήματος και στάσης του/της συγγραφέα/ως
- διακρίνουν μεταξύ γενικού και ειδικού ακαδημαϊκού λεξιλογίου (ορολογία) σε διάφορους κλάδους ανθρωπιστικών επιστημών
- εφαρμόζουν στρατηγικές κατανόησης λεξιλογίου μέσω ετυμολογικής ανάλυσης και συμφραζομένων
- αξιοποιούν ψηφιακούς πόρους, όπως ηλεκτρονικά λεξικά και σώματα κειμένων, προκειμένου να εντοπίζουν λεπτές σημασιολογικές αποχρώσεις και να τοποθετούν τα λεξικογραμματικά στοιχεία σε αυθεντικά περιβάλλοντα χρήσης
- κατανοούν τον απαιτητικό προφορικό λόγο φυσικών ομιλητών μέσα από βίντεο και ηχητικά αρχεία συναφή με το θέμα κάθε ενότητας
- παράγουν σύνθετο γραπτό λόγο σε κειμενικά είδη που εξετάζονται στο προχωρημένο επίπεδο, όπως άρθρο έκφρασης γνώμης, τυπική επιστολή, κείμενο ομιλίας σε συνέδριο ειδικών κ.ά.
- κάνουν προφορικές παρουσιάσεις πολυτροπικού χαρακτήρα, να συμμετέχουν σε διαδικτυακές συζητήσεις προφορικές και υβριδικές (π.χ. φόρουμ διαλόγου) και να επιχειρηματολογούν σε ποικίλα κοινωνικά ζητήματα.
Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
- ομιλητές της ελληνικής ως ξένης / δεύτερης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι οποίοι έχουν προχωρημένο επίπεδο γλωσσομάθειας και επιθυμούν να το πιστοποιήσουν για επαγγελματικούς λόγους με τις «Εξετάσεις για την Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας» στα επίπεδα πολύ καλής γνώσης (Γ1) και άριστης γνώσης (Γ2)
- αλλοδαπούς φοιτητές ανθρωπιστικών σπουδών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (π.χ. Ελληνικής γλώσσας και Φιλολογίας, Θεολογίας, Μετάφρασης, Ιστορίας και Αρχαιολογίας κ.ά.) που επιθυμούν να βελτιώσουν το επίπεδο ελληνομάθειάς τους για τις ανάγκες των σπουδών τους και για την ενίσχυση των επαγγελματικών τους προοπτικών
- ομιλητές για τους οποίους η ελληνική είναι γλώσσα πολιτιστικής κληρονομιάς (ομογενείς δεύτερης ή/και τρίτης γενιάς)
- διδάσκοντες την ελληνική ως ξένη/δεύτερη γλώσσα στο εξωτερικό, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα στο προχωρημένο επίπεδο ελληνομάθειας με φυσική παρουσία και
- γενικότερα, λάτρεις της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.
Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί/Προαπαιτούμενες γνώσεις/ Κριτήρια επιλογής
Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν:
- Μη φυσικοί ομιλητές της ελληνικής που έχουν παρακολουθήσει προγράμματα διδασκαλίας της ελληνικής ως ξένης/ δεύτερης γλώσσας στο παρελθόν σε μέσο ή σε προχωρημένο επίπεδο (κατά προτίμηση Γ1)
- Κάτοχοι πιστοποιητικού ελληνομάθειας επιπέδου Β2 ή Γ1(προαιρετικά)
- Αλλοδαποί διδάσκοντες την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό
- Φυσικοί ομιλητές της ελληνικής, φοιτητές και πτυχιούχοι τμημάτων φιλολογίας που ενδιαφέρονται για τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας
Προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα :
- Πρόσβαση στο Διαδίκτυο
- Κατοχή προσωπικού e-mail
- Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών
- Ενεργοποιημένο μικρόφωνο και κάμερα στο Zoom
Μέθοδος υλοποίησης
Το πρόγραμμα προσφέρεται εξ ολοκλήρου από απόσταση με συνδυασμό μεθόδων σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Περιλαμβάνει 27 ώρες σύγχρονης γλωσσικής διδασκαλίας με τηλεδιάσκεψη στην πλατφόρμα Zoom και 36 ώρες ασύγχρονης μάθησης μέσα από αυθεντικά πολυτροπικά κείμενα, ηλεκτρονικά γλωσσάρια και διαδραστικά κουίζ στην πλατφόρμα elearning.auth.gr.
Το ψηφιακό διδακτικό υλικό διαρθρώνεται σε οκτώ διδακτικές ενότητες, μία για κάθε εβδομάδα του προγράμματος. Σε κάθε ενότητα οι εκπαιδευόμενοι επεξεργάζονται ασύγχρονα ένα βασικό κείμενο έκτασης 1000-1300 λέξεων που προέρχεται από ακαδημαϊκό εγχειρίδιο ή επιστημονικό άρθρο. Η γλωσσική επεξεργασία καθοδηγείται από δύο διαδραστικά κουίζ με ερωτήματα κλειστού τύπου, ένα κουίζ κατανόησης γραπτού λόγου και ένα κουίζ χρήσης της γλώσσας. Η διδασκαλία των γραμματικών και συντακτικών φαινομένων είναι κειμενοκεντρική, με παραδείγματα χρήσης από το κείμενο. Ως αρωγός στην κατανόηση του ειδικού λεξιλογίου λειτουργεί ηλεκτρονικό γλωσσάρι, όπου εξηγούνται με απλό τρόπο στην ελληνική γλώσσα λόγιες εκφράσεις και τεχνικοί όροι που συναντώνται στο κείμενο.
Το ασύγχρονο τμήμα κάθε ενότητας, που αντιστοιχεί σε φόρτο εργασίας τεσσάρων ωρών, συνοδεύεται από σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία διάρκειας τριών διδακτικών ωρών. Σε αυτή, οι εκπαιδευόμενοι έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τον/την εκπαιδευτή/τρια τις δυσκολίες που συνάντησαν κατά τη γλωσσική επεξεργασία και τη συμπλήρωση των κουίζ, αλλά και να μελετήσουν παράλληλα κείμενα για συγκριτική ανάλυση και συζήτηση στην τάξη. Στα παράλληλα κείμενα περιλαμβάνονται αυθεντικά βίντεο με φυσικούς ομιλητές για την εξάσκηση της κατανόησης απαιτητικού προφορικού λόγου. Η ενότητα ολοκληρώνεται με την ανάθεση παραγωγής γραπτού λόγου (έως 400 λέξεων) σε κειμενικά είδη που ζητούνται συνήθως στο προχωρημένο επίπεδο. Οι εργασίες διορθώνονται από τους εκπαιδευτές σύμφωνα με τα κριτήρια των εξετάσεων για την Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας.
To πρόγραμμα ολοκληρώνεται με παρουσιάσεις των εκπαιδευομένων σε μία από τις θεματικές ενότητες που προηγήθηκαν, με στόχο την εξάσκηση στην παραγωγή προσχεδιασμένου προφορικού λόγου ακαδημαϊκού περιεχομένου.
Εκπαιδευτικό υλικό / Άλλες παροχές
Στους συμμετέχοντες παρέχονται:
- Ψηφιακό διδακτικό υλικό αποτελούμενο από: αποσπάσματα πανεπιστημιακών εγχειριδίων και επιστημονικών άρθρων ανθρωπιστικών επιστημών, αποσπάσματα λογοτεχνικών έργων, ηλεκτρονικά γλωσσάρια για κάθε ενότητα, διαδραστικά κουίζ κατανόησης γραπτού λόγου και χρήσης της γλώσσας, σημειώσεις power point με κλιτικά παραδείγματα και μεταγλωσσικές εξηγήσεις, παράλληλα κείμενα, βίντεο και ηχητικά αρχεία συναφή με το θέμα κάθε ενότητας
- Κατάλογος ηλεκτρονικών διευθύνσεων για περαιτέρω μελέτη και εξάσκηση στην ελληνική γλώσσα
- Αναλυτικός κατάλογος των πηγών από όπου αντλήθηκε το διδακτικό υλικό
- Βιβλιογραφία για το προχωρημένο επίπεδο ελληνομάθειας και τη διδασκαλία του ακαδημαϊκού λόγου.
Δομή Εκπαιδευτικού προγράμματος
Θεματικές ενότητες
1. Κοινωνική διάσταση του αρχαίου μύθου (Χ. Τακούδα)
2. Ελληνική παράδοση: λαϊκό παραμύθι (Χ. Τακούδα)
3. Γλωσσομάθεια (Χ. Τακούδα)
4. Μύθοι και αλήθειες για τη γλώσσα (Χ. Τακούδα)
5. Στοιχεία νεότερης ελληνικής ιστορίας: ο φιλελληνισμός στην Ελληνική Επανάσταση (Χ. Τακούδα)
6. Έλληνες ή Γραικύλοι; Η εικόνα των Ελλήνων στη Δύση από την αρχαιότητα έως σήμερα (Θ. Αντωνιάδης)
7. Ψηφιακός ανθρωπισμός (Θ. Αντωνιάδης)
8. Η ποίηση στη ζωή μας (Θ. Αντωνιάδης)
9. Παρουσιάσεις εργασιών
Κάθε θεματική ενότητα αποτελείται από 4 ώρες ασύγχρονης και 3 ώρες σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας.
Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων/Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Η αξιολόγηση των εκπαιδευομένων προκύπτει από την επίδοσή τους στα κουίζ, τις γραπτές εργασίες και την τελική παρουσίαση. Η συμμετοχή στις τηλεδιασκέψεις, η συμπλήρωση των κουίζ και η εκπόνηση μικρής έκτασης εργασιών είναι υποχρεωτική για την απόδοση τριών διδακτικών μονάδων (3 ECTS). Οι απουσίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10 % των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης.
Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων μέχρι 23/4/2021.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ και τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Προγράμματος.
Στους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, μπορεί να παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Κόστος συμμετοχής
Το κόστος του Προγράμματος είναι 250 ευρώ. Το ποσό μπορεί να καταβληθεί σε δύο δόσεις: πρώτη δόση 150 ευρώ μέχρι 23/3/2021 και δεύτερη δόση 100 ευρώ μέχρι 23/4/2021.
Το ποσό κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του Ε.Λ.Κ.Ε. του Α.Π.Θ. και η απόδειξη κατάθεσης της Τράπεζας αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη Γραμματεία του Προγράμματος: cfilippou2002@yahoo.gr
Αιτήσεις
Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ.
Μαζί με την αίτηση οι ενδιαφερόμενοι/ες υποβάλλουν σύντομο βιογραφικό σημείωμα και αντίγραφα τίτλων σπουδών/ βεβαιώσεων που αποδεικνύουν επίπεδο ελληνομάθειας τουλάχιστον Β2.
Υμνογραφικά κείμενα της Μ. Εβδομάδος
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Υμνογραφικά κείμενα της Μ. Εβδομάδος», διάρκειας 78 ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2021 και θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κυρία Άννα Κόλτσιου-Νικήτα, καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ. Είναι κλασική φιλόλογος και θεολόγος, διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας και καθηγήτρια των Αρχαίων Ελληνικών της Ιουδαϊκής και Χριστιανικής Γραμματείας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη της χειρόγραφης παράδοσης, της κριτικής έκδοσης και της γλώσσας των κειμένων της χριστιανικής γραμματείας καθώς και στα μεταφραστικά ζητήματα των ιερών κειμένων. Είναι διευθύντρια του Εργαστηρίου «Η ελληνική γλώσσα της χριστιανικής γραμματείας». Διδάσκει τα τελευταία επτά έτη την ελληνική γλώσσα της Αγίας Γραφής στο Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο στην Κινσάσα του Κογκό. Επίσης τα τελευταία πέντε ακαδημαϊκά έτη είναι επιστημονική υπεύθυνη δύο Επιμορφωτικών Προγραμμάτων για τη γλώσσα των κειμένων της λατρείας. Το πρώτο αφορά την ελληνική γλώσσα των λειτουργικών κειμένων και υλοποιήθηκε μέχρι τώρα σε έντεκα συνεχείς κύκλους και το δεύτερο είναι το παρόν Πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται για ένατη συνεχόμενη φορά. Είναι συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του βιβλίου «Η Υμνολογία της Μεγάλης Εβδομάδος», το οποίο διατίθεται δωρεάν σε ειδικά διαμορφωμένη μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου σε όσους παρακολουθούν το παρόν Πρόγραμμα.
Στο Πρόγραμμα διδάσκουν μέλη Δ.Ε.Π. και ομότιμοι καθηγητές των Τμημάτων Θεολογίας, Φιλολογίας και Μουσικών Σπουδών για την καλύτερη διεπιστημονική προσέγγιση των κειμένων. Ο διδακτικός σχεδιασμός γίνεται από επιστήμονα εξειδικευμένο σε θέματα διδακτικής και βασίζεται στις αρχές της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης και της εκπαίδευσης ενηλίκων.
Στόχος του προγράμματος
Σκοπός του Προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός θεωρητικού και πρακτικού οδηγού, που θα λειτουργήσει ως ένα χρήσιμο διεπιστημονική εργαλείο για την προσέγγιση και κατανόηση των υμνογραφικών κειμένων της Μ. Εβδομάδος, μέσα από μια μεθοδική γλωσσική και υφολογική ανάλυση των πρωτότυπων κειμένων και τον ανάλογο θεολογικό υπομνηματισμό.
Ειδικότερα, το επιμορφωτικό Πρόγραμμα στοχεύει:
- Να οδηγήσει στην κατανόηση της γλωσσικής ταυτότητας και δομής των υμνογραφικών κειμένων της Μ. Εβδομάδος, με τη συστηματική διδασκαλία των βασικών γραμματικών και συντακτικών φαινομένων.
- Να συμβάλει στην καλλιέργεια της μεταφραστικής κριτικής ικανότητας, αξιοποιώντας υπάρχουσες μεταφραστικές αποδόσεις.
- Να επισημάνει τα αγιογραφικά δηλούμενα και συνδηλούμενα, την ευρείας έκτασης πρόσληψη και αξιοποίηση του αγιογραφικού και πατερικού λόγου.
- Με τη βοήθεια της διεπιστημονικής προσέγγισης, να αναδείξει τη θεολογία και το μέλος των υμνογραφικών κειμένων, τα πρόσωπα και τα γεγονότα της Μ. Εβδομάδος, καθώς και θέματα λειτουργικά και ποιμαντικά.
- Να προβάλει την αξία και τη μοναδικότητα των πρωτότυπων κειμένων και τον πλούτο της εκκλησιαστικής γλώσσας.
Αναγκαιότητα προγράμματος
Η γλώσσα της υμνογραφίας γενικά αποτελεί μια ενδεικτική περίπτωση όπου συναντήθηκαν με τον πιο δημιουργικό, γόνιμο και συνθετικό τρόπο όλες οι φάσεις της ελληνικής γλώσσας και οδήγησαν στη δημιουργία ενός ανεκτίμητου γλωσσικού θησαυρού. Αυτή η γλωσσική ποικιλία, τύποι σπάνιοι καθώς και συντακτικές και γραμματικές υπερβάσεις και παρατυπίες, συχνά ποιητική αδεία, δημιουργούν δυσκολίες σε όσους επιθυμούν να προσεγγίσουν τα κείμενα αυτά από το πρωτότυπο και αναδεικνύουν την ανάγκη περαιτέρω γλωσσικής εκπαίδευσης. Οι ποικίλες μεταφράσεις στη Νέα Ελληνική που κυκλοφορούν για τα κείμενα αυτά προσφέρουν σημαντική βοήθεια, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη μοναδικότητα του πρωτότυπου κειμένου. Αυτό το κενό επιχειρεί να αναπληρώσει το παρόν Πρόγραμμα, προφέροντας τα μεθοδολογικά εργαλεία γλωσσικής και υφολογικής ανάλυσης των πρωτότυπων κειμένων, βασικές γνώσεις γραμματικής και συντακτικού, αλλά και τον θεολογικό υπομνηματισμό στο βαθμό που απαιτείται και συμβάλλει στην ουσιαστική κατανόηση των κειμένων αυτών.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα μπορούν:
- Να προσεγγίζουν και να κατανοούν τα υμνογραφικά κείμενα από το πρωτότυπο
- Να αναγνωρίζουν το γλωσσικό πλουραλισμό του υμνογραφικού λόγου
- Να εντοπίζουν την πρόσληψη και μεταποίηση του βιβλικού και πατερικού λόγου
- Να εμβαθύνουν στην θεολογική κατανόηση μέσα από τη σημασιολογική ανάλυση των θεολογικών όρων
- Να αναγνωρίζουν τις δογματικές πτυχές και συνδηλώσεις που εμπεριέχουν τα κείμενα αυτά
- Να συνειδητοποιούν την ποιητική τέχνη και τη μοναδικότητα της υμνογραφίας
- Να αποκτήσουν ικανότητα κριτικής στάσης έναντι των υπαρχουσών μεταφράσεων
- Να είναι σε θέση να αναλύουν γλωσσικά και να αποδίδουν στη νέα ελληνική το περιεχόμενο των κειμένων, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες μεταφράσεις.
Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
- πτυχιούχους που προέρχονται από τους χώρους της Θεολογίας, της Φιλολογίας, των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών
- μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, που ασχολούνται με τον διεπιστημονικό χώρο της γλωσσικής μελέτης κειμένων θεολογικού περιεχομένου, αλλά και την ιστορία και εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας
- κληρικούς, ιεροψάλτες, ιεροκήρυκες και όσους διακονούν το λόγο της Εκκλησίας,
- εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να διευρύνουν το διδακτικό τους αντικείμενο διαθεματικά με την αξιοποίηση εκκλησιαστικών κειμένων,
- όσους ενδιαφέρονται για τη μελέτη της γλώσσας και την προσέγγιση των πρωτότυπων υμνογραφικών κειμένων και την ουσιαστική εννοιολογική κατανόηση των κειμένων αυτών.
Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί / Προαπαιτούμενες γνώσεις / Κριτήρια επιλογής
Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας και Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, Τεχνικής Εκπαίδευσης, καθώς και αλλοδαποί φοιτητές, οι οποίοι έχουν βασικές γνώσεις της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας.
Προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα:
- Πρόσβαση στο Διαδίκτυο
- Κατοχή προσωπικού e-mail
- Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών
Μέθοδος υλοποίησης
Το Πρόγραμμα στηρίζεται στην ασύγχρονη τηλεκπαίδευση και υλοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας διαχείρισης μαθημάτων Moodle. Οι επιμορφούμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα και να μελετήσουν το υλικό οποιαδήποτε ημέρα και ώρα της εβδομάδος επιθυμούν, δίχως χρονικές δεσμεύσεις.
Η ανάρτηση του εκπαιδευτικού υλικού τόσο των θεωρητικών εισηγήσεων όσο και της γλωσσικής ανάλυσης γίνεται σταδιακά, σε εβδομαδιαία βάση.
Στο τέλος του προγράμματος προβλέπεται παράταση δύο εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας είναι στη διάθεσή τους όλο το υλικό και μπορούν να συμπληρώσουν τυχόν κενά που έμειναν στη μελέτη τους.
Εκπαιδευτικό υλικό / Άλλες παροχές
Στους συμμετέχοντες παρέχονται:
1. βιντεοσκοπημένες εισηγήσεις
2. παρουσιάσεις powerpoint
3. άρθρα, ηλεκτρονικά βοηθήματα (βιβλίο Γραμματικής, Συντακτικού, Αναλυτικός Κατάλογος Αρχικών χρόνων)
4. βιβλιογραφία
5.το ηλεκτρονικό βιβλίο Υμνογραφικά κείμενα της Μ. Εβδομάδος. Γλωσσική και υφολογική προσέγγιση. ISBN 978-618- 82862-0-7/978- 618-82862-1-4 (έκδοση 2016, 523 σελίδες).
Δομή Εκπαιδευτικού προγράμματος
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Εισαγωγικό υλικό και εννέα θεματικές ενότητες. Η συνολική διάρκεια υπολογίζεται σε 9 ώρες εβδομαδιαίως (εκτός από την Εισαγωγική Ενότητα, που είναι διάρκειας 6 ωρών) και στο χρόνο αυτό εκτιμάται ότι περιλαμβάνεται η μελέτη του υλικού και οι απαντήσεις στις γλωσσικές-λεξιλογικές ασκήσεις και στις ερωτήσεις ανοικτού τύπου. Το σύνολο της εκπαιδευτικής διαδικασίας ισοδυναμεί με 5 ECTS.
Η δομή κάθε διδακτικής ενότητας είναι διμερής. Το πρώτο μέρος αφορά τη διδασκαλία των θεωρητικών θεμάτων, η οποία πραγματοποιείται με βιντεοσκοπημένες διαλέξεις και πρωτότυπο διδακτικό υλικό. Το δεύτερο μέρος συνιστά το εκτενέστερο στοιχείο του προγράμματος και αφορά τη γλωσσική ανάλυση και το θεολογικό υπομνηματισμό των υμνογραφικών κειμένων της Μ. Εβδομάδος. Επίσης περιλαμβάνει ειδικά θέματα Γραμματικής και Συντακτικού.
Παράλληλα, κάθε ενότητα περιλαμβάνει μια ερώτηση θεωρητικού περιεχομένου και ελεύθερης ανάπτυξης, η οποία αξιολογείται από τους διδάσκοντες, ενώ σε κάθε ενότητα της γλωσσικής διδασκαλίας οι εκπαιδευόμενοι καλούνται να απαντήσουν σε ηλεκτρονικές γλωσσικές και λεξιλογικές ασκήσεις επί των κειμένων, οι οποίες βαθμολογούνται αυτόματα.
Αναλυτικότερα:
Εισαγωγικό υλικό: Περιλαμβάνει γνωριμία με το πρόγραμμα (βιντεοσκοπημένη παρουσίαση), ακριβές χρονοδιάγραμμα, αναλυτικό Οδηγό Σπουδών.
1η Ενότητα (διάρκειας 6 ωρών)
Ι. Λόγος και σιωπή: Μηνύματα της Μεγάλης Εβδομάδος.
ΙΙ. Μεθοδολογικά εργαλεία και τρόποι μελέτης για τη γλωσσική προσέγγιση και κατανόηση των υμνογραφικών κειμένων.
2η Ενότητα (διάρκειας 9 ωρών)
Ι. Τα Υμνογραφικά Κείμενα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και η γλωσσική τους ταυτότητα.
ΙΙ. Γλωσσική, υφολογική, μεταφραστική και θεολογική ανάλυση των υμνογραφικών κειμένων της Εσπέρας της Κυριακής των Βαΐων.
3η Ενότητα (διάρκειας 9 ωρών)
Ι. Λειτουργική Τάξη της Μ. Εβδομάδος.
ΙΙ. Γλωσσική, υφολογική, μεταφραστική και θεολογική ανάλυση των υμνογραφικών κειμένων της ακολουθίας της Μ. Δευτέρας.
4η Ενότητα (διάρκειας 9 ωρών)
Ι. Λόγος και Μέλος στα Υμνογραφικά Κείμενα της Μ. Εβδομάδος.
ΙΙ. Γλωσσική, υφολογική, μεταφραστική και θεολογική ανάλυση των υμνογραφικών κειμένων της ακολουθίας της Μ. Τρίτης.
5η Ενότητα (διάρκειας 9 ωρών)
Ι. Οι Υμνογράφοι της Μ. Εβδομάδος.
ΙΙ. Γλωσσική, υφολογική, μεταφραστική και θεολογική ανάλυση των υμνογραφικών κειμένων της ακολουθίας της Μ. Τετάρτης.
6η Ενότητα (διάρκειας 9 ωρών)
Ι. Αγιολογικοί Σταθμοί στην Υμνογραφία της Μ. Εβδομάδος.
ΙΙ. Γλωσσική, υφολογική, μεταφραστική και θεολογική ανάλυση των υμνογραφικών κειμένων της ακολουθίας της Μ. Πέμπτης.
7η Ενότητα (διάρκειας 9 ωρών)
Ι. Θεολογία των Ύμνων της Μ. Εβδομάδος.
ΙΙ. Γλωσσική, υφολογική, μεταφραστική και θεολογική ανάλυση των υμνογραφικών κειμένων της ακολουθίας της της Μ. Παρασκευής (Ώρες – Αποκαθήλωση).
8η Ενότητα (διάρκειας 9 ωρών)
Ι. Λειτουργικά «δρώμενα» της Μ. Εβδομάδος.
ΙΙ. Γλωσσική, υφολογική, μεταφραστική και θεολογική ανάλυση των υμνογραφικών κειμένων της ακολουθίας της της Μ. Παρασκευής (Εγκώμια).
9η Ενότητα (διάρκειας 9 ωρών)
Ι. Το πάθος και η Ανάσταση στα Κείμενα των Ευαγγελιστών και στα Απόκρυφα Ευαγγέλια .
ΙΙ. Γλωσσική, υφολογική, μεταφραστική και θεολογική ανάλυση των υμνογραφικών κειμένων της Κυριακής του Πάσχα.
Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων / Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Η τελική αξιολόγηση προκύπτει από τον συνυπολογισμό των απαντήσεων στις ερωτήσεις ανοικτού τύπου και της βαθμολογίας που έχουν συγκεντρώσει στις γλωσσικές και λεξιλογικές ασκήσεις κάθε ενότητας. Για τη χορήγηση του Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης απαιτείται η συνολική βαθμολογία να είναι άνω του 80 %.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ και την Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος.
Στους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, μπορεί να παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Κόστος συμμετοχής / Εκπτωτική πολιτική
Το κόστος του Προγράμματος είναι 190 ευρώ.
Το ποσό κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του Ε.Λ.Κ.Ε. του ΑΠΘ και η απόδειξη κατάθεσης της Τράπεζας αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη Γραμματεία του Προγράμματος: infoglossa@theo.auth.gr
Αιτήσεις
H αίτηση συμμετοχής υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ
Η Αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
Βιογραφικό
Τίτλοι σπουδών
Α΄ κύκλος Επιμόρφωσης στον Ενδογλωσσικό και Διαγλωσσικό Υπερτιτλισμό
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Α΄ κύκλος Επιμόρφωσης στον Ενδογλωσσικό και Διαγλωσσικό Υπερτιτλισμό», διάρκειας 59 ωρών, που θα υλοποιηθεί μέσω της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης του προγράμματος μέσω της ασύγχρονης διδασκαλίας (πλατφόρμα e-learning).
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Σίμος Π. Γραμμενίδης, Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στο πρόγραμμα διδάσκουν καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και έμπειροι επαγγελματίες του χώρου με γνώσεις και πολύτιμη εμπειρία σε σχετικά αντικείμενα.
Στόχος του προγράμματος
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των εκπαιδευόμενων στον υπερτιτλισμό θεατρικών παραστάσεων.
Αναγκαιότητα προγράμματος
Η ανάγκη του υπερτιτλισμού θεατρικών παραστάσεων προκύπτει από την αυξανόμενη ζήτηση ενός θεατρόφιλου κοινού για την παρακολούθηση θεατρικών θεαμάτων που ανήκουν σε διαφορετική γλωσσική οικογένεια από αυτή του έργου που αναπαρίσταται ή χαρακτηρίζονται από φυσικές αδυναμίες που τους εμποδίζουν να συμμετέχουν ενεργά στη θέαση της παράστασης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Α’ κύκλος στον ενδογλωσσικό και διαγλωσσικό υπερτιτλισμό» προσφέρει μία ποικιλία γνωστικών αντικειμένων, απαραίτητων για την ενδελεχή κατάρτιση του εκπαιδευόμενου και μελλοντικού υπερτιτλιστή.
Ειδικότερα, η θεωρητική κατάρτιση θα επικεντρωθεί στην τέχνη του θεάτρου έτσι ώστε ο εκπαιδευόμενος να αποκτήσει επαφή και γνώσεις γύρω από τη δημιουργία μιας θεατρικής παράστασης, τη θεατρική τέχνη και πώς αυτή επηρεάστηκε στους αιώνες της ύπαρξής της. Θα εξεταστούν επίσης τα δομικά στοιχεία μιας παράστασης, όπως ο θεατρικός χώρος, η σκηνική παρουσίαση και η αισθητική ενός θεατρικού έργου. Παράλληλα, οι εκπαιδευόμενοι θα εξοικειωθούν με τις συμβάσεις ενός θεατρικού κειμένου, τη θεατρική μετάφραση, την επιμέλεια ενός θεατρικού κειμένου ως συντελεστές απαραίτητους στην τέχνη του θεάτρου. Τέλος, θα μελετήσουν τον ενδογλωσσικό και διαγλωσσικό υπερτιτλισμό στο θέατρο σήμερα.
Η πρακτική κατάρτιση περιλαμβάνει πρακτική εξάσκηση στα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τον υπερτιτλισμό, επιδιώκοντας τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της ποιότητας του μεταφραστικού αποτελέσματος.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να κατανοούν τη σπουδαιότητα του ενδογλωσσικού και διαγλωσσικού υπερτιτλισμού ως σημαντικού μέσου διαμεσολάβησης για τη συμμετοχή του θεατή στη θεατρική παράσταση, ενώ θα λάβουν τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις καθώς και τις απαιτούμενες τεχνολογικές δεξιότητες έτσι ώστε να είναι σε θέση να υπερτιτλίζουν θεατρικές παραστάσεις.
Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αποφοίτους ελληνικών ή ξένων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, κυρίως σε αποφοίτους ελληνικών ή ξένων φιλολογιών, μετάφρασης/διερμηνείας, ανθρωπιστικών επιστημών, καθώς και σε αποφοίτους των τμημάτων θεάτρου και κινηματογράφου. Απευθύνεται επίσης σε επαγγελματίες μεταφραστές που ενδιαφέρονται για τον χώρο του θεάτρου και του υπερτιτλισμού.
Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει με κατάθεση και αξιολόγηση βιογραφικού σημειώματος και πιστοποιητικού γλωσσομάθειας. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Μέθοδος υλοποίησης
Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν μέσω της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας, Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Πέμπτη 18.30-20.45 καθώς και κάποιες Παρασκευές 18.30-20.45, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης του προγράμματος μέσω της ασύγχρονης διδασκαλίας (πλατφόρμα e-learning).
Δομή Εκπαιδευτικού προγράμματος
Στο πρόγραμμα θα διδαχθούν οι ακόλουθες ενότητες:
- Ιστορία θεάτρου
- Θεατρική παράσταση-σκηνικός χώρος
- Θεατρικό κείμενο
- Θεατρική μετάφραση
- Θεωρία και πράξη ενδογλωσσικού και διαγλωσσικού υπερτιτλισμού
- Επιμέλεια και διόρθωση θεατρικής μετάφρασης
- Τεχνικά ζητήματα – Χειρισμός ειδικού λογισμικού
Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων/Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα πρέπει:
Α) να έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των διδακτικών ενοτήτων,
Β) να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τις εργασίες που ανατίθενται από τους διδάσκοντες μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα,
Γ) να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων το αργότερο έως τις 23 Απριλίου 2021.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ και τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Προγράμματος.
Κόστος συμμετοχής/Εκπτωτική πολιτική
Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 430 ευρώ (πληρωτέο σε δύο δόσεις, μια στην αρχή του προγράμματος, έως τις 10/3/21, και μια το αργότερο, έως τις 23/4/21). Θα σας σταλούν σχετικές οδηγίες μετά την εισαγωγή στο πρόγραμμα.
Αιτήσεις
Η Αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
1. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα στην ελληνική γλώσσα.
2. Τίτλοι Σπουδών και πιστοποίηση γλωσσομάθειας αγγλικής γλώσσας επιπέδου Γ1.
6th International Summer School: Medical Law and Bioethics “Autonomy and health care in the (post)pandemic era”
Introduction
The Center for Education and Lifelong Learning of the Aristotle University of Thessaloniki welcomes you to the 6th International Summer School: Medical Law and Bioethics “Autonomy and health care in the (post)pandemic era”, a 40-hour online course, which will take place remotely, via the ΖΟΟΜ platform.
The Director of the Programme is Elisavet Symeonidou-Kastanidou, Professor, Law School, AUTh, Dean of Law School AUTh, Director of the Laboratory for the Research of Medical Law and Bioethics.
Tutors of the course are professors of Greek and foreign universities, a judge and tutors with expertise in Medical Law and Bioethics.
Aim
The aim of the programme which is co-organized with the National Hellenic Bioethics Commission is to analyze Medical aspects, Legal implications of the COVID-19, Ethical Implications of COVID-19 emergence, Lockdown and the psychosocial challenges, Human rights during the lockdown, The Covid-19 pandemic and the notion of responsibility: moral and legal implications, Pandemic, Data Protection and Artificial Intelligence, COVID-19 apps: challenges, issues and concerns, Pandemic and reproductive health services, Organ transplantation in the pandemic era, ‘Code black’: rationing ICU care based on age selection, Freedom of speech and fake news in the times of a pandemic, Should a COVID-19 vaccine be compulsory?, Disparities in the health care system in the pandemic era, Intensive care units during the pandemic: patient prioritization, Clinical trials of vaccines for COVID-19 etc.
Objectives
The aim is to approach each issue in an interdisciplinary way, combining the findings of Law and Medical Science with Bioethics, so as to illuminate all aspects of crucial issues that concern not only the scientific community, but also everyday life. The programme is conducted in English in order to enable the participation of stakeholders from abroad with the aim of discussing and analyzing these issues not only nationally but also internationally.
Learning Outcomes
Upon completion of the course, participants will be able to understand Medical aspects, Legal implications of the COVID-19, Ethical Implications of COVID-19 emergence, Lockdown and the psychosocial challenges, Human rights during the lockdown, The Covid-19 pandemic and the notion of responsibility: moral and legal implications, Pandemic, Data Protection and Artificial Intelligence, COVID-19 apps: challenges, issues and concerns, Pandemic and reproductive health services, Organ transplantation in the pandemic era, ‘Code black’: rationing ICU care based on age selection, Freedom of speech and fake news in the times of a pandemic, Should a COVID-19 vaccine be compulsory?, Disparities in the health care system in the pandemic era, Intensive care units during the pandemic: patient prioritization, Clinical trials of vaccines for COVID-19 etc.
Participant selection & Requirements
The program is addressed mainly to graduates of Law & Medicine Schools as well as any other School with relevant interests (Biology, Theology, Dentistry, Philosophy, etc.) and generally to adults who deal with these topics. Selection shall be made by point award.
Prerequisites for participation in the program:
- Internet access
Method
The programme will be conducted online.
Educational Material
The course provides participants with:
- Electronic material
- lectures’ presentations
- court decisions
- Material for workshops
- Case studies
The above will be provided to the participants before the start of the programme.
Course Description
Start Date: 11-7-2021
End of the course:17-7-2021
Duration: 40 hours (38h of teaching + 2h of exams)
Day 1 | Day 2 | Day 3 | Day 4 | Day 5 | Day 6 | ||
10:15 – 11.45 | 1st Lecture:
COVID-19: medical aspects I. Kioumis |
1st Lecture:
Human rights during the lockdown Ν. Koumoutzis |
Free Day |
1st Lecture:
Pandemic and reproductive health services A. Mamopoulos |
1st Lecture:
Should a COVID-19 vaccine be compulsory? M. Frischhut |
1st Lecture:
Digital technologies facing the pandemic K. Psannis |
|
11.45 –12:00 | COFFEE BREAK | ||||||
12:00 – 13.30 | 2nd Lecture:
Legal implications of the COVID-19 P. Alikakos |
2nd Lecture:
The Covid-19 pandemic and the notion of responsibility: moral and legal implications G. Karavokyris |
2nd Lecture:
Organ transplantation in the pandemic era I. Tsagkaris |
2nd Lecture:
Disparities in the health care system in the pandemic era R. Fragkou |
2nd Lecture:
Digital public health technologies: infringement of liberties or protection of public health? G. Fares |
||
13.30 – 16.00 | LUNCH BREAK | ||||||
16.00 – 17.30 | 3d Lecture:
Ethical Implications of COVID-19 emergence Chr. Sardeli |
3d Lecture:
Pandemic, Data Protection and Artificial Intelligence J. Cayon-De Las Cuevas |
3d Lecture:
‘Code black’: rationing ICU care based on age selection A. Den Exter |
3d Lecture:
Intensive care units during the pandemic: patient prioritization P. Vidalis |
3d Lecture:
The dilemma of rationing health care resources in times of Covid19 A. Fidler |
||
17.30 – 17.45 | COFFEE BREAK | ||||||
17.45 – 19.15 | Opening of the Summer University:
Welcome Address and Introduction to the thematic issue |
Workshop: Lockdown and the psychosocial challenges
G. Belova |
Workshop:
COVID-19 apps: challenges, issues and concerns P. Bamidis |
Workshop: Freedom of speech and fake news in the times of a pandemic
T. Papadopoulou |
Workshop:
Clinical trials of investigational vaccines for COVID-19 V. Mollaki |
EXAMS
|
Evaluation/Certificate
Upon successful completion of the course, participants will be awarded a Certificate of Completion.
For the successful completion of the programme, the participants should:
- have attended all the teaching units. Absences may not exceed 10% of the scheduled training hours.
- have passed the exams, which will be conducted via multiple choice exam questions.
Participants, who have attended but not completed successfully, will be awarded a Certificate of Attendance.
Participation fees/Discount
The participation fee is 180 euros. There is a discount for early bird registrations until 30-4-2021.
Application
Candidates submit the application form online here.
Applications are submitted online from 5-2-2021 to 31-5-2021.
Each application has to be accompanied by the following document or copies:
- Proof of payment of tuition fees, which is attached to the application, in the account 5202-057157-381 Piraeus Bank
International Bank Account Number (IBAN): GR94 0172 2020 0052 0205 7157 381
Code Bic (SWIFT address) PIRBGRAΑ
It should be noted that the proof of payment should contain the following information:
– The code ……
– The name of the depositor, status, VAT number, address and telephone number for subsequent issue of invoice
Narrative Crossings in Education
The Center for Education and Lifelong Learning (CELLL) of Aristotle University of Thessaloniki (AUTh) welcomes you to “Narrative Crossings in Education,” a 42-hour online LLL program to be offered via ZOOM or BigBlueButton (elearning) platforms.
The program is organized by the Laboratory of Narrative Research (LNR) of the School of English Language and Literature, Aristotle University of Thessaloniki (AUTh).
For information about LNR, see: http://www.enl.auth.gr/lnr/
The Director of the Program is Dr. Effie Yiannopoulou, Assistant Professor, School of English Language and Literature, Aristotle University of Thessaloniki (AUTh).
Dr. Effie Yiannopoulou teaches English and Anglophone literature and cultural theory at the School of English at Aristotle University, Greece. She has an interest in twentieth-century women’s writings, Black-British and British-Asian literature, postcolonial and cultural theory. She is especially interested in questions of mobility (including migration), embodiment, race, national identity and community-building especially in relation to gender structures. She has published her work in journals and collections of essays in these fields and has co-edited Metaphoricity and the Politics of Mobility (Rodopi Editions, 2006), The Flesh Made Text Made Flesh (Peter Lang, 2007) and The Future of Flesh: a Cultural Survey of the Body (Palgrave Macmillan, 2009). She is currently Director of the Laboratory of Narrative Research (www.enl.auth.gr/lnr) which is based at the School of English at Aristotle University of Thessaloniki and has co-ordinated its academic activities and events for the past three years. She was Head of the Department of English Literature and Culture at the School of English (AUTh) for two years (2017-2019), Co-director of the postgraduate MA program in “English and American Studies” (2015-2016) and has been on numerous exam boards and School committees over the years. For a fuller CV see http://www.enl.auth.gr/staff/yiannopoulou.htm.
Research Interests: twentieth-century women’s writings, Black-British and British-Asian literature, postcolonial and cultural theory.
Objectives
The program provides participants with in-depth and practical knowledge about the multiple uses of narratives in a learning environment. The varied qualities of narrative will be examined as forms of personal, social and communication discourse. We will examine the important contribution of narration to socio-cultural relations and its pivotal role in the learning process. The sections/subsections of this program will improve the ways participants plan and implement teaching practices/interventions while strengthening their creativity and critical thinking.
The sections/subsections offer participants a (re)consideration of narrative by introducing its more practical/applied uses and stressing narrative’s manifestation in discourse/communication and learning. More specifically, the program is structured around the following axes:
- knowledge about how literary and non-literary narratives affect human perception
- occasions to explore how storytelling can promote self-cognition and self-realization
- a (re)examination of genre and subgenre categories
- connecting narration with good teaching practices
- effective class management skills towards establishing a productive classroom atmosphere
- the art of expressing oneself in different forms of narrative
- the use of topics that encourage learning.
Participants will receive a Certificate of Attendance in English and/or Greek upon request (see below Certificate).
For more information about the separate sections/subsections of the program and schedule, see: http://www.new.enl.auth.gr/lnr/narrative-crossings-in-education/
Learning outcomes
Upon completion of the program, participants will:
- identify the possibilities of multi-layered narratives
- be familiar with ways of utilizing storytelling in educational contexts
- be able to design educational interventions based on narratives of real-life experience
- have approached narrative theory via participant-driven workshops
- have considered the contribution of aesthetic/narrating experience to learning
- have enriched critical thinking with creative activities
Participant selection & Requirements
The program is of interest to:
- graduates of institutions of Higher Education in Greece and abroad
- graduates of private tertiary-education institutions
- researchers interested in storytelling and narrative
- Primary- and Secondary-Education teachers
- the general public that has an interest in storytelling and creative writing
Special emphasis is given to Humanities-related topics and narrative theories. The program aims at enriching the theoretical knowledge participants have received during their studies and/or educational hands-on experience with creative learning interventions.
Selection criteria are based on a combination of the applicant’s:
- Curriculum vitae or biographical note
- Statement of Intent (150 words). Please explain why you are applying to this program and how your experience (academic, work, etc.) has prepared you to enter this program.
- Knowledge of English (B2 level)
Please note that a limited number of participants are accepted to the program. Registrations will be handled on a first come, first served basis!
Teaching Method
Real-time (synchronous) online instruction.
Educational Material
The program provides participants with:
- PDF articles (pre- and post-reading material)
- Slides from in-class presentations
- List of sources for further research
Course Description
2 ECTS credited
Please note that no ECTS will be credited to participants who have attended online classes without submitting assignments. In this case, participants will be provided with a Certificate of Attendance with no ECTS credited.
Duration: 42 hours of online teaching and 22 hours of workload.
Start date: 23/03/2021
End of the program: 22/05/2021
Title & Description of Program Section | Title & Description of Program Subsections/Modules | Hours/Dates | Instructors |
1.Narratives of Being-in-the-World: Learning Interims
Description This section offers critical thinking/theoretical approaches and good teaching practices of how knowledge can become/transform into a tool for our re-visioning of the world. Participants’ varied backgrounds (cultural, familial, religious and others) turn into valuable and variable narratives for negotiation, intercession and communication.
|
Conviviality in Education: Interludes for Self-Improvement
Description What is conviviality? What do we mean by ‘convivial’ tools? What is a convivial interlude in a learning environment? This subsection/module draws from Ivan Illich’s philosophy of education and recasts the classroom as a liminal space where one can use the (in)validity of knowledge (facts, information, and skills) to attain self-improvement and write narratives of self-cognition. |
6 hours
23 March 2021 15:00-18:00 and 27 March 11:00-14:00 |
Emmanouilidou Sophia |
2.Narratives of ‘Glocal’ Change
Description ‘Glocalization’ signals communication and/or integration whereby local knowledge informs universal intelligence/concern and vice versa. This section explores how the ‘glocal’ approach recognizes some of our common cultural/social/environmental values as citizens of a global village. Participants will analyze and produce narratives which accept difference and diversity. |
Immigrant Narratives and the Multicultural Classroom
Description Stepping on George Lakoff’s discussions on the political mind, this module focuses on the diversity of the contemporary Greek school and the many challenges it faces. Examining a range of narratives (literary, musical, filmic etc.) we will introduce participants to basic notions of ethnic studies like identity and self- ascription, marginalization and inclusion, silencing and voicing Otherness. Through good teaching practices teachers of the multicultural classroom will receive useful tools to inspire cultural sensitivity, tolerance and empathy among their students. |
6 hours
30 March 2021 15:00-18:00 and 3 April 2021 11:00-14:00 |
Patrona Theodora |
Testimonios: From Narratives of ‘I’ to Communal Identification
Description George Yúdice claims that testimonial writing is told by a speaking voice, ‘moved to narrate by the urgency of a situation.’ This module introduces participants to the strategies of testimonio writing by addressing/recording/representing some of the crises we face in life. Our aims are two-fold: Consciousness-raising and the possibilities of the (in)orderly transition from the individual perspective to a communal sense of being
|
6 hours
6 April 2021 15:00-18:00 and 10 April 2021 11:00-14:00 |
Emmanouilidou Sophia | |
3.Sound Narratives and Digital Storytelling
Description What are digital stories? Can we convey emotions and/or share thoughts via media production techniques? Do sounds compile a meaningful sequence of events? This section looks into the narrative structures that sounds and multi-modal media create. Our focus is on how storytelling can switch from the written medium to sonic and digital expressions/means of communication. The three modules of this section offer numerous examples of good practice in a learning environment |
Digital Storytelling and the Arts
Description New forms of storytelling have emerged since the arts took a digital turn. Both narratives native to the digital environment and narratives adopted by it increasingly manifest in multi/transmedia configurations involving diverse art forms. Participants will explore how emerging kinds, formats, and strategies of storytelling that draw on the arts change the way narratives are born and develop, as well as how narrative creation and distribution now influence our technoculture. |
6 hours
13 April 2021 15:00-18:00 and 17 April 2021 11:00-14:00 |
Delikonstantinidou Aikaterini |
Podcast Narratives in Class
Description In the last few years (and especially since 2014), podcasts have been gaining considerable momentum across much of the English-speaking world. Audio-based storytelling—in decline for many years—seems now at a spin-off moment with more factual and non-factual podcasts being created, feeding on wide audiences to whom podcasters promise (and deliver) compelling “movies for [their] ears”. This module seeks a) to familiarize participants with the working logic, aesthetics and idiosyncrasies of the podcast medium, and b) to explore and experiment with possible ways for their effective use in the learning environment as a valuable tool for multisensory learning. |
6 hours
20 April 2021 15:00-18:00 and 24 April 2021 11:00-14:00 |
Ristani Maria | |
Performing (in) the Digital
Description Digital performances take place in sites as different as digital theatre, computer games, and Instagram stories. The cross-pollination of digital technologies, performing arts, and practices of performing life online informs conversations about the sociocultural implications of digital performances. Participants will investigate the aesthetics and politics of the latter, as well as the emerging needs and concerns they reflect on. |
6 hours
11 May 2021 15:00-18:00 and 15 May 2021 11:00-14:00 |
Delikonstantinidou Aikaterini | |
4.Of Convivial Interludes and Lasting Reflections
Description Participants will demonstrate in the form of in-class presentations the degree to which they have achieved the aims and objectives of the course. This section includes question-and-answer (Q&A) sessions during which participants will reflect on the theoretical/practical knowledge they have gained. |
Class Presentations and Assembly Interactions
Description Participants will present their individual work/creative writing. The aim of this module is to integrate theoretical and practical knowledge acquired in the course and to create channels of communication. Final assessment includes the submission of portfolios comprising participants’ responses to separate modules. Participants will be scheduled for an online tutorial with the instructors during which the course’s objectives will be further discussed and the learning outcomes evaluated for future use in a learning environment. Feedback will be offered on the participants’ creative/reflective submissions. |
6 hours
22 May 2021 10:00- 16:00
|
Emmanouilidou Sophia
Ristani Maria
Patrona Thedora
Delikonstantinidou Aikaterini
|
Evaluation/Certificate
Participants will be evaluated according to their:
- In-class participation: 30%
- Analysis of selected study material (four follow-up reflections): 40%
- One in-class joint presentation: 30%
Upon completion of the program, participants will be awarded a Certificate of Attendance with 2 ECTS credited. The Certificate of Attendance is issued by the Center for Education and Lifelong Learning (LLL) of Aristotle University of Thessaloniki (AUTh) and signed by the coordinator of the program.
For the successful completion of the program, the participants should:
- A) have attended all the teaching units. Absences may not exceed 10% of the scheduled training hours.
- B) have paid all the participation fees by 17/03/2021.
Participation fees
150€/standard
Participants will be informed via email of the bank account number.
Application
Candidates submit the application form online here.
Applications are submitted online from 03/02/2021 to 15/03/2021.
Each application has to be accompanied by the following:
- Curriculum vitae or biographical note
- Statement of Intent (150 words). Please explain why you are applying to this program and how your experience (academic, work, etc.) has prepared you to enter this program.
- Knowledge of English (B2 level)
Current developments on financial crime, corruption and money laundering: European and international perspectives
The Center for Education and Lifelong Learning of the Aristotle University of Thessaloniki welcomes you to the Online Summer School “Current developments on financial crime, corruption and money laundering: European and international perspectives”, a 48.9-hour online live via a simultaneous teleconferencing system, so that the participants will have the chance to interact and participate in the discussion.
The Director of the Programme is Maria Kaiafa-Gbandi, Professor, Law Faculty, Aristotle University Thessaloniki, Department of Criminal Law & Criminology. She is also Director of the Research Institute for Transparency, Corruption and Financial Crime (Law School AUTH), Director of the Postgraduate Studies “Penal and criminological sciences”, Member of the Legislative Preparatory Committee of the Ministry of Justice for the continuous monitoring of the implementation of the Criminal Code and the Code of Criminal Procedure and the proposal of amendments (since 2020), Member of the Teaching Staff of the National School for Judges and Prosecutors (since 2000), Nominated Member of the Expert Group of the EU Commission on European Criminal Policy (since 2015), Elected Member of the Council of the European Law Institute (ELI), based in Vienna (since 2013), Nominated Member of the Scientific Advisory Board of the Law Faculty-University of Vienna (since 2015), Nominated Member of the Board of Trustees of the D. Tsatsos Institute at the University of Hagen (since 2008), Founding Member of the European Criminal Policy Initiative (ECPI) (2008), Founding Member and Coordinator of the Network “Modern Medical Practice, Biomedicine and Law” (2008), Member of the European Criminal Law Academic Network (ECLAN) (since 2007), Founding Member (2005) and President of the Executive Board of the “Research Group of Medical Law and Bioethics” (2015), Member of the Executive Board of the Greek Society of Criminal Law (since 2017).
Aim
The aim of the programme is the organisation of a 6-day intensive online course that will focus on ongoing developments of key issues in combating international fraud, corruption and money laundering, international and European anti-fraud mechanisms and procedures, etc. The classes will focus, inter alia, on the directive on fraud against the EU financial interests, the Regulation on the European Public Prosecutor’s Office, the Criminal Law Anti-Money Laundering Directive, sanctions by the World Bank & other IFIs, offshore companies, cybermoney, corruption, asset recovery and confiscation, the developments towards an E-Evidence Regulation, tax crime etc.
The purpose of the programme is to enhance the knowledge of its participants in the relevant fields, which are taught by distinguished professors from foreign universities, professors, lecturers and doctors of the Aristotle University of Thessaloniki, as well as the head of criminal law unit of the European Commission. The summer school aims, apart from deepening the knowledge of the participants in its subjects, to promote the scientific dialogue between law students and young scientists from different countries of the world, with the support of professors from leading European Universities.
Objectives
The subjects that are taught in the summer school, are of remarkable interest, as they specialise in top issues in the field of financial crime, corruption and money laundering. At the same time, these are topics that have undergone significant developments in recent years. These developments have resulted from the adoption of acts at European Union level (new EU Financial Interest Fraud Directive, new European Public Prosecutor’s Office Regulation, 5th and 6th Anti-Money Laundering Directive), but also from the emergence of new ways and means of committing crimes in the fields of financial crime, corruption and money laundering (bitcoin and other cryptocurrencies, offshore companies etc.). The enhancement of the knowledge of students (undergraduate, postgraduate and doctoral) and young scientists (young professionals, doctoral and postdoctoral researchers) in the field of legal science and other scientific fields related to these developments serves the promotion of lifelong learning.
Learning Outcomes
Upon completion of the course, participants will have knowledge of key issues in combating international fraud, corruption and money laundering, international and European anti-fraud mechanisms and procedures, etc.
Participant selection & Requirements
This summer school aims at law students, young graduates and professionals with a background in law. Applicants with a background in other disciplines that are relevant to the theme of the summer school will be considered as well. Although applicants are not required to present an official certificate of language proficiency, they need to be fluent in English, so that they can follow the courses and interact with fellow students.
In order to participate to the programme, all participants must:
►have Internet access
► own an e-mail address
► basic computer skills
It is recommended that all participants have access to a camera and a microphone, though should they not be able to, a text message option will be available to facilitate their participation in our courses.
Applications will be accessed based on merit and order of priority.
Method
All courses are taught online in English.
Educational Material
The course provides participants with:
- Relevant law texts
- Relevant PP presentations and reading materials
- Relevant jurisprudence
Course Description
Classes will include an introduction to EU Criminal Law, the directive on fraud against the EU financial interests, the Regulation on the European Public Prosecutor’s Office, the Criminal Law Anti-Money Laundering Directive, sanctions by the World Bank & other IFIs, offshore companies, cybermoney, corruption, asset recovery and confiscation, the developments towards an E-Evidence Regulation, tax crime, judicial cooperation in the EU, etc.
The courses will be taught over 6 days and 3,5 ECTS credits are awarded upon successful participation in the final written examination.
Find the programme here.
Start Date: July 5th, 2021
End of the course: July 10th, 2021
Evaluation/ Certificate
Upon successful completion of the course, participants will be awarded a Certificate of Completion.
For the successful completion of the programme, the participants should:
- have attended all the teaching units. Absences may not exceed 10% of the scheduled training hours.
- have passed the exams in order to be awarded the ECTS Certificate
Participants, who have attended but not completed successfully, will be awarded a Certificate of Attendance.
Participation fees/Discount
The tuition fee for the 2021 session is € 250,00. It includes tuition, course materials and the certificate of attendance. A special “early bird” fee of € 200,00 is offered to all participants who register before 31st March 2021. Applicants will be informed via e-mail for the payment process and will be required to present the deposit slip.
Application
Candidates submit the application form online here.
Applications are submitted online from 3/2/2021 to 27/6/2021.
Each application has to be accompanied by the following document or copies:
- Law degree, degree in relevant scientific fields or certificate of enrollment at a law school
- CV
Εφαρμογή νέων τεχνολογιών και μεθόδων στη βιντεοανάλυση για την αξιολόγηση της ανάλυσης απόδοσης (performance analysis) των ποδοσφαιριστών
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Εφαρμογή νέων τεχνολογιών και μεθόδων στη βιντεοανάλυση για την αξιολόγηση της ανάλυσης απόδοσης (performance analysis) των ποδοσφαιριστών (8ος κύκλος), διάρκειας 48 ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί από 26 Μαρτίου έως 16 Μαΐου 2021 και θα υλοποιηθεί (με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μέσω της πλατφόρμας Zoom Meeting και δια ζώσης, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω της πανδημίας Covid-19)
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Θωμάς Μεταξάς, καθηγητής Α΄ Βαθμίδας ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ.
Ο Θωμάς Μεταξάς είναι Καθηγητής Εργομετρίας – Ποδοσφαίρου στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Διευθυντής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ). Είναι κάτοχος διπλώματος προπονητικής ποδοσφαίρου UEFA PRO και εκπαιδευτής προπονητών. Διετέλεσε για περισσότερα από 25 χρόνια προπονητής ποδοσφαίρου σε όλα τα επίπεδα. Συμμετέχει ως υπεύθυνος μαθημάτων σε μεγάλο αριθμό μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και καθοδηγεί σημαντικό αριθμό διδακτορικών διατριβών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 75 εργασίες σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά με σημαντικό αριθμό αναγνωρισιμότητας (περισσότερες από 800 ετεροαναφορές και h index-14), ενώ είναι κριτής εργασιών σε περισσότερα από 20 διεθνή περιοδικά με πολύ υψηλό IF.
Στόχος του προγράμματος
Στόχος του προγράμματος είναι η εκμάθηση βασικών επιστημονικών εργαλείων και σύγχρονων μεθόδων βιντεοανάλυσης της απόδοσης elite, ερασιτεχνών και ποδοσφαιριστών αναπτυξιακών ηλικιών. Επιπλέον, το πρόγραμμα παρέχει εξειδίκευση στη χρήση των νέων τεχνολογιών, την κατανόηση και το διάβασμα του παιχνιδιού της ομάδας σου και των αντιπάλων, καθώς και στην ανίχνευση (scouting) ποδοσφαιριστών. Ειδικότερα, σκοπός του προγράμματος είναι η γνώση και η χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών της ανάλυσης της ποδοσφαιρικής απόδοσης, η ερμηνεία της καταγραφής των reports αγώνων και ο προπονητικός σχεδιασμός για τη βελτίωση της απόδοσης των ποδοσφαιριστών σε ατομικό, υποομαδικό και ομαδικό επίπεδο. Η επιμόρφωση αυτή παρέχει ένα συνεκτικό, σύγχρονο και ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών που αντανακλά τις ανάγκες της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας με σκοπό να υποστηρίξει τη συνεχή επαγγελματική εξέλιξη όσων εργάζονται στο ποδόσφαιρο, ή σ’ ένα στενά συνδεδεμένο τομέα της ανάλυσης της ποδοσφαιρικής προπόνησης και του αγώνα.
Αναγκαιότητα προγράμματος
Η κατάρτιση αυτή κρίνεται αναγκαία, προκειμένου οι συμμετέχοντες πετυχαίνοντας τα μαθησιακά αποτελέσματα να επιδράσουν με αποτελεσματικό τρόπο στη βελτιστοποίηση της απόδοσης των ποδοσφαιριστών και της ομάδας ως σύνολο. Το πρόγραμμα αυτό εξετάζει σε βάθος τους αριθμούς, ενώ παράλληλα με τη θεωρητική προσέγγιση συνδέει και την πρακτική εφαρμογή. Η χρήση της βιντεοανάλυσης της απόδοσης των ποδοσφαιριστών σε τεχνικο-τακτική συμπεριφορά και σε φυσικές ικανότητες, σε συνδυασμό με το ραγδαίο ρυθμό ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών δημιουργεί σημαντικές προϋποθέσεις στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, δεν υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα στην ελληνική επικράτεια και η συμμετοχή στην επιμόρφωση αυτή θα προσδώσει ένα σημαντικό εργασιακό πλεονέκτημα στους κατόχους αυτού του πιστοποιητικού εξειδίκευσης. Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να αναπτύξουν μια συστηματική και εις βάθος κατανόηση της γνώσης και μια κριτική συνειδητοποίηση των προβλημάτων ή / και νέων γνώσεων για την προηγμένη μελέτη της ανάλυσης ποδοσφαίρου.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γνώση και την κατανόηση της ανάλυσης ποδοσφαίρου για να αντιμετωπίσουν συστηματικά τα προβλήματα και να μεταφέρουν με σαφήνεια τα συμπεράσματά τους. Η εφαρμοσμένη ανάλυση θα επιτρέψει να κατανοήσετε θεμελιώδεις αρχές της ανάλυσης ποδοσφαιρικών αγώνων. Η αλληλεπίδραση της θεωρίας με την πράξη θα επιφέρει σημαντικές γνώσεις, ενώ και η κατανόηση στατιστικών και δεδομένων μέσω ανταλλαγής απόψεων και συζήτησης θα συνεισφέρει σημαντικά σε θετικά μαθησιακά αποτελέσματα. Επιπλέον, θα μάθετε τι απαιτεί ένας φορέας από έναν αναλυτή ποδοσφαίρου για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και με ασφάλεια σε διάφορες καταστάσεις, αναπτύσσοντας τις δεξιότητες και προσδιορίζοντας ποιες θεωρίες είναι οι πλέον εφαρμόσιμες όταν εργάζεστε σε ένα συγκεκριμένο εφαρμοσμένο πλαίσιο ανάλυσης επιδόσεων. Τέλος, θα μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τα σύγχρονα προγράμματα ανάλυσης, να ενσωματώνετε τη θεωρία με την πρακτική και στη συνέχεια να παρέχετε ανάλυση της απόδοσης στο πλαίσιο της ποδοσφαιρικής προπόνησης και του αγώνα.
Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πτυχιούχους των Σχολών Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Θετικών Επιστημών και Πολυτεχνικών Σχολών, αποφοίτων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, καθώς και σε Προπονητές Ποδοσφαίρου όλων των επιπέδων.
Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί/Προαπαιτούμενες γνώσεις/ Κριτήρια επιλογής
Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
- Σύντομο βιογραφικό σημείωμα στην ελληνική γλώσσα
- Τίτλοι σπουδών – Διπλώματα
Επιπλέον, να διαθέτουν
►Πρόσβαση στο Διαδίκτυο
► Κατοχή προσωπικού e-mail
► Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών
Η επιλογή θα γίνει βάση σειράς προτεραιότητας με την ταυτόχρονη καταβολή της 1ης δόσης του προγράμματος.
Μέθοδος υλοποίησης
Το πρόγραμμα θα έχει συνολική διάρκεια 48 διδακτικές ώρες και πραγματοποιείται και διά ζώσης και εξ αποστάσεως. Το πρόγραμμα διακρίνεται σε μια ενότητα θεωρητικών διαλέξεων (32 ώρες) και στην ενότητα της παρουσίασης της πρακτικής εφαρμογής (16 ώρες).
Εκπαιδευτικό υλικό / Άλλες παροχές
Στους συμμετέχοντες παρέχονται:
- πρόσβαση στο elearning του μαθήματος
- ηλεκτρονικό υλικό από τις παρουσιάσεις όλων των διαλέξεων συμπεριλαμβανομένων και των πρωτοκόλλων αξιολόγησης.
- πρόσβαση στη βιβλιογραφία και στις βάσεις δεδομένων με χορήγηση κωδικών από το ΚΗΔ του ΑΠΘ κατά τη χρονική διάρκεια διεξαγωγής του προγράμματος, καθώς και μετά το πέρας, ως την έναρξη του επόμενου κύκλου.
- ηλεκτρονικά συγγράμματά
- βιβλιογραφία
Δομή Εκπαιδευτικού προγράμματος
- Η συμβολή της διά βίου επιμόρφωσης/εξειδίκευσης στην εξελισσόμενη αγορά εργασίας
- Εισαγωγή στα δεδομένα ανάλυσης της απόδοσης στο ποδόσφαιρο
- Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του αναλυτή αγώνων ποδοσφαίρου στο προπονητικό team
- Θεωρητική προσέγγιση ανάλυσης παιχνιδιού – Σύνδεση με την πρακτική εφαρμογή
- Μέθοδοι παρατήρησης – Στατιστική ανάλυση επεξεργασίας δεδομένων αγώνων ποδοσφαίρου
- Στατιστική ανάλυση ποιοτικών τεχνικο-τακτικών χαρακτηριστικών
- Εφαρμογή νέων τεχνολογιών στο σύγχρονο ποδόσφαιρο
- Νεότερα δεδομένα ανάλυσης της απόδοσης στο σύγχρονο ποδόσφαιρο
- Σχεδιαστικά προγράμματα – Λογισμικά προγράμματα ανάλυσης αγώνων ποδοσφαίρου
- Τεχνικές σύγχρονου scouting ποδοσφαιριστών – Ανίχνευση (Scouting) ποδοσφαιριστών
- Ατομική ανάλυση της ποδοσφαιρικής απόδοσης και του προφίλ αγωνιστικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και Ανάλυση της απόδοσης του ΤΦ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο
- Αναλύσεις αγώνων ποδοσφαίρου με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών
- Παρουσίαση εφαρμογών νέων τεχνολογιών για την ανάλυση της απόδοσης των ποδοσφαιριστών με τη χρήση GPS monitoring – Μια ολιστική προσέγγιση – Εφαρμογή στην πράξη
- Παρουσίαση πλατφόρμας HUDL / WYSCOUT
- Παρουσίαση προγράμματος ανάλυσης αγώνα ποδοσφαιριστή της ομάδας σου
- Παρουσίαση προγράμματος ανάλυσης αγώνα γραμμής της ομάδας σου
- Παρουσίαση προγράμματος ανάλυσης αγώνα της ομάδας σου
- Παρουσίαση προγράμματος ανάλυσης αγώνα αντίπαλης ομάδας
Διάρκεια υλοποίησης προγράμματος
έναρξη: 26 Μαρτίου 2021
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021 και ώρα 15.00 – 21.00
Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 και ώρα 09.00 – 14.00 & 15.00 – 21.00
Κυριακή 28 Μαρτίου 2021 και ώρα 09.00 – 16.00
Παρασκευή 14 Μάϊου 2021 και ώρα 14.00 – 21.00
Σάββατο 15 Μάϊου 2021 και ώρα 09.00 – 14.00 & 15.00 – 21.00
Κυριακή 16 Μάϊου 2021 και ώρα 09.00 – 15.00
λήξη: 16 Μάϊου 2021
Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων/Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα πρέπει:
Α) να έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των διδακτικών ενοτήτων. Οι απουσίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10% των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης.
Β) να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εξέταση αξιολόγησης των παρακάτω:
Παρουσίαση προγράμματος ανάλυσης αγώνα ποδοσφαιριστή της ομάδας σου
Παρουσίαση προγράμματος ανάλυσης αγώνα της ομάδας σου
Παρουσίαση προγράμματος ανάλυσης αγώνα αντίπαλης ομάδας
Η τελική αξιολόγηση θα γίνει με πρωτόκολλα ανάλυσης αγώνων (θεωρητική προσέγγιση – βιντεοανάλυση) και παρουσίαση της εφαρμογής ανάλυσης παιχνιδιού.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ και τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Προγράμματος.
Στους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν, αλλά δεν ολοκλήρωσαν με την τελική αξιολόγηση ή το σύνολο του προγράμματος, μπορεί να παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Κόστος συμμετοχής/Εκπτωτική πολιτική
Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 300€ (πληρωτέο εφάπαξ ή σε δύο ισόποσες δόσεις οι οποίες αναλύονται ως ακολούθως: η καταβολή της 1ης δόσης συνοδεύεται ταυτόχρονα με την αίτηση εισδοχής στο πρόγραμμα, και η ολοκλήρωση της πληρωμής γίνεται με την καταβολή της 2ης δόσης (τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την έναρξη του προγράμματος).
Η καταβολή των δόσεων θα γίνει σε τραπεζικό λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών (ΕΛΚΕ ΑΠΘ) της τράπεζας Πειραιώς:
Αριθμός Τραπεζικού Λογαριασμού: 5202-057157-381
IBAN: GR9401722020005202057157381
Αιτιολογία: 96957 και ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ συμμετέχοντος
Μόλις γίνει η κατάθεση, θα πρέπει να προσκομίσετε τα καταθετήρια στη γραμματεία του προγράμματος ηλεκτρονικά στο email: liab@phed.auth.gr.
Αιτήσεις
Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ.
Η Αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά, τα οποία μπορείτε να αποστείλετε εναλλακτικά και στο e-mail: tommet@phed.auth.gr
- Σύντομο βιογραφικό σημείωμα στην ελληνική γλώσσα
- Τίτλοι σπουδών – Διπλώματα
Ιατρικές Πράξεις: Νομικά και Ηθικά Ζητήματα – Σύγχρονα θέματα Βιοηθικής
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ιατρικές Πράξεις: Νομικά και Ηθικά Ζητήματα – Σύγχρονα θέματα Βιοηθικής», διάρκειας 24 ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά και θα υλοποιηθεί με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέσω της πλατφόρμας e – presence.
Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ – Διευθύντρια Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ – Κοσμήτορας Νομικής Σχολής ΑΠΘ.
Στο πρόγραμμα διδάσκουν Καθηγητές ΑΠΘ και άλλων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας και του Εξωτερικού, εξειδικευμένοι ακαδημαϊκοί στον τομέα της Βιοηθικής, επιστημονικοί συνεργάτες της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής κ.λπ.
Στόχος του προγράμματος
H Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και το Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προσφέρουν για τέταρτη συνεχή χρονιά μια εξαιρετική ευκαιρία γνωριμίας με το αντικείμενο της σύγχρονης Βιοηθικής. Συνδιοργανώνουν και για το έτος 2021 εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που θα καλύψει ένα μεγάλο εύρος σημαντικών θεμάτων, όπως η αυτονομία των ασθενών, η δημόσια υγεία, η ευθανασία, η άμβλωση, οι νέες εφαρμογές στη Γενετική, η ευγονική, η τεχνητή νοημοσύνη, κ.λπ.
Αναγκαιότητα προγράμματος
Το επιμορφωτικό αυτό πρόγραμμα έρχεται να καλύψει με πρωτότυπο και διεπιστημονικό τρόπο την ευρύτερη ανάγκη επιμόρφωσης του κοινού αναφορικά με τα σύγχρονα και επίμαχα θέματα Βιοηθικής. Το πρόγραμμα απευθυνόμενο σε ευρύτερο κοινό με ενδιαφέρον για τα ζητήματα αυτά εξασφαλίζει την ανάπτυξη ενός γόνιμου και δημιουργικού διαλόγου. Η καινοτομία του προγράμματος συνίσταται στο ότι στις 12 δίωρες συναντήσεις οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με επιστήμονες του πεδίου που θα αναπτύξουν περισσότερα του ενός ζητήματα Βιοηθικής.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να προσεγγίζουν τα σύγχρονα και πολύπλοκα ζητήματα Βιοηθικής με αρτιότερο τρόπο, θα έχουν κατακτήσει θεμελιώδεις έννοιες της Βιοηθικής, αλλά και θα έχουν εξοικειωθεί με τη σχετική ορολογία και βιβλιογραφία. Όσοι θα αποφασίσουν να παρουσιάσουν στο τέλος του προγράμματος μια εργασία σε θέμα της επιλογής τους θα έχουν ακόμα μια ευκαιρία περαιτέρω εμβάθυνσης στο χώρο της Βιοηθικής. Ταυτόχρονα, θα εξασκήσουν και τη δεξιότητά τους στην προφορική παρουσίαση ενός θέματος ενώπιον κοινού.
Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους όλων των Σχολών Θετικών και Θεωρητικών Επιστημών, αλλά και σε επαγγελματίες δικηγόρους, δικαστές, ιατρούς, εκπαιδευτικούς κ.ά.
Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί/Προαπαιτούμενες γνώσεις/ Κριτήρια επιλογής
Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος που πληροί τα παρακάτω προαπαιτούμενα:
- Πρόσβαση στο Διαδίκτυο
- Κατοχή προσωπικού e-mail
- Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών
- Καλή γνώση αγγλικής γλώσσας
- Κωδικοί Taxis για τη σύνδεση στην πλατφόρμα e – presence
Για την επιλογή των υποψηφίων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Μέθοδος υλοποίησης
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω ζωντανής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η οποία θα περιλαμβάνει εισήγηση εκ μέρους του εκάστοτε ομιλητή και συζήτηση πάνω στο εκάστοτε θέμα. Ο εισηγητής θα παρουσιάζει τη θεματική που έχει αναλάβει και εν συνεχεία θα απαντά σε ερωτήματα των συμμετεχόντων, αλλά και θα θέτει ο ίδιος ερωτήματα προς τους συμμετέχοντες με σκοπό την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου.
Παρέχεται, επίσης, στους συμμετέχοντες η δυνατότητα στο τέλος του επιμορφωτικού σεμιναρίου να παρουσιάσουν εργασία σε θέμα της επιλογής τους.
Εκπαιδευτικό υλικό / Άλλες παροχές
Στους συμμετέχοντες παρέχονται:
- οι παρουσιάσεις των εισηγητών
- εποπτικό υλικών των εισηγητών
Δομή Εκπαιδευτικού προγράμματος
Ημερομηνία | Εισηγητής/τρια | Ιδιότητα | Θέμα |
4/2/21 | Σταυρούλα Τσινόρεμα | Καθηγήτρια Σύγχρονης, Νεότερης Φιλοσοφίας και Βιοηθικής,
Πανεπιστήμιο Κρήτης |
Συναίνεση ύστερα από
ενημέρωση και κλινικές δοκιμές |
11/2/21 | Βασίλης Ταρλατζής | Ομ. Καθηγητής Ιατρικής,
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης |
Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή |
18/2/21 | Greg Becker | Head – Group for Bioethics in Life Sciences,
Jagellonian University, Poland |
Pregnancy termination |
25/2/21 | Μηλαπίδου Μαρία | Δρ. Ν., Δικηγόρος | Προγεννητικός και
προεμφυτευτικός έλεγχος |
4/3/21 | Καλλιόπη
Κηπουρίδου |
Δρ.Ν., Δικηγόρος, ΣΕΠ Ελληνικού
Ανοικτού Πανεπιστημίου |
Μεταμοσχεύσεις |
11/3/21 | Tade Spranger | Καθηγητής Νομικής, University of
Bonn |
Artificial Intelligence |
18/3/21 | Τίνα Γκαράνη | Καθηγήτρια Βιοηθικής στη Δημόσια
Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής |
Κοινωνικές έρευνες |
25/3/21 | Χαράλαμπος Σαββάκης | Ομότιμος Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας − Μοριακής Γενετικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης,
Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής |
Γενετική τροποποίηση γονιδιώματος (CRISPR) |
1/4/21 | Τάκης Βιδάλης Βασιλική Μολλάκη | Επιστημονικοί Συνεργάτες της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής | Bid data in research |
8/4/21 | Τάκης
Παναγιωτόπουλος |
Ομ. Καθηγητής Δημόσιας Υγείας,
ΕΣΔΥ |
Δημόσια Υγεία |
15/4/21 | Κώστας
Χατζηκώστας |
Επ. Καθηγητής Νομικής, Αριστοτέλειο
Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης |
Ευθανασία |
22/4/21 | Ευαγγελία Σωσσίδου | Διευθύντρια Έρευνας, Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών
Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Ευζωία των Ζώων που χρησιμοποιούνται για Επιστημονικούς Σκοπούς |
Έρευνα σε ζώα |
13/5/21 | Εργασίες συμμετεχόντων (προαιρετικές) |
Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων/Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα πρέπει:
Α) να έχουν παρακολουθήσει 10 από τις 12 διδακτικές ενότητες
Β) να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων μέχρι 8/2/2021
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ και τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Προγράμματος.
Στους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, μπορεί να παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Κόστος συμμετοχής/Εκπτωτική πολιτική
Το κόστος του προγράμματος είναι 100 ευρώ που κατατίθενται σε λογαριασμό με (IBAN): GR94 0172 2020 0052 0205 7157 381 και δικαιούχο «ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ Α.Π.Θ. ΚΕ.Δ.Ε.Α. – 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ 54636 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ».
Είναι αναγκαίο στην αιτιολογία της κατάθεσης να αναφέρεται το όνομα του συμμετέχοντα, καθώς και ο κωδικός έργου 72247.
Όποιος από τους συμμετέχοντες επιθυμεί την έκδοση τιμολογίου θα πρέπει να το αναφέρει ρητά κατά τη συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής αναφέροντας και το ΑΦΜ και τη ΔΟΥ του.
Αιτήσεις
Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ.
Η Αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
- αποδεικτικό κατάθεσης τράπεζας
Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο», διάρκειας 40 ωρών , το οποίο θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως και θα υλοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη.
Επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Ιωάννης Ιγγλεζάκης, Καθηγητής Νομική, ΑΠΘ.
Στο πρόγραμμα διδάσκουν Καθηγητές του ΑΠΘ και εξειδικευμένοι επιστήμονες.
Στόχος του προγράμματος
Στόχος του προγράμματος είναι η παρουσίαση και ανάλυση των νομικών ζητημάτων που αφορούν το έγκλημα που τελείται στο Διαδίκτυο και απευθύνεται σε επιστήμονες οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν εξειδίκευση στο χειρισμό τέτοιων υποθέσεων. Παρουσιάζονται οι πράξεις που τελούνται στο διαδίκτυο και στη συνέχεια αναλύονται τα ζητήματα ουσιαστικού ποινικού δικαίου. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται τα αδικήματα στον κυβερνοχώρο τα οποία διακρίνονται σε γνήσια κυβερνοεγκλήματα, εγκλήματα κατά της σεξουαλικής ελευθερίας και ανηλικότητας, και μη γνήσια κυβερνοεγκλήματα. Ακολούθως, παρουσιάζεται η διερεύνηση του κυβερνοεγκλήματος με τεχνικές και διαδικασίες έρευνας, ανακριτικές πράξεις και εξέτασης ψηφιακών πειστηρίων, όπως και η έρευνα των ηλεκτρονικών ιχνών στο διαδίκτυο για την εύρεση των δραστών. Το σεμινάριο ολοκληρώνεται με την παρουσίαση ζητημάτων δικονομικού ποινικού δικαίου και ειδικότερα, με την αξιολόγηση των ψηφιακών αποδείξεων στο δικαστήριο και τη διεθνή συνεργασία σε υποθέσεις κυβερνοεγκλημάτων.
Αναγκαιότητα προγράμματος
Το έγκλημα αλλάζει στην ψηφιακή εποχή και για την αντιμετώπισή του χρειάζονται εξειδικευμένοι επιστήμονες, νομικοί, εγκληματολόγοι και τεχνικοί ασφαλείας υπολογιστών, με γνώσεις στην τεχνολογία και στις μεθόδους του εγκλήματος που διαπράττεται στον κυβερνοχώρο. Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαία η εκπαίδευση που βασίζεται στα σύγχρονα δεδομένα και τις μεθόδους που αξιοποιούν οι διωκτικές αρχές και η Δικαιοσύνη.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Ολοκληρώνοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να χειρίζονται υποθέσεις κυβερνοεγκλημάτων εξωδικαστικά και στο δικαστήριο.
Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νομικούς, δικηγόρους, καθώς και σε επιστήμονες της εγκληματολογίας, της Πληροφορικής, αλλά και σε οποιονδήποτε ασχολείται ή θα ήθελε να ασχοληθεί με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο ή/και την έρευνα των εγκλημάτων στον Κυβερνοχώρο.
Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί/Προαπαιτούμενες γνώσεις/ Κριτήρια επιλογής
Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν: Απόφοιτοι Νομικής και Σχολών Πληροφορικής.
Προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα:
►Πρόσβαση στο Διαδίκτυο
► Κατοχή προσωπικού e-mail
► Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Μέθοδος υλοποίησης
Το Πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως. Θα ακολουθηθεί η μεθοδολογία της εκπαίδευσης με την ενεργή συμμετοχή των συμμετεχόντων (πρακτικές ασκήσεις προσομοίωσης, εργασίες σε ομάδες, συζητήσεις) προκειμένου να επιτευχθεί η απόκτηση πρακτικής και εξειδικευμένης γνώσης. Επιπλέον θα γίνουν διαλέξεις από επαγγελματίες που έχουν επαγγελματική και εκπαιδευτική εξειδίκευση και θα διαμοιραστεί ειδικά διαμορφωμένο εκπαιδευτικό υλικό προκειμένου οι εκπαιδευόμενοι να έχουν τη συνδρομή που χρειάζονται σε τυχόν απορίες και ζητήματα που θα συναντήσουν ως επαγγελματίες.
Εκπαιδευτικό υλικό / Άλλες παροχές
Στους συμμετέχοντες παρέχονται:
- Ι. Ιγγλεζάκης, Δίκαιο Πληροφορικής και διαδικτύου, εκδ. Σάκκουλα 2020 [Σύγχρονη Νομοθεσία]
- Το υλικών των εισηγήσεων
- Αποφάσεις και κατευθυντήριες οδηγίες ευρωπαϊκών και εθνικών αρχών για το κυβερνοέγκλημα, αποφάσεις εθνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων, ειδικά διαμορφωμένων πρακτικών προσομοίωσης και χρήσιμα υποδείγματα.
Δομή Εκπαιδευτικού προγράμματος
Πρώτο Μέρος Εκπαίδευσης: ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Ενότητα 1: Εισαγωγή στο Διαδίκτυο και στο Κυβερνοέγκλημα
- Διαδίκτυο/Internet. Τεχνική περιγραφή και τρόπος λειτουργίας – Θεωρητικά θέματα
- Βασικές υπηρεσίες Διαδικτύου. Το περιβάλλον λειτουργίας του Διαδικτύου
- Χρησιμότητα Κυβερνοχώρου
- Σκοπός εισηγήσεων
- Έννοια χρησιμοποιούμενων όρων
- Γενικά αποδεκτό περιεχόμενο των χρησιμοποιούμενων τεχνικών όρων/ εννοιών
- Διαχείριση Ιστότοπων
- Ονόματα Χώρου (Domain Names)
- Τι είναι η ιστοσελίδα – Τι είναι το ιστολόγιο
- Τι είναι το Κυβερνοέγκλημα
- Mορφές ΚυβερνοεγκλημάτωνHackers και crackers (Διαφορές αυτών)
- Μετάλλαξη Εγκλήματος
- Νομικοί Τρόποι Προσέγγισης Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων
- Φαινόμενα Εποχής (CyberBullying – CyberAddiction)
2 ώρες
Ενότητα 2: Κατάχρηση δυνατοτήτων του Κυβερνοχώρου – Σε τι κινδύνους μας εκθέτει η «δικτύωση»
- Αρνητική πλευρά Κυβερνοχώρου – Κατάχρηση δυνατοτήτων του
- Κατάχρηση δυνατοτήτων του Κυβερνοχώρου στην πράξη – Τεχνικά θέματα
- Περιγραφή των αθέμιτων, ζημιογόνων και ποινικά κολάσιμων συμπεριφορών που εκτελούνται/εμφανίζονται στον Kυβερνοχώρο -Τυπολογία/Μορφές Κυβερνοεγκλημάτων
- Τεχνικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες που παρουσιάζει η ψηφιακή εγκληματικότητα
- Δυσχέρειες στην διερεύνηση και την διαλεύκανση Κυβερνοεγκλήματος
- Υπηρεσίες & Φορείς με αρμοδιότητα το Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο και την Ψηφιακή Εγκληματικότητα
- Νέες τάσεις και προκλήσεις στο Κυβερνοέγκλημα
- Ψηφιακά νομίσματα (cryptocurrencies) (Bitcoin, Ethereum κ.α.) και Τεχνολογία Blockchain -Νομική και Τεχνολογική προσέγγιση
- Deepweb – Darkweb (σύντομη παρουσίαση)
2 ώρες
Δεύτερο Μέρος Εκπαίδευσης– ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ
Ενότητα 1: Γνήσια Κυβερνοεγκλήματα
- Παράνομη πρόσβαση σε πληροφοριακό σύστημα – άρθρο 370Γ ΠΚ
- Παραβίαση απορρήτων υπολογιστών – άρθρο 370Β ΠΚ
2 ώρες
- Απάτη με υπολογιστή – άρθρο 386Α ΠΚ
2 ώρες
- Παρακώλυση λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων – άρθρο 292Β ΠΚ
2 ώρες
Ενότητα 2: Εγκλήματα κατά της σεξουαλικής ελευθερίας και ανηλικότητας, τελούμενα μέσω Διαδικτύου
- Πορνογραφία ανηλίκων
3 ώρες
- Άλλα σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων: προσβολή της αιδούς των ανηλίκων στο διαδίκτυο, προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας στο ψηφιακό περιβάλλον, πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκων
3 ώρες
- Ειδικές μορφές κυβερνοεγκλημάτων: διαδικτυακή παρενόχληση, ρητορική μίσους, πρόκληση βλάβης με συνεχή σκληρή συμπεριφορά, έμφυλη βία στο διαδίκτυο
- Κυβερνοασφάλεια
4 ώρες
Ενότητα 3: Μη γνήσια κυβερνοεγκλήματα
- Ποινική προστασία προσωπικών δεδομένων
2 ώρες
- Ποινική προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας στον Κυβερνοχώρο – Διαδικτυακές προσβολές πνευματικής Ιδιοκτησίας
2 ώρες
Τρίτο Μέρος Εκπαίδευσης – ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Ενότητα 1: Διερεύνηση Κυβερνοεγκλημάτων – Τεχνικές και Διαδικασίες έρευνας
- Έρευνες στον Κυβερνοχώρο꞉ Μέθοδοι συλλογής ψηφιακών αποδείξεων και τεκμήριων στον Κυβερνοχώρο για την βεβαίωση των εγκλημάτων και την αποκάλυψη της ταυτότητας των δραστών.
- Συλλογή, έρευνα και ανάλυση ηλεκτρονικών ιχνών στο Διαδίκτυο
2 ώρες
Ενότητα 2: Ειδικές ανακριτικές πράξεις επί Κυβερνοεγκλημάτων
- Ανακριτική Διείσδυση, Συγκεκαλυμμένη έρευνα κτλ
- Άρση Απορρήτου Επικοινωνίας στο διαδίκτυο
- Άρση Απορρήτου Επικοινωνίας (Legal interception) στην τηλεφωνία και στο διαδίκτυο
- Διατήρηση δεδομένων επικοινωνίας από παρόχους υπηρεσιών τηλεφωνίας και Διαδικτύου
- Οικονομικό έγκλημα στον Κυβερνοχώρο – Άρση τραπεζικού απορρήτου
2 ώρες
Ενότητα 3: Διαδικασίες εξέτασης και πραγματογνωμοσύνης ψηφιακών πειστήριων
- Ψηφιακή Εγκληματολογία (Digital Forensics) – Διαδικασίες εξέτασης και πραγματογνωμοσύνης ψηφιακών πειστήριων
- Μοναδική ψηφιακή ταυτότητα (Hash Value), ψηφιακών αρχείων (εικόνας, εγγράφων κτλ)
- Τεχνική Διερεύνηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Email Forensics) ως αντικείμενο ή μέσο του εγκλήματος
2 ώρες
Ενότητα 4: Συλλογή, έρευνα και ανάλυση ηλεκτρονικών ιχνών στο Διαδίκτυο
- Συλλογή, έρευνα και ανάλυση ηλεκτρονικών ιχνών στο Διαδίκτυο
- Πως λειτουργεί μια ιστοσελίδα/ιστολόγιο-Τρόποι Κατασκευής-Συλλογή στοιχείων από ανοιχτές πήγες (OSINT)
- Σύστημα Ονοματοδοσίας στο Διαδίκτυο [Domain Naming System] – Ονόματα Χώρου (Domain Names) – Διαδικασίες έρευνας
2 ώρες
Τέταρτο Μέρος Εκπαίδευσης – ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ. ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Ενότητα 1: Δικονομικό Ποινικό Δίκαιο και Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο. Εκτίμηση ψηφιακών αποδείξεων στο Δικαστήριο
- Έννοια όρων. Ροή και κατάχρηση ψηφιακών δεδομένων
- Ανάκριση «ηλεκτρονικού» εγκλήματος
- «Κατάσχεση» ψηφιακών δεδομένων
- Ψηφιακή «επικοινωνία» -Ψηφιακά πειστήρια και ίχνη
- Που «βρίσκονται» τα ψηφιακά ίχνη-Ποιος αναζητά τα ψηφιακά πειστήρια και ίχνη
- Απόρρητο ψηφιακών δεδομένων
- Διαδικασία αυτοφώρου (τόπος και χρόνος τέλεσης) σε περιπτώσεις Κυβερνοεγκλημάτων
- Δικονομικές εγγυήσεις των ανακριτικών πράξεων και ερευνών στον Κυβερνοχώρο – Ακυρότητες
- Χρήση και παρουσίαση ψηφιακών αποδείξεων στην ποινική διαδικασία και στο Δικαστήριο
- Εκτίμηση ψηφιακών αποδείξεων και αποδεικτικών μέσων από τον Δικαστή
- Πρακτική εφαρμογή/Μελέτες περιπτώσεις (case studies)
4 ώρες
Ενότητα 2: Διεθνής Συνεργασία επί υποθέσεων Κυβερνοεγκλημάτων
- Δικαστική και Αστυνομική Συνεργασία με σκοπό την πρόληψη και καταστολή των εγκλημάτων στον Κυβερνοχώρο
- Φορείς συνεργασίας Europol, EC3, Interpol, Eurojust κλπ
- Διεθνές Ποινικό Δίκαιο και Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο
- Δικαστική συνδρομή και Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας (ΕΕΕ) σε υποθέσεις Κυβερνοεγκλημάτων
- Πρακτική εφαρμογή/Μελέτες περιπτώσεις (case studies)
4 ώρες
Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων/Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα πρέπει:
Α) να έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των διδακτικών ενοτήτων. Οι απουσίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10 % των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης
Β) να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εξέταση μέσω του elearning
Γ) να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων πριν την έναρξη των μαθημάτων.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ και τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Προγράμματος.
Στους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, μπορεί να παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Αιτήσεις
Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ.
Η Αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
- Πτυχίο ΑΕΙ
- Βιογραφικό
Εκπαίδευση Υπευθύνων Προστασίας Δεδομένων και Συμμόρφωση με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων
Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Εκπαίδευση Υπευθύνων Προστασίας Δεδομένων και Συμμόρφωση με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων», διάρκειας 44 διδακτικών ωρών, το οποίο θα διεξαχθεί εξ απόστασεως και θα υλοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας vconf.auth.gr
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Ιωάννης Ιγγλεζάκης.
Στο πρόγραμμα διδάσκουν εξειδικευμένοι επιστήμονες στον τομέα της προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Στόχος του προγράμματος
Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση Υπευθύνων Προστασίας Δεδομένων (DPO) στον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων 2016/679/ΕΕ και τον νέο εθνικό εφαρμοστικό νόμο (Ν. 4624/2019) και επίσης, στην κανονιστική συμμόρφωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και φορέων του δημοσίου με το νομικό πλαίσιο της προστασίας δεδομένων.
Αναγκαιότητα προγράμματος
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να εξειδικευθούν ως Υπεύθυνοι Προστασίας Δεδομένων και να αναλάβουν συμβουλευτική στη συμμόρφωση με τη νομοθεσία για την προστασία δεδομένων.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εργαστούν ως Υπεύθυνοι Προστασίας Δεδομένων και να παρέχουν συμβουλευτική στη συμμόρφωση δημοσίων και ιδιωτικών φορέων με τη νομοθεσία των προσωπικών δεδομένων.
Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απασχολούμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που θέλουν να εμβαθύνουν σε εξειδικευμένα νομικά και τεχνικά ζητήματα του Κανονισμού προκειμένου να λάβουν την πιστοποίηση του Υπεύθυνου προστασίας δεδομένων, σε Υπεύθυνους προστασίας δεδομένων που θέλουν να εξειδικευτούν σε ειδικές περιπτώσεις εφαρμογής του ΓΚΠΔ και όσους θέλουν αν αποκτήσουν ειδικές γνώσεις επάνω στη συμμόρφωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δημοσίων φορέων με το νομικό καθεστώς της προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί/Προαπαιτούμενες γνώσεις/ Κριτήρια επιλογής
Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν: πτυχιούχοι Ελληνικών Πανεπιστημίων
Προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι:
►Πρόσβαση στο Διαδίκτυο
► Κατοχή προσωπικού e-mail
► Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Μέθοδος υλοποίησης
Οι θεματικές ενότητες θα αναπτυχθούν με την αξιοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εξ αποστάσεως διδασκαλίας, e-learning του Α.Π.Θ.
Για κάθε μία από τις ενότητες εκπαίδευσης και μάθησης οι εκπαιδευόμενοι/ες θα παρακολουθούν σε ζωντανό χρόνο βιντεοδιαλέξεις και θα συμμετέχουν σε ασκήσεις και μελέτες περιπτώσεων.
Μέσω της σχετικής πλατφόρμας, θα εξασφαλίζεται η διαρκής πρόσβαση σε κατάλληλα προσαρμοσμένο στις αρχές της ανοιχτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εκπαιδευτικό υλικό καθώς και στη σχετική βιβλιογραφία.
Εκπαιδευτικό υλικό / Άλλες παροχές
Στους συμμετέχοντες παρέχονται:
1. Υλικό σε ηλεκτρονική μορφή
2. Το βιβλίο Ι. Ιγγλεζάκη, Ο Γενικός Κανονισμός για την προστασία Δεδομένων, 2020.
Δομή Εκπαιδευτικού προγράμματος
Ενότητα 1:
Εισαγωγή στις βασικές έννοιες του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων: Βασικές Αρχές και ορισμοί της νομοθεσίας, νομιμότητα της επεξεργασίας και η ερμηνεία τους σύμφωνα με αποφάσεις εθνικών και Ευρωπαϊκών Ανεξάρτητων Αρχών και Δικαστηρίων. Συνοπτική παρουσίαση του Ευρωπαϊκού και του νέου εθνικού νομικού πλαισίου.
Ενότητα 2:
Συνοπτική παρουσίαση των ρόλων και των καθηκόντων του Υπεύθυνου Επεξεργασίας (Data Controller), του από Κοινού Υπεύθυνου Επεξεργασίας, του Εκτελούντος την επεξεργασία (Για την κατανόηση των ρόλων και καθηκόντων θα χρησιμοποιηθούν παραδείγματα και ερμηνευτικά κείμενα). Στην ενότητα περιλαμβάνεται επίσης ειδική αναφορά στην τεχνική του ελέγχου των συμβατικών κειμένων που ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις των μερών.
Ενότητα 3:
Ο Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων (DPO) και οι υποχρεώσεις του. Ενημέρωση του Υπεύθυνου επεξεργασίας ή του εκτελούντα την επεξεργασία, η παρακολούθηση της συμμόρφωσης και εφαρμογής της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία δεδομένων, η ενημέρωση των υπαλλήλων και η πραγματοποίηση ελέγχων, παρακολούθηση υλοποίησης, και η επικοινωνία και συνεργασία με εποπτικές αρχές, η πραγματοποίηση διαβούλευσης (πρακτικές ασκήσεις μέσω ειδικά διαμορφωμένων σεναρίων προσομοίωσης).
Ενότητα 4:
Η διενέργεια μελέτης εκτίμησης αντικτύπου (Μεθοδολογία CNIL, ENISA και πρακτικά υποδείγματα) και κινδύνων που συνδέονται με δραστηριότητες επεξεργασίας- Η διασυνοριακή μεταβίβαση δεδομένων (Γενικές αρχές για διαβιβάσεις- Δεσμευτικοί εταιρικοί κανόνες- Παρεκκλίσεις για ειδικές καταστάσεις).
Ενότητα 5:
Αντιμετώπιση και Διαχείριση περιστατικών παραβίασης προσωπικών δεδομένων (Data breaches).Γνωστοποίηση παραβίασης στην ΑΠΔΧ και ανακοίνωση παραβίασης στο υποκείμενο. Σχέδιο/Διαδικασία για την αντιμετώπιση κ διαχείριση περιστατικών παραβίασης προσωπικών δεδομένων (Incident Response Plan). Μελέτες περίπτωσης (case studies) και υποθετικές παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων-προσομοίωση συμβάντων και περιστατικών ( με ενεργητική συμμετοχή εκπαιδευομένων/ συμμετεχόντων).
Ενότητα 6:
Ασφάλεια Πληροφοριών και Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (IT Security). Βασικές Αρχές – Θέματα Cyber Security and Safety. Αξιολόγηση κινδύνων ασφάλειας πληροφοριών (risk assessment- Μεθοδολογίες κ εργαλεία).
Ενότητα 7:
Φυσική Ασφάλεια εγκαταστάσεων και δεδομένων σε σχέση με τον ΓΚΠΔ. Κίνδυνοι, Αξιολόγηση και εκτίμηση κινδύνων, μέτρα φυσικής ασφάλειας, Πολιτική φυσικής και περιβαλλοντικής ασφάλειας. Χρήσης συστημάτων ασφάλειας (κάμερες / cctv) και συμμόρφωση με ΓΚΠΔ.
Ενότητα 8:
Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα ασφάλειας επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων. Σχέδιο Ασφάλειας του Συστήματος Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων. Πολιτικές ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων. Επίδειξη τεχνικών και μεθοδολογιών κρυπτογράφησης και ψευδωνυμοποίησης στην πράξη με ενεργητική συμμετοχή εκπαιδευομένων και πρακτική άσκηση Συμμόρφωση με Βέλτιστες Πρακτικές και Διεθνή πρότυπα ασφάλειας πληροφοριών ( ISO 27001, ISO 27002, CobIT), NIST/SP 800-53).
Ενότητα 9:
Επιχειρησιακή συνέχεια και πλάνο ανάκαμψης συστημάτων, πληροφοριών και δεδομένων μετά από καταστροφή (Business continuity plan and disaster recovery plan). Βέλτιστες πρακτικές στη Διαχείριση επιχειρησιακής συνέχειας σύμφωνα και με το Διεθνές Πρότυπο ISO 22301.
Ενότητα 10:
Κυρώσεις (Πειθαρχικές Κυρώσεις και Πρόστιμα).
Δεύτερο Μέρος Εκπαίδευσης (Ειδικό)
Κατεύθυνση: Ειδικά ζητήματα κανονιστικής συμμόρφωσης
Ενότητα 1:
Η Οδηγία 2016/680/ΕΕ («Αστυνομική οδηγία») και η ενσωμάτωση της στο εθνικό δίκαιο με Ν. 4624/2019: Πεδίο εφαρμογής, Βασικές αρχές. Υποχρεώσεις διωκτικών και δικαστικών αρχών. Διαφορές με τον ΓΚΠΔ.
Ενότητα 2:
Βασικές αρχές και υποχρεώσεις του Δημοσίου Τομέα στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679)-Ειδικότερη εφαρμογή των αρχών του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 στο Δημόσιο Τομέα. Ορισμοί και καθορισμός των ρόλων που θέτει ο Κανονισμός στο Δημόσιο Τομέα: Πότε το Δημόσιο είναι Υπεύθυνος Επεξεργασίας, Εκτελών ή Από Κοινού Υπεύθυνος Επεξεργασίας;
Οι βασικές Αρχές που διέπουν την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο Δημόσιο Τομέα και η νομική βάση των επεξεργασιών που πραγματοποιούνται από το Δημόσιο. Ο διορισμός ΥΠΔ στο Δημόσιο και οι υποχρεώσεις του.
Ενότητα 3:
Ειδικότερες εκφάνσεις των δικαιωμάτων των υποκειμένων των δεδομένων στο Δημόσιο. Η διαχείριση αιτημάτων πρόσβασης σε στοιχεία τρίτων και η εφαρμογή των ειδικών κανόνων του Διοικητικού Δικαίου. Τα δικαιώματα των υποκείμενων των δεδομένων (διοικούμενοι, εργαζόμενοι, προμηθευτές) στο Δημόσιο και οι υποχρεώσεις του τελευταίου. Η διαμόρφωση ενημερωτικών εντύπων και Πολιτικών που διασφαλίζουν την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Ενότητα 4:
Η κοινοποίηση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε τρίτους. Το Πρόγραμμα Δι@υγεια και η εφαρμογή του Κανονισμού ΕΕ 2016/679. Η δημοσίευση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στις δημοσιευτέες Διοικητικές πράξεις. Η ανάρτηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στις ιστοσελίδες των Δημοσίων Φορέων
Ενότητα 5:
Η διαχείριση ειδικών κατηγοριών δεδομένων υγείας στον Δημόσιο (Νοσοκομεία- Κοινωνικές Υπηρεσίες Περιφερειών- Φορείς κοινωνικής Ασφάλισης) και στον Ιδιωτικό Τομέα (Ασφαλιστικές Εταιρείες, Ιδιωτικά Νοσοκομεία, Διαγνωστικά Κέντρα) Η διαχείριση ειδικών κατηγοριών δεδομένων- Νομιμότητα της επεξεργασίας- Συγκατάθεση και δικαιώματα του υποκειμένου- Υποχρεώσεις Υπεύθυνου Επεξεργασίας, Υπεύθυνου προστασίας δεδομένων, Εκτελούντων την επεξεργασία (πρακτικές ασκήσεις σεναρίων προσομοίωσης από μελέτες περιπτώσεων)
Ενότητα 6:
Ειδικές επεξεργασίες δεδομένων σε Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – (Διαδικασία AML, Τειρεσίας)- Συγκατάθεση και δικαιώματα του υποκειμένου- Πρόσβαση σε έγγραφα και διαχείριση καταγγελιών- Υποχρεώσεις Υπεύθυνου Επεξεργασίας, Υπεύθυνου προστασίας δεδομένων, Εκτελούντων την επεξεργασία(πρακτικές ασκήσεις σεναρίων προσομοίωσης από μελέτες περιπτώσεων)
Ενότητα 7:
Η εφαρμογή του Κανονισμού σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η υιοθέτηση πολιτικών συμμόρφωσης με τον Κανονισμό (Πρακτικά υποδείγματα)
Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων
Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα πρέπει:
Α) να έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των διδακτικών ενοτήτων. Οι απουσίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10 % των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης.
Β) να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εξέταση με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής κατά 60%
Γ) να έχουν καταβάλει το σύνολο των διδάκτρων πριν την έναρξη του προγράμματος.
Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ και τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Προγράμματος.
Στους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, μπορεί να παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Αιτήσεις
Η Αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
1. Πτυχίο
2. Βιογραφικό σημείωμα